Παρασκευή 23 Δεκεμβρίου 2011

Νέα βόμβα του Διοικητικού Εφετείου για την διάτρητη εφεδρεία

 Δεν αντέχουν τη δαμόκλειο σπάθη της Δικαιοσύνης οι ρυθμίσεις της κυβέρνησης για την εφεδρεία!
Και αυτό διότι μετά την απόφαση του υπηρεσιακού συμβουλίου του Συμβουλίου της Επικρατείας να εξαιρέσει από την εφεδρεία τους 5.600 δικαστικούς υπαλλήλους και την προσωρινή διαταγή που εξέδωσε το Διοικητικό Πρωτοδικείο Πειραιά, με την οποία τάσσονται κατά της προσυνταξιοδοτικής εφεδρείας σε δικαστικό υπάλληλο, ήρθε άλλο ένα δικαστικό ράπισμα στο μέτρο αυτό.

Αυτή τη φορά το Διοικητικό Εφετείο της Αθήνας, με προσωρινή διαταγή του, «παγώνει» έως την εκδίκαση της κύριας αγωγής την υπαγωγή σε προσυνταξιοδοτική διαθεσιμότητα εργαζομένου του Δημοσίου (υπάλληλος του υπουργείου Οικονομικών), γεγονός που ανοίγει τον δρόμο για δεκάδες ανάλογους εργαζομένους να διεκδικήσουν δικαστικά την εξαίρεσή τους από το μέτρο.

Τα νομικά επιχειρήματα που επικαλέστηκε ο υπάλληλος του υπουργείου Οικονομικών σε υπηρεσία δημοσιονομικού ελέγχου στην αίτηση ακύρωσης της απόφασης που τον έθετε σε προσυνταξιοδοτικό καθεστώς αφορούσαν, μεταξύ άλλων, την επίκληση της παραβίασης του δικαιώματός του να εξελιχθεί μισθολογικά κατά την εκτέλεση της υπηρεσίας του έως τη νόμιμη συνταξιοδότησή του, το 2013.

Την ίδια ώρα, έκανε εκτενή αναφορά στο γεγονός ότι δεν διασφαλίστηκε η ίση μεταχείρισή του σε σχέση με τους υπόλοιπους υπαλλήλους της υπηρεσίας, αφού δεν υπήρξε προηγούμενη συγκριτική αξιολόγηση των προσόντων τους με αντικειμενικά κριτήρια.

Επιπλέον, έθεσε και τον οικονομικό παράγοντα, υποστηρίζοντας ότι η αιφνίδια απόφαση της κυβέρνησης ανέτρεψε τον οικογενειακό του προγραμματισμό, με αποτέλεσμα να μη δύναται πλέον να αντεπεξέλθει στις υποχρεώσεις που έχει αναλάβει.

Λαμβάνοντας αυτά υπόψη, το Διοικητικό Εφετείο της Αθήνας έκανε ένα πρώτο -έστω προσωρινό- βήμα για την ανατροπή του μέτρου, χορηγώντας προσωρινή διαταγή στον υπάλληλο του υπουργείου Οικονομικών και αναστέλλοντας την ισχύ της απόφασης να τεθεί σε προσυνταξιοδοτικό καθεστώς.

Οπως εκτιμούν δικαστικοί και νομικοί κύκλοι, το προσεχές διάστημα αναμένεται να ακολουθήσει κύμα προσφυγών και από άλλους υπαλλήλους του Δημοσίου, οι οποίοι θα προσφύγουν στα δικαστήρια κατά του μέτρου της εφεδρείας, έπειτα από τη δεύτερη δικαίωση εργαζομένου.

Οι ίδιοι κύκλοι επισημαίνουν στη «δημοκρατία» ότι υπάρχει μεγάλη περίπτωση από τη μια να βγαίνουν αποφάσεις από τη διοίκηση που θα θέτουν τους υπαλλήλους σε εφεδρεία και από την άλλη σε λίγες ημέρες να ακυρώνονται από τα δικαστήρια, καθιστώντας ουσιαστικά ανεφάρμοστο το μέτρο.

Αλλωστε, από την πρώτη στιγμή που η κυβέρνηση παρουσίασε το σχέδιό της για την εφεδρεία, γνώστες της πάγιας νομολογίας των δικαστηρίων, όπως ο πρόεδρος του Δικηγορικού Συλλόγου της Αθήνας Γιάννης Αδαμόπουλος, είχαν επισημάνει τον «παραλογισμό» του εν λόγω μέτρου, κάνοντας λόγο για «νομοθετήματα αποσπασματικά, κοινωνικά άδικα και ανάλγητα, που καταδικάζουν πολίτες μας σε μια φάση οιονεί ανεργίας, αποστερώντας τον κρατικό μηχανισμό από σημαντικό μέρος του δυναμικού του».

Την ίδια ώρα, ο Κωνσταντίνος Αρβανιτόπουλος, αναπληρωτής υπουργός Παιδείας, ενημέρωσε ότι έχει ζητήσει να εξαιρεθούν οι διοικητικοί υπάλληλοι σε ΑΕΙ και ΤΕΙ από την εφεδρεία, προκειμένου να συνεχίσουν να λειτουργούν ομαλά τα ιδρύματα. Μάλιστα ο κ. Αρβανιτόπουλος τόνισε ότι τις ερχόμενες ημέρες θα αποστείλει σχετικό έγγραφο στον υπουργό Διοικητικής Μεταρρύθμισης Δημήτρη Ρέππα.
Βάσω Παλαιού

Δεν υπάρχουν σχόλια:

Δημοσίευση σχολίου