Σάββατο 31 Μαρτίου 2012

Η Ισπανία «φλέγεται» από την άγρια λιτότητα



Ακόμη και τα σοβαρότατα επεισόδια που σημειώθηκαν χθες ανάμεσα σε διαδηλωτές και αστυνομικούς, κατά τη διάρκεια της 24ωρης γενικής απεργίας στην Ισπανία -της πρώτης που διοργανώθηκε στη χώρα από τον Σεπτέμβριο του 2010- δεν ήταν αρκετά για να κρύψουν «κάτω από το χαλί» τη λαϊκή οργή κατά της πολιτικής σκληρής λιτότητας που επιβάλλει η Ευρώπη.

Από νωρίς τα μέσα ενημέρωσης μετέδιδαν εικόνες από τις συγκρούσεις και τις οδομαχίες που έλαβαν χώρα κυρίως στις συγκεντρώσεις της Μαδρίτης, της Βαρκελώνης και της Βαλένθια, και κατά τη διάρκεια των οποίων τραυματίστηκαν ελαφρά τουλάχιστον εννέα άνθρωποι, ενώ -σύμφωνα με τις αρχές- προσήχθησαν 58 άτομα. Κάδοι απορριμμάτων που παραδόθηκαν στις φλόγες
χρησιμοποιήθηκαν σαν οδοφράγματα, ενώ η ατμόσφαιρα σε αρκετά σημεία των συγκεντρώσεων έγινε ιδιαιτέρως αποπνικτική και λόγω της εκτεταμένης χρήσης χημικών. Συμπλοκές ωστόσο σημειώθηκαν και ανάμεσα σε απεργούς με απεργοσπάστες συναδέλφους τους, που επέλεξαν να εργαστούν τη συγκεκριμένη ημέρα.

Από νωρίς το πρωί δεκάδες διαδηλωτές σχημάτισαν ανθρώπινη αλυσίδα έξω από το υπουργείο Γεωργίας εμποδίζοντας την είσοδο στα αυτοκίνητα που προσπαθούσαν να εισέλθουν σε αυτό, ενώ ζημιές υπέστη και το κτίριο στο οποίο στεγάζεται το Χρηματιστήριο στη Βαρκελόνη. Ζημιές που προκλήθηκαν από ρίψη αντικειμένων που εκτόξευσε στα τζάμια του μικρή ομάδα διαδηλωτών.

Ωστόσο, παρά τα επεισόδια, που και σε αυτή την περίπτωση χρησιμοποιήθηκαν καταλλήλως προκειμένου να περάσει σε δεύτερη μοίρα το διακύβευμα της ιστορικής γενικής απεργίας, οι διαδηλωτές πλημμύρισαν τους δρόμους υψώνοντας φωνή διαμαρτυρίας. «Ας μην υποχωρήσουμε ούτε σπιθαμή μπροστά στη μεταρρύθμιση. Γενική απεργία» φώναζαν χαρακτηριστικά οι εργαζόμενοι.

«Δεν είμαστε σίγουροι ότι έχουμε δουλειά, αύριο μπορεί να μας απολύσουν» δήλωνε στα μέσα ενημέρωσης ο 34χρονος Βίκτορ Μαγένκο, που εργάζεται σε πανεπιστήμιο της Μαδρίτης. Ενώ η 42χρονη Βιργινία Φερνάντες, εκπρόσωπος του τομέα των εκπαιδευτικών της UGT-Μαδρίτης, έλεγε ότι «η στάση της κυβέρνησης είναι αυταρχική. Πριν από τις εκλογές ο Ραχόι δεν είχε πει ότι θα έπαιρνε αυτά τα μέτρα».

Αξίζει να σημειωθεί ότι μέσα στο 2012 η ισπανική κυβέρνηση προβλέπει την κατάργηση 630.000 θέσεων εργασίας, με το ποσοστό ανεργίας στη χώρα να προβλέπεται ότι θα φτάνει το 24,3% στο τέλος του έτους.


Γιώργος Τραπεζιώτης

Δεν υπάρχουν σχόλια:

Δημοσίευση σχολίου