Εικόνα πλήρους κατάρρευσης παρουσιάζει η κτηματαγορά, άλλοτε «λοκομοτίβα» της εθνικής οικονομίας. Την ώρα που το κράτος -μέσω της επιβολής νέων φόρων, εισφορών, τεκμηρίων, «χαρατσιών», επιθεωρήσεων και πιστοποιητικών- γίνεται συνεταίρος των νοικοκυριών στο βασικό τους περιουσιακό στοιχείο, 120.000 νεόδμητα ακίνητα παραμένουν απούλητα, ο αριθμός των οικοδομικών αδειών έχει υποχωρήσει κατά 40% σε σχέση με 2010, οι τιμές έχουν κατρακυλήσει στα επίπεδα του 2004, από τα 313.000 επαγγελματικά ακίνητα είναι μισθωμένα τα 200.000, μόλις 40.321 συμβόλαια μεταβιβάσεων έγιναν στην Αττική το 2011 έναντι 61.679 το 2010, ενώ πολλά γραφεία, σπίτια και καταστήματα, αν και πωλούνται κάτω και από τις ισχύουσες αντικειμενικές αξίες, παραμένουν στα αζήτητα.
Τα παραπάνω τραγικά στοιχεία παρουσίασαν σε κοινή συνέντευξη Τύπου οι πρόεδροι των οργανώσεων των Ιδιοκτητών Ακινήτων κ. Στράτος Παραδιάς, των Δικηγόρων κ. Γιάννης
Αδαμόπουλος, των Συμβολαιογράφων κ. Κώστας Βλαχάκης, των Εμπόρων κ. Βασίλης Κορκίδης, των Κατασκευαστών κ. Δημήτρης Καψιμάλης και των Κτηματομεσιτών κ. Γιάννης Ρεβύθης, κρούοντας μάλιστα τον κώδωνα του κινδύνου στην κυβέρνηση εν όψει της αναμόρφωσης του φορολογικού συστήματος σε συνδυασμό με την επικείμενη αύξηση των αντικειμενικών αξιών, προκειμένου να μην καταλήξει η ιδιωτική ακίνητη περιουσία στα νύχια των «κορακιών» των πλειστηριασμών.Να σημειωθεί ότι η τρόικα δεν επιτρέπει απώλεια εσόδων και ο στόχος είναι ο νέος ενιαίος φόρος που σχεδιάζεται από το οικονομικό επιτελείο να διαρθρωθεί κατά τέτοιον τρόπο ώστε τα έσοδα που θα αποφέρει να ισούνται τουλάχιστον με το άθροισμα των εσόδων από τον ΦΑΠ και το ειδικό τέλος, δηλαδή να υπερβαίνουν τα 2,3 δισ. ευρώ τον χρόνο.
Ηδη είναι απολύτως αδύνατο να πληρώσουν οι φορολογούμενοι για τα οικονομικά έτη 2011 και 2012 και το ΕΕΤΗΔΕ και τον ΦΑΠ λέει η ΠΟΜΙΔΑ, ζητώντας αναστολή επιβολής του ΦΑΠ για όσο διάστημα επιβάλλεται το τέλος ακινήτων, μείωση των τιμών ζώνης άνω των 1.500 ευρώ και των συντελεστών εμπορικότητας, καθώς και δυνατότητα εκχώρησης ακινήτων προς το Δημόσιο για εξόφληση φορολογικών υποχρεώσεων.
Ξανθή Γούναρη
Δεν υπάρχουν σχόλια:
Δημοσίευση σχολίου