Σάββατο 31 Μαρτίου 2012

Η ισοπέδωση αποπροσανατολίζει

Αυτή η συνεχής ρητορική του «όλοι ίδιοι είναι» μας κάνει να βάζουμε ταμπέλες, να είμαστε επιρρεπείς σε κάθε είδους κατευθυνόμενη προπαγάνδα, να ρίχνουμε νερό στο μύλο των μεροκαματιάρηδων της ίντριγκας, της σπέκουλας, της λάσπης, των «αγιογραφιών» και των διάφορων δημοσιευμάτων που γίνονται κατά παραγγελία και φυσικά με το
αζημίωτο.
Με αυτόν τον τρόπο τελευταία επιχειρείται στην πολιτική ζωή του τόπου η προώθηση και η ανύψωση ως ιδανικών, απολιτίκ προσώπων, γενικής τοποθέτησης, άοσμης κατεύθυνσης και απροσδιόριστης ταυτότητος. Όσο πιο θολό το τοπίο, τόσο καλύτερα δηλαδή για τους θιασώτες αυτών των λογικών.
Μας κάνουν να μη προσμετράμε θετικά το γεγονός ότι κάποιος υπηρέτησε με συνέπεια, ορθά και αποτελεσματικά την ιδιότητά του, από όπου έτυχε να το κάνει, αλλά να τον καταδικάσουμε επειδή δεν πέρασε απαρατήρητος, δεν ήταν αφανής, επειδή ήταν αποτελεσματικός, διεκδικητικός, δημιουργικός, ενδεχομένως και πρωτοπόρος πολλές φορές.
Αρνούμαστε να πιστώσουμε ακόμα και το αντικειμενικά θετικό, επειδή μας κάνουν να επιζητούμε το ουδέτερο, που θα αφήνει τους εγκάθετους να κάνουν ήσυχα τη δουλίτσα τους.
Αυτή η ισοπέδωση είναι ό,τι πιο επικίνδυνο στις μέρες μας γιατί θα οδηγήσει στην ανάδειξη ανθρώπων με αδιάφορη πρόθεση διεκδίκησης, αμφίβολη ικανότητα αποτελεσματικότητας, ερμαφρόδιτη ή αδιαφανή ταυτότητα. Αυτά τα χαρακτηριστικά προσπαθούν πολλοί τελευταία να αποδώσουν στην έννοια «άφθαρτο».
Αυτό όμως δεν είναι το «άφθαρτο», είναι το απροσδιόριστο και το βολικό βέβαια για όλους αυτούς που θέλουν να το αναγάγουν σε «πρότυπο», ικανοποιώντας τους σχεδιασμούς και την τσέπη τους.
Γράφει ο Βασίλης Μπαλάφας (απόσπασμα) :

Δεν υπάρχουν σχόλια:

Δημοσίευση σχολίου