Σάββατο 31 Μαρτίου 2012

Η ΝΔ για το πόρισμα του ελλείμματος του 09: Κείμενο οπερέτα, μιας δήθεν Εξεταστικής

 «Επιτροπή Προστασίας των κυρίων Παπανδρέου και Παπακωνσταντίνου», χαρακτηρίζει την Εξεταστική Επιτροπή της Βουλής ο εκπρόσωπος της Νέας Δημοκρατίας Γιάννης Μιχελάκης, μετά τη δημοσιοποίηση του πορίσματος για τα δημοσιονομικά στοιχεία του 2009 και καλεί τον πρόεδρο του ΠΑΣΟΚ, Ευ. Βενιζέλο «να απολογηθεί». 

    «Οι βουλευτές του στη, δήθεν, "Εξεταστική", δικαίωσαν τις ενστάσεις που είχε αναπτύξει από την αρχή η ΝΔ και απέδειξαν ότι εκτελούσαν διατεταγμένη κομματική εντολή, κουκουλώματος και διαστρέβλωσης, στην οποία ταιριάζει μια και μόνο λέξη: Ντροπή» αναφέρει, στη δήλωσή του, ο κ. Μιχελάκης. 

    Επί της ουσίας, ο εκπρόσωπος της Νέας Δημοκρατίας εκτιμά πως οι βουλευτές του ΠΑΣΟΚ «αγνόησαν το πόρισμα του οικονομικού εισαγγελέα, που ζητούσε να διερευνηθούν οι ποινικές ευθύνες Παπανδρέου και Παπακωνσταντίνου για το φούσκωμα του ελλείμματος του 2009, με την αυθαίρετη ένταξη των ΔΕΚΟ» και ότι αγνόησαν τις καταγγελίες των μελών του ΔΣ της Ελληνικής Στατιστικής Αρχής (ΕΛΣΤΑΤ), τα στοιχεία που τεκμηριώνουν «μυστική αλληλογραφία» του προέδρου της ΕΛΣΤΑΤ με το ΔΝΤ, ευρωπαϊκά κείμενα «που επισημαίνουν ότι η ένταξη των ΔΕΚΟ δεν αποτελεί ευρωπαϊκή πρακτική» και το πόρισμα της Επιτροπής που συγκρότησε η ίδια η κυβέρνηση του ΠΑΣΟΚ για να αξιολογήσει το έλλειμμα του 2009. 

    «Αρνήθηκαν να καλέσουν μάρτυρες που γνωρίζουν την αλήθεια. Κατέληξαν σε ένα κείμενο- οπερέτα, που συνιστά πρόκληση για τους Έλληνες, οι οποίοι απαιτούν -και δικαιούνται- να μάθουν όλη την αλήθεια. Υπέγραψαν ένα προκατασκευασμένο κείμενο, προεκλογικής σκοπιμότητας, άσχετο με την υπόθεση που, δήθεν, θα διερευνούσαν» αναφέρει, στη δήλωσή του, ο κ. Μιχελάκης. 

    «Μπροστά σ' όλα αυτά, η Νέα Δημοκρατία καταγγέλλει τις ανεκδιήγητες πρακτικές του ΠΑΣΟΚ και επαναλαμβάνει τη δέσμευση του προέδρου της, Αντώνη Σαμαρά ότι -αμέσως μετά τις εκλογές- θα προχωρήσει στη σύσταση μιας και μόνον Εξεταστικής, που θα διερευνήσει το πώς έσυραν τη χώρα στο μνημόνιο» καταλήγει ο εκπρόσωπος της ΝΔ



Τα συμπεράσματα του Πορίσματος της Εξεταστικής Επιτροπής

  Σαφείς πολιτικές ευθύνες για ολιγωρία ενόψει των συνεπειών της οικονομικής κρίσης και απόκρυψη στοιχείων από τον ελληνικό λαό και την Eurostat, καταλογίζει στον υπουργό Οικονομικών της Νέας Δημοκρατίας, Γιάννη Παπαθανασίου, το πόρισμα της Εξεταστικής Επιτροπής της Βουλής, που συντάχθηκε από τους βουλευτές του ΠΑΣΟΚ. 

    Σε ό,τι αφορά το ζήτημα της ολιγωρίας έναντι της οικονομικής κρίσης, το πόρισμα της Εξεταστικής, εντοπίζει δύο τουλάχιστον ενέργειες της κυβέρνησης της ΝΔ που επιβάρυναν τις δημόσιες δαπάνες - το μέτρο της απόσυρσης των αυτοκινήτων κόστους 400 εκατ. ευρώ και τα προγράμματα stage - ενώ απαριθμεί και δεκατρείς εξαγγελίες που η κυβέρνηση της Νέας Δημοκρατίας δεν υλοποίησε: Πρόκειται για τον ελαστικό περιορισμό των δαπανών των υπουργείων κατά 10% («υπήρξαν υψηλότερες κατά 20%»), τον περιορισμό των προσλήψεων στο Δημόσιο με εξαίρεση τους τομείς της υγείας και της παιδείας («οι μόνιμοι δημόσιοι υπάλληλοι αυξήθηκαν κατά 14.000 και οι συμβασιούχοι κατά 4.000 και άνω»), τον αυστηρό έλεγχο στις δαπάνες των νοσοκομείων, των ασφαλιστικών ταμείων και των ΟΤΑ («οι επιχορηγήσεις προς τα ταμεία ξεπέρασαν τις προβλεπόμενες κατά 2,5 δισ.»), την εφαρμογή ολοκληρωμένου συστήματος προμηθειών στο χώρο της υγείας, την επίσπευση της μηχανογράφησης και των διαδικασιών ελέγχου της συνταγογράφησης, την δημιουργία ενιαίας αρχής για την καταβολή των αποδοχών των δημοσίων υπαλλήλων, την θέσπιση ανωτάτου ορίου αποδοχών των διοικητικών στελεχών του ευρύτερου δημοσίου τομέα, την εφαρμογή προγράμματος διοικητικής μεταρρύθμισης προϋπολογισμού 631 εκατ. ευρώ, την υιοθέτηση μεθόδου leasing στις κρατικές προμήθειες, την θέσπιση νέου μισθολογίου για τους νεοπροσλαμβανόμενους στο Δημόσιο από το 2010, την εξυγίανση του ΟΣΕ, την αλλαγή τρόπου κατάρτισης του Προϋπολογισμού και την ενοποίηση φορέων και οργανισμών του Δημοσίου.

    Την ίδια ώρα που η κυβέρνηση της Νέας Δημοκρατίας, κατά το πόρισμα, χάνει τον εξαγγελθέντα έλεγχο των εξόδων, αποκρύπτει σκόπιμα την επιδείνωση των δημοσιονομικών στοιχείων. Οι βουλευτές του ΠΑΣΟΚ, απορρίπτουν την εξήγηση που έδωσε δι' υπομνήματος ο Γιάννης Παπαθανασίου, ότι η μετατροπή της έκδοσης των δελτίων εκτέλεσης του Προϋπολογισμού, από μηνιαία σε τριμηνιαία, εξυπηρετούσε το στόχο της αποφυγής κερδοσκοπικών επιθέσεων σε βάρος της Ελλάδας. Εξίσου δε, απορρίπτουν κάθε εκδοχή απόδοσης του όποιου καλλωπισμού των δημοσιονομικών στοιχείων, σε «εθνικές» επιδιώξεις: Τέτοιους ισχυρισμούς «διαψεύδουν μάρτυρες με ειδικές γνώσεις στο αντικείμενο, οι οποίοι καταθέτουν ότι αφενός οι αγορές ήταν ενήμερες για την κακή δημοσιονομική κατάσταση της χώρας, παρακολουθώντας τον εκτροχιασμό των δανειακών αναγκών της και αφετέρου η ίδια η αποσιώπηση των στοιχείων ήταν αυτή που έπληξε την αξιοπιστία της χώρας μας, δυσχεραίνοντας τον δανεισμό της». 

    Η αποσιώπηση των πραγματικών στοιχείων του ελλείμματος, «είχε ως στόχο κυρίως την παραπλάνηση των Ελλήνων πολιτών προεκλογικά», εκτιμάται στο πόρισμα. 

    Η από πλευράς Γ. Παπαθανασίου, πρόβλεψη ελλείμματος 6% για το έτος 2009, διπλασιάζεται απ' τον διάδοχό του Γ. Παπακωνσταντίνου, καθώς η νέα κυβέρνηση είναι υποχρεωμένη να συντάξει τον Προϋπολογισμό του 2010 και ο Διοικητής της Τράπεζας της Ελλάδος, Γ. Προβόπουλος, ανακοινώνει δημόσια πρόβλεψη για υπέρβαση του 12%. 

    Η νέα κυβέρνηση ξεκινά την καταγραφή επί τη βάσει της μεθοδολογίας της Eurostat, που σύμφωνα με τις απαντήσεις του επικεφαλής της Β. Ραντερμάχερ και του πρώην Επιτρόπου Οικονομικών της Ε.Ε., Χ. Αλμούνια, είναι υποχρεωτική για τις εθνικές στατιστικές αρχές: Οι νέοι πίνακες που αποστέλλονται στη Eurostat, περιλαμβάνουν πλέον τα χρέη των νοσοκομείων, τα αποτελέσματα των ασφαλιστικών ταμείων με βάση τις έκτακτες επιχορηγήσεις που είχαν ζητήσει οι διοικητές τους και την πορεία εκτέλεσης του Προϋπολογισμού, σε συμφωνία με τα στοιχεία του Γενικού Λογιστηρίου του Κράτους και της Τράπεζας της Ελλάδος. 

    Από τον Οκτώβριο του 2009, μέχρι τον Απρίλιο του 2010, το έλλειμμα αναθεωρείται προς τα πάνω, «καθώς έχουν υπάρξει απολογιστικά στοιχεία για τους περισσότερους φορείς της Κεντρικής και Γενικής Κυβέρνησης και έχει υπάρξει η λεπτομερής καταγραφή των υποχρεώσεων των νοσοκομείων της περιόδου 2006-2009, με βάση τα έτη που πραγματοποιήθηκαν». 

    Με δεδομένο ότι η Eurostat δεν έχει άρει τις επιφυλάξεις της για τα δημοσιονομικά στοιχεία της Ελλάδας, η διαδικασία έρευνας επεκτείνεται στους φορείς κοινωνικής ασφάλισης (οι υποχρεώσεις των οποίων ανεβάζουν το έλλειμμα κατά 0,8%), στις ΔΕΚΟ (η στατιστική ένταξη δεκαεπτά εξ αυτών στο ευρύτερο Δημόσιο, επιβαρύνει το έλλειμμα κατά 0,7%) και άλλες μη καταγραφείσες δαπάνες του Δημοσίου που δημιουργούν πρόσθετες επιβαρύνσεις 0,3%. 

    Ειδικά για την διαδικασία ένταξης των 17 ΔΕΚΟ στον τομέα της γενικής κυβέρνησης (η οποία έτυχε και εισαγγελικού ελέγχου, κατόπιν των καταγγελιών των πρώην μελών της ΕΛΣΤΑΤ, Ν. Λογοθέτη και Ζ. Γεωργαντά), στο πόρισμα υποστηρίζεται πως «από μαρτυρικές καταθέσεις, προκύπτει ότι το θέμα αυτό είχε τεθεί υπόψη του ΔΣ της ΕΛΣΤΑΤ, χωρίς να διατυπωθούν αντιρρήσεις από τους συμμετέχοντες, ενώ είχαν προηγηθεί οι αναγκαίες μετρήσεις για την εξέταση των τριών κριτηρίων».

    Στο πόρισμα υπογραμμίζεται, επίσης, πως κανείς μάρτυρας δεν κατήγγειλε πολιτική παρέμβαση στο έργο του, οι δε «δυσλειτουργίες» που παρουσιάστηκαν στο εσωτερικό της ΕΛΣΤΑΤ, «οφείλονταν σε προσωπικές αντιπαραθέσεις των μελών του με τον Πρόεδρο της Αρχής, που δεν αφορούσαν τα στατιστικά στοιχεία και την ακολουθούμενη μεθοδολογία».

    Σχετικά με τις ενέργειες του Γιώργου Παπακωνσταντίνου, να αντιμετωπίσει την επερχόμενη κρίση δανεισμού μετά τις εκλογές του 2009, οι βουλευτές του ΠΑΣΟΚ υπενθυμίζουν πως ο τότε υπουργός Οικονομικών «εντατικοποίησε την προσπάθεια δημοσιονομικής προσαρμογής για το τελευταίο δίμηνο του 2009, στα πλαίσια, όμως, των τότε δεδομένων, λαμβάνοντας μέτρα ύψους 1 δισ. ευρώ. Προέβη δε, στη λήψη δημοσιονομικών και διαρθρωτικών μέτρων για το επόμενο έτος, κατά την κατάρτιση του Προϋπολογισμού του 2010 σε συνεννόηση και με τους εταίρους μας». 

    «Μέτρα στο τέλος του 2009, ακόμα και στο θεωρητικό επίπεδο της πιο σκληρής εκδοχής τους, δεν θα απέτρεπαν την επερχόμενη κρίση δανεισμού, και την ανάγκη δημιουργίας μηχανισμών, προγραμμάτων στήριξης και μιας ευρύτατης και μακρόχρονης προσαρμογής εκ μέρους της χώρας» σημειώνεται στην κατάληξη του πορίσματος της Εξεταστικής Επιτροπής.

    Με αφορμή τέλος, την διάσταση που εντοπίζεται, ανάμεσα σε τμήμα κατάθεσης του επικεφαλής της Εθνικής Στατιστικής Υπηρεσίας, Μανώλη Κοντοπυράκη και του επικεφαλής της Eurostat, Βάλτερ Ραντερμάχερ, που αφορά προσωπική συνομιλία του κου Κοντοπυράκη με το στέλεχος της Eurostat Λούκα 'Ασκολι, η Εξεταστική Επιτροπή αποδέχεται την εκδοχή του κου Ραντερμάχερ, και δηλώνει πως αποστέλλει τα πρακτικά της στον αρμόδιο εισαγγελέα για αξιολόγηση.

Δεν υπάρχουν σχόλια:

Δημοσίευση σχολίου