Σάββατο 31 Μαρτίου 2012

Τρόικα: Απαιτεί κι άλλο αίμα



Περισσότερα και επώδυνα μέτρα περιμένουν την Ελλάδα στο μέλλον, όπως προανήγγειλε χθες με συνέντευξή του στη γερμανική εφημερίδα «Suddeutsche Zeitung» το στέλεχος της τρόικας (και εκπρόσωπος της Ε.Ε.) Ματίας Μορς. Η κρίση στην Ελλάδα μπορεί να οξυνθεί περισσότερο παρά τη βοήθεια που δέχεται η χώρα, προειδοποιεί το κοινοτικό στέλεχος.

Εκφράζει την ευχή να κερδίσει τις επικείμενες εκλογές είτε το ΠΑΣΟΚ είτε η Νέα Δημοκρατία, ώστε το πρόγραμμα μεταρρυθμίσεων να εξακολουθήσει να εφαρμόζεται. Προβλέπει πάντως ότι η κατάσταση στην Ελλάδα θα μπορούσε και πάλι να τεθεί εκτός ελέγχου, ενώ συνιστά αντοχή στον ελληνικό λαό.

Τονίζει, πάντως, ότι παρά την πρόοδο που έχει σημειωθεί, η Ελλάδα δεν έχει ακόμη ξεπεράσει τη
δυσκολία και αναφέρει το 2012 ως αποφασιστική χρονιά για τις εξελίξεις. «Πιστεύω ότι κατά τη διάρκεια του δεύτερου εξαμήνου (του 2012) θα μπορούμε να πούμε προς ποια κατεύθυνση κινούνται τα πράγματα», δηλαδή «εάν πηγαίνουν προς τη σωστή κατεύθυνση ή όχι» ανέφερε χαρακτηριστικά.

«Οταν βλέπω τα αποτελέσματα των δημοσκοπήσεων, διαπιστώνω ότι μια ξεκάθαρη πλειοψηφία του πληθυσμού υποστηρίζει το τρέχον πρόγραμμα. Και θέλει να μείνει η χώρα στην ευρωζώνη» δηλώνει σε άλλο σημείο της συνέντευξής του ο Ματίας Μορς. Υπογραμμίζει ότι, αν η Ελλάδα πετύχει στην προώθηση και την εφαρμογή διαρθρωτικών αλλαγών, τότε θα ενισχυθούν σημαντικά οι προοπτικές ανάπτυξης.

Αναφέρεται ενδεικτικά στην ελληνική γεωργία, η οποία -όπως λέει- είχε επί χρόνια παραμεληθεί, ενώ ξεκαθαρίζει ότι, κατά τη γνώμη του, δεν υπάρχουν άλλες επιλογές για τους Ελληνες πολίτες παρά να συμφωνήσουν. «Δεν υποχρεώνουμε τους πολίτες να κάνουν κάτι» σημειώνει.

Σε ερώτηση αναφορικά με το μεγάλο ρίσκο που έχουν αναλάβει οι χώρες της Ε.Ε. στην Ελλάδα απαντάει ότι δεν έχει τη δυνατότητα να το εκτιμήσει. αν και ταυτόχρονα αναφέρει ότι δεν αποκλείεται η Ελλάδα να χρειάζεται διαρκή στήριξη.

Ταυτόχρονα υπογραμμίζει και δηλώσεις μελών της ευρωζώνης, σύμφωνα με τις οποίες η Ελλάδα είναι ειδική περίπτωση και πρακτικές που εφαρμόζονται σε αυτήν δεν θα ισχύσουν ποτέ ξανά.

Ο εκπρόσωπος της Κομισιόν στην τρόικα τονίζει, πάντως, ότι παρά την πρόοδο που έχει σημειωθεί η Ελλάδα δεν έχει ακόμη ξεπεράσει τη δυσκολία και αναφέρει το 2012 ως αποφασιστική χρονιά για τις εξελίξεις.

Ερωτώμενος για το κατά πόσο υπάρχουν αντιγερμανικά αισθήματα στην Ελλάδα, απαντάει: «Δεν έχω δει κάτι τέτοιο».

Δεν υπάρχουν σχόλια:

Δημοσίευση σχολίου