Σάββατο 31 Δεκεμβρίου 2011

Ερχονται μισθοί πείνας (468 ευρώ) σε νέους έως 25 ετών

 Σε μισθούς πείνας των 468 ευρώ τον μήνα καθαρές αποδοχές καταδικάζει το υπουργείο Εργασίας τους νέους. Σύμφωνα με σχετική εγκύκλιο, θεσμοθετούνται και τυπικά οι συμβάσεις «απόκτησης επαγγελματικής εμπειρίας» για νέους 18-25 ετών, κατ’ εντολή της τρόικας και των εργοδοτών. Ουσιαστικά, στο εξής θα μπορούν οι επιχειρήσεις να προσλαμβάνουν νέους με μισθό 20% χαμηλότερο από τον κατώτατο της Εθνικής Γενικής Συλλογικής Σύμβασης Εργασίας (ΕΓΣΣΕ, 751 ευρώ μεικτές αποδοχές ή 576 καθαρές) για μια διετία.

Πρόκειται για επίσημη βαλκανοποίηση των μισθών στην αγορά εργασίας, όπως ψηφίστηκε με το άρθρο 43 του εφαρμοστικού νόμου του περασμένου καλοκαιριού (ν. 3986/2011), χωρίς όμως να έχει εκδοθεί η σχετική εγκύκλιος εφαρμογής. Με τον τρόπο αυτό γίνεται το χατίρι των εργοδοτών, αφού είναι γνωστό ότι ο ΣΕΒ είχε αποστείλει σχετική επιστολή πριν από ενάμιση μήνα προς τον υπουργό Εργασίας Γιώργο Κουτρουμάνη ζητώντας του να επισπεύσει την έκδοση της σχετικής εγκυκλίου.

Σε όλο το διάστημα των 24 μηνών, ο νέος εργαζόμενος θα αμείβεται με μηνιαίο μισθό 468 ευρώ. Προϋπόθεση, να καλύπτει μία ειδικότητα (π.χ. λογιστής) σε όλο το διάστημα της ισχύος της συγκεκριμένης σύμβασης ορισμένου χρόνου. Εάν όμως αλλάξει ειδικότητα, τότε θα μπορεί να επαναπροσληφθεί με τους ίδιους δυσμενείς όρους και με το διάστημα της μαθητείας του να προσμετράται από την αρχή. Δικαίωμα πρόσληψης δεν έχουν όσοι έχουν προϋπηρεσία μεγαλύτερη από δύο έτη στην ίδια ειδικότητα.

Στον αντίποδα, οι επιχειρήσεις, για να προσλάβουν νέους με αυτούς τους μισθούς πείνας, θα πρέπει ένα τρίμηνο πριν από την πρόσληψη να μην έχουν πραγματοποιήσει καμία απόλυση. Το ίδιο ισχύει και για το διάστημα ισχύος της σύμβασης. Σταθερό θεωρείται το σύνολο του προσωπικού της επιχείρησης, ανεξάρτητα από τη σύμβαση εργασίας του. Εξαιρούνται όμως κάποιες συγκεκριμένες κατηγορίες εργαζομένων και εκεί θα μπορεί η επιχείρηση να κάνει απολύσεις στα κρυφά. Σε αυτές περιλαμβάνονται οι εργαζόμενοι που έχουν αποχωρήσει οικειοθελώς και εκείνοι των οποίων η σύμβαση εργασίας ορισμένου χρόνου που είχαν συνάψει έληξε. Επίσης, είναι οι εργαζόμενοι των οποίων οι συμβάσεις καταγγέλθηκαν εξαιτίας κατάργησης της θέσης εργασίας και εκείνες που έληξαν με υπαιτιότητα του εργαζομένου ή λόγω συνταξιοδότησης.

Σε αυτές τις περιπτώσεις, η επιχείρηση οφείλει ή να μετατρέψει ισάριθμες συμβάσεις απόκτησης επαγγελματικής εμπειρίας σε αορίστου χρόνου με πλήρεις αποδοχές ή να προσλάβει εντός 30 ημερών ισάριθμους εργαζομένους με συμβάσεις εργασίας αντίστοιχες εκείνων που καταγγέλθηκαν.


Βασίλης Αγγελόπουλος

Δεν υπάρχουν σχόλια:

Δημοσίευση σχολίου