Παρασκευή 30 Δεκεμβρίου 2011

«Ηλεκτροσόκ» στα τιμολόγια της ΔΕΗ

«Ηλεκτροσόκ» στα τιμολόγια της ΔΕΗ
 Αυξήσεις φωτιά για τα τιμολόγια της ΔΕΗ, που θα ισχύσουν από την 1η Ιανουαρίου αποφάσισε το υπουργικό συμβούλιο.
Στην εισήγησή του, ο υπουργός Περιβάλλοντος, Γιώργος Παπακωνσταντίνου πρότεινε την μεσοσταθμική αύξηση των τιμολογίων κατά 9,2%, από την 1η Ιανουαρίου, την κατάργηση του μειωμένου τιμολογίου για εργαζόμενους και συνταξιούχους της επιχείρησης και μείωση του τέλους υπέρ της ΕΡΤ. Επίσης, ζήτησε να μην υπάρξει μεταβολή στο Κοινωνικό Οικιακό Τιμολόγιο.
Βάσει της υπουργικής απόφασης, που θα περιλαμβάνει τις ανατιμήσεις, η ΔΕΗ θα καταρτίσει τα επιμέρους τιμολόγια για τους καταναλωτές, που συνδέεται με τη χρήση και το ύψος της κατανάλωσης.

Το υπουργείο Περιβάλλοντος έχει ζητήσει από τη ΔΕΗ να υπάρξει προοδευτική μεταβολή των τιμολογίων, ώστε η υψηλή κατανάλωση να επιβαρυνθεί συγκριτικά περισσότερο από τη χαμηλή και λελογισμένη αύξηση στα τιμολόγια των επιχειρήσεων, ιδιαίτερα των μικρομεσαίων.
Επίσης, το υπουργείο ζήτησε από τη ΔΕΗ μείωση του συνολικού της χρέους μέσω της αξιοποίησης των παγίων στοιχείων της, περαιτέρω μείωση του λειτουργικού κόστους κατά 10-15% και περαιτέρω μείωση του εργατικού κόστους. Οι δαπάνες προσωπικού έχουν μειωθεί κατά 464 εκατ. ευρώ σε σχέση με το 2009 και το 2012 η μείωση προβλέπεται να φθάσει τα 692 εκατ.
Παράλληλα, ζήτησε την κατάργηση παροχών, όπως έκπτωση 80% στα τιμολόγια των νυν κι πρώην υπαλλήλων της ΔΕΗ, το συμψηφισμό οφειλών προς το Δημόσιο και τη διατήρηση του Κοινωνικού Οικιακού Τιμολογίου και του τιμολογίου των πολυτέκνων.

Δεν υπάρχουν σχόλια:

Δημοσίευση σχολίου