Στο κόκκινο βρίσκονται ήδη τα ταμειακά διαθέσιμα του Δημοσίου, αφού η κυβέρνηση ξόδεψε κάθε ευρώ από τα 8 δισ. ευρώ της έκτης δόσης του δανείου που πήρε από την τρόικα. Και αυτό δεν ήταν δύσκολο αφού μόλις τα 1,6 δισ ευρώ πήγαν για πληρωμή μισθών και συντάξεων και η μερίδα του λέοντος πήγε για αποπληρωμή παλαιότερων δανείων.
Το στέγνωμα του δημόσιου ταμείου προκαλεί μεγάλη ανησυχία στον Ευάγγελο Βενιζέλο, αφού η αυγή του 2012 τον βρίσκει με ένα τεράστιο πρόγραμμα ταμειακών υποχρεώσεων και, το κυριότερο, με τα κρατικά ταμεία στεγνά από ρευστό. Στο υπουργείο Οικονομικών έχουν αρχίσει από τώρα «να ξύνουν τον πάτο του βαρελιού» προκειμένου να βρουν λεφτά που θα τους επιτρέψουν να καλύψουν τις δανειακές ανάγκες του Ιανουαρίου αλλά και των μηνών που ακολουθούν.
Τον Γενάρη του 2012 μεγάλη πίεση θα δεχτεί ο Προϋπολογισμός και για την πληρωμή μισθών και συντάξεων στο Δημόσιο. Πρόκειται για ένα ποσό το οποίο φτάνει το 1,63 δισ. ευρώ, από το οποίο 1,1 δισ. ευρώ απαιτείται για την καταβολή της μισθοδοσίας στο Δημόσιο και 530.000.000 ευρώ για τις συντάξεις.
Να σημειωθεί ότι μεγάλος μέρος της μισθοδοσίας στο Δημόσιο κάλυπτε το υπουργείο Οικονομικών με εκδόσεις έντοκων γραμματίων στην εσωτερική αγορά που απορροφούσαν κυρίως οι τράπεζες.
Το ίδιο σκοπεύει να κάνει και τώρα η κυβέρνηση εκδίδοντας από πολύ νωρίς τίτλους τρίμηνης και εξάμηνης διάρκειας, που θα καλυφθούν από τα πιστωτικά ιδρύματα - εφόσον διαθέτουν ακόμη ρευστότητα.
Για το 2012 πάντως έχει προγραμματιστεί να εκδοθούν έντοκα γραμμάτια αξίας 17 δισ. ευρώ.
Εκτός από τα έντοκα στο υπουργείο Οικονομικών έχουν και τα λεφτά του Ταμείου Χρηματοπιστωτικής Σταθερότητας (ΤΧΣ) για να μπορέσουν να τα βγάλουν πέρα τον Ιανουάριο και τις πρώτες ημέρες του Φεβρουαρίου - μέχρις ότου η Αθήνα πάρει τη μεγάλη δόση των 90 δισ. ευρώ. Στον λογαριασμό του Ταμείου βρίσκονται 3 δισ. ευρώ, τα οποία, όπως όλα δείχνουν, θα κατευθυνθούν για οποιεσδήποτε άλλες ανάγκες εκτός από αυτές για τις οποίες έχουν εγκριθεί.
Είναι η δεύτερη φορά που η κυβέρνηση έρχεται πολύ κοντά στο να βάλει χέρι σε αυτά τα λεφτά.
Προηγήθηκε η μεγάλη καθυστέρηση που σημειώθηκε με την καταβολή της 6ης δόσης.
Στο υπουργείο Οικονομικών έζησαν ένα θρίλερ με τα 8 δισ. ευρώ της τρόικας, η οποία εξαιτίας των πολιτικών εξελίξεων στην Ελλάδα «έπαιζε» συνεχώς με τις ημερομηνίες εκταμίευσης αυτού του ποσού.
Η τρίμηνη καθυστέρηση είχε ως αποτέλεσμα προτού ακόμη προλάβει η ελληνική κυβέρνηση να πάρει στα χέρια της αυτό το ποσό να εξαφανιστεί αμέσως.
Σε αυτό, όπως αποκάλυψε η Κυριακάτικη Δημοκρατία, συνέβαλε και το γεγονός ότι εξαιτίας των μεγάλων καθυστερήσεων που έγιναν στο Μνημόνιο ο Ευάγγελος Βενιζέλος έχασε μία δόση από το πρόγραμμα.
Ετσι αντί για 15 δισ. ευρώ που έπρεπε να πάρει η Ελλάδα το τετράμηνο Σεπτεμβρίου - Δεκεμβρίου βάσει των δράσεων που είχε αναλάβει έβαλε στα ταμεία της μόλις 8 δισ. ευρώ.
Η απώλεια μιας δόσης γιγάντωσε το πρόγραμμα των υποχρεώσεων μέσα στον Δεκέμβριο.
Κατά τον μήνα αυτό, σύμφωνα με πληροφορίες, έπρεπε να πληρωθούν, εκτός από τις αποδοχές των εργαζομένων στο Δημόσιο, και 135.000.000 ευρώ σε δώρα και επιδόματα, 720.000.000 ευρώ σε μισθολογικές διαφορές που προέρχονται από την εφαρμογή του Ενιαίου Μισθολογίου, 200.000.000 ευρώ σε άλλα επιδόματα (κίνητρο απόδοσης, θέσης ευθύνης, οικογενειακό κ.λπ.) και 125.000.000 ευρώ σε ασφαλιστικούς οργανισμούς.
Μάριος Χριστοδούλου
Δεν υπάρχουν σχόλια:
Δημοσίευση σχολίου