Παρασκευή 30 Μαρτίου 2012

«Μπαλάκι» στην επόμενη κυβέρνηση οι απολύσεις!



Σε έναν πολιτικό ελιγμό από αυτούς που μας έχει συνηθίσει διαχρονικά το ΠΑΣΟΚ προχώρησε, χθες, ο υπουργός Διοικητικής Μεταρρύθμιση Δημήτρης Ρέππας, μεταθέτοντας στην επόμενη κυβέρνηση την... καυτή πατάτα των απολύσεων στο Δημόσιο. Την ίδια στιγμή, όμως, θέλοντας να δείξει υποταγή στην τρόικα, πάγωσε για δύο χρόνια τις προαγωγές των υπαλλήλων, στερώντας τους έτσι και τις αυξήσεις στους μισθούς, οι οποίοι συνδέονται με αυτές!

Ειδικότερα, από το 2013 θα ξεκινήσει η ετήσια αξιολόγηση των οργανικών μονάδων του Δημοσίου και των ΟΤΑ αλλά και των ίδιων των υπαλλήλων, όπως ανακοίνωσε ο κ. Ρέππας, ο οποίος την προηγούμενη ημέρα στην ανακοίνωση Τύπου με την οποία προσκαλούσε τους δημοσιογράφους στη
συνέντευξη τόνιζε ότι θα ανακοίνωνε το «σύστημα αξιολόγησης των υπαλλήλων και των οργανικών μονάδων του Κράτους, των Οργανισμών Τοπικής Αυτοδιοίκησης πρώτου και δεύτερου βαθμού και άλλων φορέων του δημόσιου τομέα». Αντί αυτού, όμως, που θα ανοίξει διάπλατα πλέον τις απολύσεις στο Δημόσιο, παρουσίασε μόνον το κομμάτι που αφορά την αξιολόγηση των υπαλλήλων για τη διοικητική τους ανέλιξη.

Στο πλαίσιο αυτό, και σύμφωνα με το σχέδιο του Προεδρικού Διατάγματος που έδωσε στη δημοσιότητα, κάθε υπάλληλος θα υπογράφει ένα συμβόλαιο απόδοσης με την υπηρεσία του (τον προϊστάμενό του), ώστε να αξιολογείται με βάση ορισμένα κριτήρια όπως η διοικητική ικανότητα, η συμπεριφορά και η απόδοση.

Η βαθμολογία θα είναι στην 100βαθμη κλίμακα και με βάση αυτήν ο υπάλληλος θα λαμβάνει ή όχι το πριμ παραγωγικότητας (Κίνητρο Επίτευξης Στόχου και Κίνητρο Επίτευξης Δημοσιονομικού Στόχου) που ορίζει ο νόμος. Οι υπάλληλοι που θα πιάνουν τους στόχους σε ποσοστό άνω του 80% θα λαμβάνουν και το κίνητρο επίτευξης στόχου που προβλέπεται από το νέο μισθολόγιο.

Tα πρώτα πριμ θα δοθούν στα τέλη του 2014, ενώ παράλληλα «παγώνουν» για το 2012 και το 2013 οι προαγωγές που είναι άμεσα εξαρτημένες από την αξιολόγηση και, εκτός από το πριμ, είναι ο άλλος τρόπος για την αύξηση των μισθών. Οπως διευκρίνισε ο κ. Ρέππας, το υπουργείο Οικονομικών θα καθορίσει ποιες οργανικές μονάδες θα λάβουν το πριμ απόδοσης δημοσιονομικών στόχων (εφορίες κ.λπ.).

Εισηγητής θα είναι ο άμεσος προϊστάμενος, την αξιολόγηση όμως θα την κάνει ο προϊστάμενος της υπερκείμενης διοικητικής μονάδας. Η αξιολόγηση κάθε οργανικής μονάδας (γενικής διεύθυνσης, διεύθυνσης, τμήματος) και κάθε υπαλλήλου θα γίνεται κάθε τρίμηνο και, βεβαίως, κάθε έτος, ενώ οι στόχοι τόσο για τις οργανικές μονάδες του Δημοσίου όσο και για τον κάθε υπάλληλο θα μπαίνουν στο τελευταίο δίμηνο της προηγούμενης χρονιάς.

Ο υπουργός σημείωσε ότι τις ανώτερες θέσεις θα τις καταλαμβάνουν με το νέο σύστημα αξιολόγησης μόνον οι «άριστοι», καθώς τελειώνει το ισχύον σύστημα που βασιζόταν μόνο στα χρόνια προϋπηρεσίας. Πρόσθεσε δε ότι η αξιολόγηση έχει και το υποκειμενικό στοιχείο, αλλά από μόνο του ένα σύστημα αντικειμενικών κριτηρίων δεν είναι απαραίτητα αξιοκρατικό, κάτι που -όπως άφησε να εννοηθεί- φάνηκε και στην εφεδρεία.


Μακάριος Β. Λαζαρίδης

Δεν υπάρχουν σχόλια:

Δημοσίευση σχολίου