Ενα φάρμακο που βοηθά το ανοσοποιητικό σύστημα να καταστέλλει όγκους σε επτά διαφορετικούς τύπους καρκίνου, μειώνοντας σημαντικά τα ποσοστά θνησιμότητας, ανέπτυξαν επιστήμονες της Ιατρικής Σχολής του πανεπιστημίου Στάνφορντ.
Σύμφωνα με την έκθεση των επιστημόνων, η οποία δημοσιεύεται στο επιστημονικό περιοδικό «Proceedings of the National Academy of Sciences», πρόκειται για ένα αντίσωμα που μπλοκάρει την ανάπτυξη των καρκινικών κυττάρων μέσω της πρωτεΐνης CD47, η οποία εντοπίζεται στην επιφάνειά τους σε αρκετά αυξημένα επίπεδα. Παράλληλα ωθεί τα μακροφάγα κύτταρα του ανοσοποιητικού συστήματος να επιτεθούν στα καρκινικά, κάτι που οι επιστήμονες προσπαθούσαν να επιτύχουν για πάρα πολλά χρόνια.
Το φάρμακο παρουσίασε πολύ καλά αποτελέσματα σε δοκιμές κατά του καρκίνου του μαστού, του
εντέρου, του προστάτη, των ωοθηκών, του εγκεφάλου, της χολής και του ήπατος με ελάχιστες παρενέργειες, ενώ προηγούμενες μελέτες έδειξαν ότι μπορεί να χορηγηθεί και για την καταπολέμηση κάποιων μορφών καρκίνου που εμφανίζονται στο αίμα. Μάλιστα, σύμφωνα με τους ερευνητές, αν η χορήγηση του φαρμάκου γίνει όσο το δυνατόν νωρίτερα, μπορεί ακόμη και να θεραπεύσει.Μέχρι στιγμής το φάρμακο έχει δοκιμαστεί μόνο σε ποντίκια με ανθρώπινους καρκινικούς όγκους, οι οποίοι συρρικνώθηκαν και σε κάποιες περιπτώσεις εξαφανίστηκαν. «Οπως προέκυψε, η πρωτεΐνη CD47 αποτελεί έναν πολλά υποσχόμενο στόχο στη μάχη κατά του καρκίνου» είπε ο δρ Ιρβινγκ Βάισμαν, από το πανεπιστήμιο Στάνφορντ. «Οταν το φάρμακο χρησιμοποιείται σε μικρούς όγκους, μπορεί να λειτουργήσει ακόμη και θεραπευτικά, αν και σε κάποιες περιπτώσεις δεν παρουσίασε αποτελέσματα» τόνισε συμπληρώνοντας ότι ίσως θα μπορεί να χρησιμοποιηθεί και για τη θεραπεία καρκινικών κυττάρων που είναι ανθεκτικά σε κλασικές θεραπείες, όπως η χημειοθεραπεία και οι ακτινοβολίες.
Οι επιστήμονες ελπίζουν ότι το νέο φάρμακο θα είναι διαθέσιμο για τους ανθρώπους σε διάστημα δύο ετών, όμως η ανάγκη για τη διεξαγωγή εκτεταμένων ερευνών, προκειμένου να διαπιστωθεί ότι είναι απολύτως ασφαλές, σημαίνει ότι η ευρεία χρήση του ενδέχεται να γίνει σε περίπου 10 χρόνια.
Αλεξάνδρα Χυδηριώτη
Δεν υπάρχουν σχόλια:
Δημοσίευση σχολίου