Σάββατο 31 Δεκεμβρίου 2011

«Βοηθήστε να σωθεί η Ελλάδα»



Στήριξη της Ελλάδας από τη Γερμανία ζητεί ο επικεφαλής του Ινστιτούτου του Αμβούργου για την Παγκόσμια Οικονομία (HWWI) καθηγητής Τόμας Στράουμπχααρ. Σε συνέντευξη στη γερμανική εφημερίδα «Hamburger Abendblatt», ο κ. Στράουμπχααρ επισημαίνει ότι είναι προς το συμφέρον της Γερμανίας να διαθέσει περισσότερα χρήματα για την ενίσχυση και την ανάπτυξη της Ελλάδας, αντί να την οδηγήσει εκτός της ευρωζώνης. Στην ερώτηση αν η Ελλάδα θα έπρεπε να φύγει από το ευρώ για να εξυγιανθεί η οικονομία της και να ελαφρυνθεί η ευρωπαϊκή οικονομία, ο καθηγητής απάντησε: «Από την πλευρά των Ελλήνων θα ήταν οικονομική αυτοκτονία. Από κάποια άλλη πλευρά στην Ε.Ε. μία έξοδος της Ελλάδας φαίνεται ως βατή και σχετικά άνετη διέξοδος. Θέλουμε, όμως, πραγματικά να έχουμε στο άκρο της Ε.Ε. μία νέα ζώνη φτώχειας, όπως θα γινόταν τότε η Ελλάδα;»

Ο επικεφαλής του HHWI προβλέπει επτά χρόνια ισχνών αγελάδων για την ευρωζώνη, καθώς οι χώρες της ευρωζώνης, ιδιαίτερα του Νότου, βρίσκονται μπροστά σε βαθιές μεταρρυθμίσεις. Χώρες, όπως η Ελλάδα και η Πορτογαλία, προσθέτει, πρέπει να εκσυγχρονίσουν εκ βάθρων την οικονομία και τα κοινωνικά συστήματά τους εφαρμόζοντας πολύ σκληρά μέτρα. Ο κ. Στράουμπχααρ θεωρεί ότι το υψηλό χρέος πολλών χωρών της ευρωζώνης μπορεί να μειωθεί είτε με το «κούρεμα» του χρέους είτε με υψηλότερο πληθωρισμό ή με αύξηση των φόρων.

Την ίδια ώρα η Μπεατρίς Βέντερ ντι Μάουρο, εκ των οικονομικών συμβούλων της Ανγκελα Μέρκελ, δεν αποκλείει, σε συνέντευξή της στην εφημερίδα «Bild», το ενδεχόμενο διάσπασης της ευρωζώνης μέσα στο 2012, χαρακτηρίζοντας ανεπαρκείς τις αποφάσεις που έχουν ληφθεί μέχρι σήμερα. Η ίδια προτείνει μακροπρόθεσμα την υπαγωγή σε πτωχευτικό κανονισμό των υπερχρεωμένων χωρών της ευρωζώνης, όπως η Ελλάδα, ενώ για τις υπόλοιπες χώρες σημειώνει ότι θα πρέπει να δεσμευτούν ότι θα περιορίσουν τα χρέη τους και θα εξυγιάνουν τους προϋπολογισμούς τους.

Η σύμβουλος της κυρίας Μέρκελ λέει ότι η κρίση οφείλεται στο γεγονός ότι ορισμένες χώρες και ιδιώτες ανέλαβαν τα προηγούμενα χρόνια πολλά χρέη, ενώ η τραπεζική κρίση έχει οδηγήσει επίσης τα εθνικά χρέη στα ύψη. Τώρα, ο φόβος είναι μεγάλος ότι δεν θα μπορέσουν να τα αποπληρώσουν. «Με μια συμφωνία εξόφλησης χρεών θα μπορούσε το ποσοστό του χρέους να μειωθεί εντός 20 ετών σε επίπεδα κάτω του 60% του ΑΕΠ» λέει. Αναλυτές εκτιμούν ότι, μέσω συμβούλων, το Βερολίνο προσπαθεί να στείλει εκ νέου μήνυμα προς τις χώρες της ευρωπεριφέρειας ότι η παραμονή στο ευρώ δεν θα πρέπει να θεωρείται δεδομένη.

Δεν υπάρχουν σχόλια:

Δημοσίευση σχολίου