Υπόσχεση για... αύξηση του φόρου στα χαμηλά εισοδήματα δίνουν, μέσω υπομνήματος για τις αλλαγές στο φορολογικό σύστημα, το ΠΑΣΟΚ και ο ΛΑΟΣ. Παρά το γεγονός ότι βρισκόμαστε επί της ουσίας σε προεκλογική περίοδο, οι αλλαγές που προωθούνται στις φορολογικές κλίμακες για τη φορολογία εισοδήματος οδηγούν το ΠΑΣΟΚ και τον ΛΑΟΣ, που παρέμειναν στον σχετικό διάλογο, να τάζουν αυξήσεις αντί για μειώσεις φόρων, ως είθισται. Αν εφαρμοστεί η νέα φορολογική κλίμακα που προωθείται, τότε χαμένοι θα είναι όσοι έχουν ετήσιο εισόδημα από 10.000 έως 16.000 ευρώ, αφού θα φορολογηθούν με 20%, ενώ έως σήμερα φορολογούνται με 10% (10.000 ευρώ έως 12.000 ευρώ) και με 18% (12.000 ευρώ έως 16.000 ευρώ).
Σύμφωνα με την έως τώρα συμφωνία, τα κλιμάκια φορολόγησης μειώνονται από οκτώ σε πέντε. Αποτέλεσμα είναι να προκύπτει αύξηση φόρου 200 ευρώ για εισόδημα 12.000 ευρώ, 240 ευρώ για
εισόδημα 14.000 ευρώ και 280 ευρώ για εισόδημα 16.000 ευρώ. Ταυτόχρονα μειώνεται ο ανώτατος συντελεστής από το 45% στο 40%. Ετσι ευνοούνται τα υψηλά εισοδήματα, αφού θα πληρώσουν λιγότερο φόρο. Για παράδειγμα, ο φόρος που θα κληθεί να πληρώσει κάποιος με εισόδημα 60.000 ευρώ θα είναι μικρότερος κατά 2.920 ευρώ σε σχέση με τη φορολογική κλίμακα που ισχύει σήμερα.Την ίδια ώρα, η επιβάρυνση στα χαμηλά εισοδήματα θα είναι διπλή, καθώς καταργούνται όλες οι φοροαπαλλαγές. Εκατομμύρια φορολογούμενοι θα χάσουν την έκπτωση που είχαν έως σήμερα από τόκους στεγαστικών δανείων πρώτης κατοικίας, ιατρικές δαπάνες, ενοίκια, δίδακτρα, ασφάλιστρα ζωής. Αντί φοροαπαλλαγών, προτείνεται να εφαρμοστεί καθεστώς χορήγησης επιδομάτων σε χαμηλά εισοδήματα για τη στήριξή τους. Δεν γίνεται γνωστό όμως ποιο είναι το όριο κάτω από το οποίο θα θεωρούνται χαμηλά τα εισοδήματα των φορολογούμενων πολιτών.
Αναφορικά με το σκέλος της φορολόγησης της ακίνητης περιουσίας, το ΠΑΣΟΚ και ο ΛΑΟΣ, στο κοινό υπόμνημα-πόρισμα που θα υποβάλουν προς τον όποιο νέο υπουργό Οικονομικών προκύψει μετά τις εκλογές, προτείνουν τη δημιουργία δύο φόρων, πρόταση στην οποία φαίνεται να συμφωνεί και η Ν.Δ., παρά το γεγονός ότι αποχώρησε από τον διάλογο. Το νέο μοντέλο περιλαμβάνει αρχικά έναν Ενιαίο Φόρο Ακίνητης Περιουσίας, που θα επιβάλλεται στο σύνολο της ακίνητης περιουσίας του φορολογουμένου και θα εισπράττεται από το Δημόσιο. Ο φόρος αυτός θα είναι κλιμακωτός και θα αυξάνεται όσο αυξάνεται η συνολική ακίνητη περιουσία. Την ίδια ώρα θα υπάρχει και ένα Ενιαίο Τέλος Ακίνητης Περιουσίας, το οποίο θα εισπράττεται από τους δήμους. Θα προκύπτει ως αποτέλεσμα ορισμένων συντελεστών και με βάση την αξία του ακινήτου. Ανοιχτό είναι το ενδεχόμενο επιβολής και φόρου υπεραξίας για τις μεταβιβάσεις ακινήτων. Σε μια τέτοια περίπτωση όμως θα υπάρξει συνδυασμός με το σύστημα υπολογισμού των αντικειμενικών αξιών, που θα αλλάξει. Στόχος είναι να υπάρξει εξίσωση ανάμεσα στις αντικειμενικές και τις εμπορικές αξίες των ακινήτων.
Βασίλης Αγγελόπουλος
Δεν υπάρχουν σχόλια:
Δημοσίευση σχολίου