Σάββατο 31 Μαρτίου 2012

Ψήφισμα-καταπέλτης κατά της Τουρκίας για Κυπριακό - casus belli



Εξω ο τουρκικός στρατός από την Κύπρο, τέλος στην απειλή πολέμου ενάντια στην Ελλάδα και τέρμα στις παραβιάσεις του εθνικού μας εναέριου χώρου: Αυτά ζητάει το Ευρωπαϊκό Κοινοβούλιο με ψήφισμα-ράπισμα για την Τουρκία που υιοθέτησε χτες. Με το ψήφισμα που εγκρίθηκε στις Βρυξέλλες η γειτονική μας χώρα καλείται και να αποσύρει την απειλή του casus belli κατά της Ελλάδας και να σταματήσει τις παραβιάσεις του εθνικού εναέριου χώρου της χώρας μας από τα μαχητικά της αεροσκάφη. Το εν λόγω ψήφισμα καλεί επίσης την Τουρκία να αναγνωρίσει την Κυπριακή Δημοκρατία και να προχωρήσει στις απαραίτητες συνταγματικές και κοινωνικές μεταρρυθμίσεις. Την καλεί περαιτέρω να βελτιώσει τις σχέσεις της με τις μειονότητες, και ορίζει ότι μόνον όταν γίνουν όλα αυτά τότε θα υπάρξει πρόοδος στις σχέσεις της με την Ευρώπη.

Το Ευρωπαϊκό Κοινοβούλιο επίσης εκφράζει την απογοήτευσή του για τη δήλωση της τουρκικής
κυβέρνησης ότι θα παγώσει τις σχέσεις της με την κυπριακή προεδρία της Ε.Ε. το δεύτερο εξάμηνο του 2012 αν δεν έχει λυθεί ως τότε το Κυπριακό, και δηλώνει τη στήριξή του στις διαπραγματεύσεις για επίλυση του ζητήματος υπό την αιγίδα του ΟΗΕ, ενώ ζητά από την Τουρκία να αρχίσει να αποσύρει τα στρατεύματά της από την Κύπρο. Το ψήφισμα ζητάει, τέλος, από την Τουρκία να αναγνωρίσει πλήρως όλες τις εθνικές και θρησκευτικές μειονότητες και καλεί την τουρκική κυβέρνηση να αναλάβει περαιτέρω δράσεις για τα προβλήματα που αντιμετωπίζουν τα μέλη της ελληνικής μειονότητας στην Ιμβρο και την Τένεδο.

«Η αλληλεξάρτηση μεταξύ Ε.Ε. και Τουρκίας, όπως τονίζει το ψήφισμά μας, μπορεί να παράγει θετικά αποτελέσματα, μόνον στο πλαίσιο αμοιβαίων δεσμεύσεων. Για την Τουρκία αυτό σημαίνει συγκεκριμένα αποτελέσματα όσον αφορά τη διαδικασία μεταρρύθμισης και βελτίωση των διμερών σχέσεων με τους γείτονές της» αναφέρει η εισηγήτρια του ψηφίσματος, Ολλανδή ευρωβουλευτής Ρία Ομεν-Ρούιτεν.

Δεν υπάρχουν σχόλια:

Δημοσίευση σχολίου