Πέμπτη 29 Δεκεμβρίου 2011

Εκρηκτικές διαστάσεις παίρνει η υπόθεση Εφραίμ μετά την παρέμβαση του Πατριαρχείου Μόσχας!


Εκρηκτικές διαστάσεις λαμβάνει η υπόθεση της προφυλάκισης του Εφραίμ η οποία ασχέτως αν είναι δίκαιη ή άδικη, προκαλεί πολιτικές και διπλωματικές αναταράξεις ενώ ανοίγει νέο κύκλο συγκρούσεων μεταξύ των Ορθοδόξων Εκκλησιών.
Συνεχίζοντας σήμερα τις παρεμβάσεις της Ρωσίας, ο Πατριάρχη Μόσχας και Πασών των Ρωσιών Κύριλλος, δηλώνει ότι «διατελεί εν απορία» για την προφυλάκιση του ηγούμενου και ζητεί από τον …. Πρόεδρο της Ελληνικής  Δημοκρατίας την απελευθέρωσή του.
Σε μήνυμά του, που δημοσιεύθηκε στην επίσημη ιστοσελίδα της Ρωσικής Εκκλησίας αναφέρει μεταξύ άλλων: «Στη Ρωσία, τη Λευκορωσία, την Ουκρανία, τη Μολδαβία και άλλες χώρες, οι λαοί των οποίων ποιμαίνονται πνευματικά από τη Ρωσική Ορθόδοξη Εκκλησία, εκατομμύρια πιστών αισθάνονται αγωνία για τα αστυνομικά μέτρα, τα οποία ελήφθησαν ως προς έναν γνωστό σε ολόκληρο τον ορθόδοξο κόσμο ηγούμενο μιας δοξασμένης αγιορείτικης μονής εκείνες τις ίδιες ημέρες, κατά τις οποίες η ορθόδοξη Ελλάδα εορτάζει τα ΧριστούγενναΘεωρώ καθήκον μου να διαβιβάσω αυτόν τον κοινό μας πόνο στον αρχηγό του ελληνικού κράτους και να ζητήσω να απελευθερώσετε από τα δεσμά του τον αρχιμανδρίτη Εφραίμ, καθηγούμενο της Μονής Βατοπεδίου».

Το Antinews εγκαίρως, από την αρχή της …αναζωογόνησης της υπόθεσης Βατοπεδίου, επεσήμανε όλες τις πλευρές της υπόθεσης, αλλά και τον κίνδυνο να ταυτισθεί η επιβαλλόμενη στις σημερινές περιστάσεις υπεράσπιση της Ορθοδοξίας με την υπεράσπιση πρακτικών και σκοπιμοτήτων που δεν έχουν καμία σχέση με αυτή που πρέπει να είναι η αποστολή του κλήρου.
Κάποιοι, ωστόσο, οι ίδιοι εκείνοι που υπονόμευσαν συστηματικά την κυβέρνηση Καραμανλή με αφορμή την “υπόθεση Βατοπεδίου” (όπως πχ ο κ. Μητσοτάκης) επιχειρούν με τη βοήθεια «πρόθυμων» μέσων ενημέρωσης, όπως το συγκρότημα Αλαφούζου, να κάνουν ήρωα τον ηγούμενο Εφραίμ. Παραγνωρίζουν ωστόσο ότι όταν ανάβει μια φωτιά κινδυνεύουν να καούν μαζί με τα ξερά και τα χλωρά.
Και σ’ αυτή την υπόθεση διακυβεύονται πολλά, δεν είναι απλά ότι ένας Αγιορείτης πήγε φυλακή. Κι άλλοι ιερωμένοι έχουν μπει πίσω από τα κάγκελα αλλά κανείς δεν έκανε έτσι.
Η νέα παρέμβαση του ρωσικού παράγοντα, και συγκεκριμένα της ρωσικής εκκλησίας, δείχνει ότι το πράγμα χοντραίνει πάρα πολύ.
Ο μοναχός Εφραίμ πριν από  μερικές εβδομάδες έπαιξε τα δικά του χαρτιά θέλοντας να ενισχύσει τη θέση του στη Ρωσία και να κεφαλαιοποιήσει αργότερα το δεσμό του με τον πρόεδρο των σιδηροδρόμων ο οποίος είναι προσωπικός φίλος του Πούτιν.
Η μεταφορά της Αγίας Ζώνης στη Ρωσία και το προσκύνημα από χιλιάδες ορθοδόξους είχε δύο σκοπούς και δεν ήταν μια αθώα περιοδεία ενίσχυσης του θρησκευτικού συναισθήματος.
Πρώτα – πρώτα έγινε κατά την προεκλογική περίοδο προκειμένου ο Β. Πούτιν να επωφεληθεί από την αγιότητα της Ζώνης και τη βαθιά πίστη των Ρώσων.
Και δεύτερον οι Αγιορείτες της μονής Βατοπεδίου προφανώς γνώριζαν τη δικαστική λαίλαπα που ερχόταν και πέτυχαν να αποκτήσουν ένα γερό στήριγμα στη Ρωσία. Ξέχασαν όμως (ίσως και εσκεμμένα) κάτι πολύ σημαντικό που μπορεί να βάλει σε περιπέτειες ολόκληρη την Ορθοδοξία. Ότι το Αγιο Όρος βρίσκεται υπό την πνευματική καθοδήγηση του Φαναρίου και του Οικουμενικού Πατριάρχη Βαρθολομαίου.
Η Ρωσική Εκκλησία εδώ και δεκαετίες, υπό την ηγεσία του μακαριστού πατριάρχη Αλεξίου, αμφισβήτησε την πρωτοκαθεδρία του Πατριαρχείου στο Φανάρι και πολλές φορές η ρήξη μεταξύ των δύο Εκκλησιών είχε φτάσει στα όρια του σχίσματος. Προς το τέλος της ζωής του Αλέξιου υπήρχε μια προσπάθεια γεφύρωσης του χάσματος και οι σχέσεις είχαν εξομαλυνθεί.
Τώρα όμως, φαίνεται ότι ο νέος πατριάρχης Κύριλλος χρησιμοποιεί το Βατοπέδι ως πολιορκητικό κριό για να επαναφέρει το θέμα της πρωτοκαθεδρίας. Τόσο η ρωσική εκκλησία όσο και ο ίδιος ο Β. Πούτιν θέλουν να βάλουν πόδι στο Αγιο Όρος και τώρα βρίσκουν μια χρυσή ευκαιρία.
Διότι δεν είναι δυνατό, είναι ανεπίτρεπτο να επεμβαίνουν στα εσωτερικά μιας χώρας με τόσο απροκάλυπτο τρόπο και να ζητούν την αποφυλάκιση ενός πολίτη ίσους με όλους τους άλλους ο οποίος βαρύνεται με τρία κακουργήματα.
Στην Ελλάδα ξεχνάμε εύκολα. Αλλά εμείς δεν γίναμε ακόμα … λωτοφάγοι. Παρατηρούμε λοιπόν ότι με αφορμή την υπόθεση Εφραίμ επιχειρείται να στηθεί παρόμοιο σκηνικό με εκείνο που είχαν στήσει επί κυβέρνησης Καραμανλή με τα παραεκκλησιαστικά κυκλώματα, τους Βαβύληδες και τα πατριαρχεία. Μέχρι η υπόθεση του πατριαρχείου Ιεροσολύμων αναζωπυρώνεται. Όπως διαβάζουμε στον διεθνή Τύπο το Βατικανό αναπτύσσει θεαματική δραστηριότητα και ξοδεύει πακτωλό χρημάτων στις περιοχές όπου ζουν Άραφες χριστιανοί. Η Ρωσική Ορθόδοξη Εκκλησία επανέρχεται δυναμικά στους Αγίους Tόπους. Μερίδα Αράβων χριστιανών επιδιώκει την ισχυροποίηση των θέσεών της στο Πατριαρχείο, ενώ κάποιοι ζητούν ακόμη και την αραβοποίησή του και την εκλογή Άραβα Πατριάρχη, κατά το πρότυπο των Καθολικών ή άλλων Ορθόδοξων Εκκλησιών. «Στήνουν» επεισόδια στο Ναό της Γεννήσεως, στη Βηθλεέμ, με τους Αρμενίους να διεκδικούν περαιτέρω δικαιώματα ταράσσοντας το status quo που ισχύει στους Αγίους Τόπους.
Δυστυχώς, εδώ στην Ελλάδα όλος αυτός ο μιντιακός και πολιτικός συρφετός αποτελούμενος από τους… νεορθόδοξους τύπου Αλαφούζου, Μητσοτάκη και ΛΑΟΣ στήνουν πολύ επικίνδυνο παιχνίδι, βασιζόμενοι στην άγνοια του λαού για όσα συμβαίνουν διεθνώς. Κι όταν εμείς γράφαμε ότι πολύ ασχοληθήκαμε χρονιάρες μέρες με τον Εφραίμ εννοούσαμε ακριβώς ότι δε μπορεί να παίζουμε τα παιχνιδάκια κάποιων που σπεύδουν να εκμεταλλευτούν την πίστη του κάθε Έλληνα, του κάθε ορθόδοξου.
Αριστερός Ψάλτης

Δεν υπάρχουν σχόλια:

Δημοσίευση σχολίου