Και το Μνημόνιο 2 καθώς και η Πράξη του Υπουργικού Συμβουλίου (ΠΥΣ), με την οποία μειώνονται οι μισθοί στον ιδιωτικό τομέα, θα απασχολήσουν την Ολομέλεια του Συμβουλίου της Επικρατείας μετά την προσφυγή που κατέθεσε η ΓΣΕΕ. Σε αυτήν υποστηρίζεται ότι το Μνημόνιο 2 και η ΠΥΣ παραβιάζουν πλειάδα διατάξεων του Συντάγματος, των διεθνών συμβάσεων εργασίας, της ευρωπαϊκής νομοθεσίας και της Ευρωπαϊκής Σύμβασης Δικαιωμάτων του Ανθρώπου (ΕΣΔΑ).
Επιπλέον στην 107σέλιδη προσφυγή επισημαίνεται ότι με το Μνημόνο ΙΙ και την ΠΥΣ «επιχειρείται να εκχερσωθεί πλήρως για τον εργαζόμενο το ισχύον εργασιακό καθεστώς», ενώ επίσης
«πλήττονται καίρια στον πυρήνα τους -αν δεν καταργούνται πλήρως- θεμελιώδη δικαιώματα και ελευθερίες, που θεμελιώνονται τόσο στο Σύνταγμα όσο και στο κοινοτικό δίκαιο και στις διεθνείς συμβάσεις που δεσμεύουν τη χώρα μας». Αναλυτικότερα αναφέρεται ότι η ΠΥΣ προσβάλλει «τον πυρήνα συνταγματικά κατοχυρωμένων θεμελιωδών δικαιωμάτων και ανατρέπει θεσμικές ρυθμίσεις που ενσωματώνονται στο Σύνταγμα και σε σειρά διεθνών συμβάσεων και συνθηκών, οι οποίες, βάσει του Συντάγματος, έχουν υπερνομοθετική ισχύ».Την ίδια στιγμή υπογραμμίζεται ότι «επέρχεται δραματική υποβάθμιση του ορίου αξιοπρεπούς διαβίωσης πολύ κάτω ακόμη και από τα όρια του έτους 2010». Σύμφωνα με τη ΓΣΕΕ, τόσο το Μνημόνιο 2 όσο και η επίμαχη ΠΥΣ είναι αντίθετα στα άρθρα 2, 4, 5, 22, 23, 25, 26, 28 και 43 του Συντάγματος, στο Πρώτο Πρόσθετο Πρωτόκολλο της ΕΣΑ, που προστατεύει την περιουσία στην έννοια της οποίας περιλαμβάνονται και οι αποδοχές των εργαζομένων, στις Διεθνείς Συμβάσεις Εργασίας και σε οδηγίες της Ευρωπαϊκής Ενωσης. Ακόμη, στην προσφυγή υπογραμμίζεται ότι το Μνημόνιο 2 έπρεπε να ψηφιστεί από τη Βουλή κατ’ απόλυτη πλειοψηφία (180 βουλευτές).
Βάσω Παλαιού
Δεν υπάρχουν σχόλια:
Δημοσίευση σχολίου