Παρασκευή 30 Μαρτίου 2012

Ο Βενιζέλος έσταζε μέλι για το Μνημόνιο της... ανάπτυξης χθες μιλώντας στη Βουλή



Αγευστος, άχρωμος, προκλητικός, αλλά και χωρίς να δεχτεί χειροκροτήματα από τα έδρανα του κόμματός του εμφανίστηκε στην παρθενική του ομιλία ως πρόεδρος του ΠΑΣΟΚ στη Βουλή ο Ευάγγελος Βενιζέλος.

Ο κ. Βενιζέλος αποφάσισε να κάνει ντεμπούτο στη χθεσινή συνεδρίαση για την κύρωση της διεθνούς σύμβασης για τη θέσπιση του Ευρωπαϊκού Μηχανισμού Σταθερότητας, προκειμένου να ενισχύσει το ευρωπαϊκό του προφίλ. Ομως, το μόνο που κατάφερε ήταν να αποκοιμίσει τους βουλευτές του ΠΑΣΟΚ (δεν τον διέκοψαν κατά την ομιλία του ούτε μία φορά για να τον χειροκροτήσουν), αλλά και να προκαλέσει τον δοκιμαζόμενο λαό, λέγοντας ότι πρέπει να μετατρέψουμε το Μνημόνιο σε «εθνική στρατηγική», για να ξανακερδίσουμε τη θέση μας στην Ευρώπη.

Κατά το προεκλογικό του σόλο, ο κ. Βενιζέλος κάλεσε τα υπόλοιπα κόμματα να μιλήσουν με
ευθύτητα και ειλικρίνεια στον λαό, ενώ, δείχνοντας προς την Αριστερά και τους αντιμνημονιακούς, είπε χαρακτηριστικά:

«Οσοι μένουν περιχαρακωμένοι στα στενά όρια του κομματικού πατριωτισμού και διεκδικούν τους δικούς τους ανεμόμυλους, μπορούμε μόνο να τους παρακολουθούμε με συμπάθεια και να τους κάνουμε έκκληση να συνέλθουν και να αντιληφθούν την πραγματικότητα».

Παρά μάλιστα την απέλπιδα προσπάθειά του να καταθέσει διαπιστευτήρια στους ξένους ως ο τέλειος «yesman» τους, ο πρόεδρος του ΠΑΣΟΚ θυμήθηκε προφανώς το «ΕΟΚ και ΝΑΤΟ το ίδιο συνδικάτο» του Ανδρέα Παπανδρέου και κατηγόρησε την Ε.Ε. ότι οι «αξίες της έχουν γίνει αχνές και έχουν αντικατασταθεί από έναν μονόχορδο πολιτικό λόγο των συντηρητικών κυβερνήσεων». Προκάλεσε ωστόσο θυμηδία, καλώντας τον ελληνικό λαό να ψηφίσει ΠΑΣΟΚ «για να αλλάξουν οι ευρωπαϊκοί συσχετισμοί».

Κατά τα λοιπά, σε κλίμα έντασης διεξήχθησαν η συζήτηση και η ψηφοφορία για τον Ευρωπαϊκό Μηχανισμό Στήριξης, καθώς οι ΣΥΡΙΖΑ και ΛΑΟΣ υποστήριξαν ότι θα έπρεπε να περάσει με διευρυμένη πλειοψηφία 180 ψήφων, καθώς παραχωρείται εθνική κυριαρχία. Το αίτημα απορρίφθηκε με το αιτιολογικό ότι η Ευρωπαϊκή Ενωση δεν είναι διεθνής οργανισμός. Ούτως ή άλλως, στην ονομαστική ψηφοφορία που έθεσε ο ΛΑΟΣ τα «ναι» ήταν 194, έναντι 59 «όχι».

Μονότονες έχουν καταντήσει, πάντως, οι κωλοτούμπες του Γ. Καρατζαφέρη, ο οποίος με την αντιμνημονιακή του στάση κατάφερε να βγάλει από τα ρούχα του και τον πάλαι ποτέ συνοδοιπόρο του Φίλιππο Σαχινίδη.

Πιστεύοντας ότι ο κόσμος έχει ξεχάσει ότι αυτός ήταν που στήριξε το ΠΑΣΟΚ στο πρώτο και καταστροφικό Μνημόνιο, ο Γ. Καρατζαφέρης είπε χωρίς ντροπή ότι «αυτοί που κιότεψαν και παρέδωσαν τη χώρα, αυτοί οι φοβισμένοι και συμβιβασμένοι που υπέγραψαν, πρέπει να βρουν λαγούμι να κρυφτούν».

Τα αίματα πάντως άναψαν, όταν βουλευτές του ΛΑΟΣ κατήγγειλαν την πλευρά του ΚΚΕ ότι το ΠΑΜΕ και η Χρυσή Αυγή συμπορεύτηκαν και έκαναν κοινή εμφάνιση στις κινητοποιήσεις των χαλυβουργών.


Γιώργος Λυκουρέντζος

Δεν υπάρχουν σχόλια:

Δημοσίευση σχολίου