Παρασκευή 30 Δεκεμβρίου 2011

Σύγχυση στη Γαλλία για το ΦΠΑ στα τρόφιμα

Σύγχυση στη Γαλλία για το ΦΠΑ στα τρόφιμα
Σε διευκρινίσεις για το νέο ΦΠΑ από 1η Ιανουαρίου σε ορισμένα τρόφιμα αναγκάστηκε να προχωρήσει η κυβέρνηση της Γαλλίας, λόγω της σύγχυσης και της οργής των καταναλωτών.
Το Νοέμβριο είχε ανακοινωθεί η αύξηση του ΦΠΑ για τα εστιατόρια, ορισμένα τρόφιμα, την ενέργεια και τις οικιακές επισκευές στο 7% από το 5,5%.
Ωστόσο, οι καταναλωτές εξοργίστηκαν, επειδή θεώρησαν ότι η αύξηση της φορολογίας θα επιβληθεί και σε είδη πρώτης ανάγκης, όπως οι μπαγκέτες και τα γλυκά.
Ο Φρανσουά Μπαρουάν αναγκάστηκε να διευκρινίσει ότι η αύξηση του ΦΠΑ αφορά μόνο τα τρόφιμα που προορίζονται για άμεση κατανάλωση.

Την ίδια ώρα, οι αρτοποιοί θα πρέπει να υπολογίζουν το ΦΠΑ με τρεις διαφορετικούς τρόπους.
Για μπαγκέτες, κρουασάν, ψωμί με γέμιση σοκολάτας και άλλα γλυκά, το ΦΠΑ διατηρείται στο 5,5%, για τα σάντουιτς, τις πίτσες, τις κις λορέν και άλλα τρόφιμα, ο φόρος αυξάνεται στο 7%, ενώ στις σοκολάτες και στα συσκευασμένα γλυκά, το ΦΠΑ προσδιορίστηκε στο 19,6%.
Πάντως ούτε οι διευκρινίσεις αυτές έλυσαν τις απορίες των αρτοποιών. Ένας εξ αυτών προσπαθεί να καταλάβει αν θα πρέπει να υπολογίζει διαφορετικό ΦΠΑ για τους πελάτες που αγοράζουν κρύα πίτσα και τη ζεσταίνουν κατ' οίκον.

Δεν υπάρχουν σχόλια:

Δημοσίευση σχολίου