Παρασκευή 30 Δεκεμβρίου 2011

Ανεπαρκής η μείωση του πορτογαλικού ελλείμματος

Ο στόχος της κυβέρνησης είναι το δημοσιονομικό έλλειμμα να μην υπερβεί το 5,9% του ΑΕΠ μέχρι το τέλος του έτουςΟ στόχος της κυβέρνησης είναι το δημοσιονομικό έλλειμμα να μην υπερβεί το 5,9% του ΑΕΠ μέχρι το τέλος του έτους
Στο 8% του ΑΕΠ διαμορφώθηκε το δημοσιονομικό έλλειμμα της Πορτογαλίας στα τέλη Σεπτεμβρίου, σύμφωνα με το κρατικό στατιστικό Ινστιτούτο Ine, ενώ η κυβέρνηση επιμένει ότι στο τέλος του δωδεκάμηνου θα συρρικνωθεί "περίπου στο 4%".
Υπενθυμίζεται ότι στο τέλος του δεύτερου τριμήνου, το δημοσιονομικό έλλειμμα της Πορτογαλίας, αντιπροσώπευε το 8,8% του ΑΕΠ.  Επίσης, σύμφωνα με το Ine το γ' τρίμηνο αυξήθηκαν τα δημόσια έσοδα, την ώρα που μειώθηκαν οι δαπάνες των δημόσιων οργανισμών.

Η Πορτογαλία και η τρόικα (ΕΕ, ΕΚΤ, ΔΝΤ), η οποία δανειοδοτεί τη Λισαβόνα με συνολικά 78 δισ. ευρώ έχουν συμφωνήσει το δημοσιονομικό έλλειμμα να μην υπερβεί το 5,9% του ΑΕΠ μέχρι το τέλος του έτους.
Αξίζει να σημειωθεί πως η κυβέρνηση της Πορτογαλίας, προκειμένου να τιθασεύσει το έλλειμμα υποχρεώνει τις εμπορικές τράπεζες να αναφέρουν στο δημόσιο σύστημα Κοινωνικής Ασφάλισης το σύνολο των διαθεσίμων τους για συνταξιοδοτικούς σκοπούς, που μετατρέπονται με τον τρόπο αυτό σε Στοιχεία Ενεργητικού της δημόσιας Κοινωνικής Ασφάλισης,  συρρικνώνοντας  έτσι το δικό της έλλειμμα.
24h NewsRoom

Δεν υπάρχουν σχόλια:

Δημοσίευση σχολίου