Παρασκευή 30 Μαρτίου 2012

Προεκλογική μπαρουφολογία του ΠΑΣΟΚ για το Δημόσιο


Μεγάλες ανατροπές στον τρόπο αξιολόγησης των δημοσίων υπαλλήλων και στη δυνατότητα ανέλιξής τους σε θέσεις ευθύνης, επομένως και μισθολογικής αύξησης, προβλέπει το Προεδρικό Διάταγμα που ανακοίνωσε ο Δ. Ρέππας. Παρά το γεγονός ότι από όλους ομολογείται πως χρειάζονται μεγάλες αλλαγές στη δημόσια διοίκηση και στο σύστημα αξιολόγησης υπαλλήλων και μονάδων, η προεκλογική πρεμούρα του κ. Ρέππα, δεν μπορεί να εξηγηθεί.
Σαφέστατα υπάρχουν πολλές καινοτομίες που θα μπορούσαν να αλλάξουν τη δομή του κράτους, ενός άλλου κράτους, όμως, όχι του δομημένου με βάση τις κομματικές  επιρροές των υπαλλήλων.
Σύμφωνα λοιπόν μ ε το ΠΔ, κάθε χρόνο θα υπογράφεται μεταξύ εργαζόμενου και προϊσταμένου ένα… συμβόλαιο απόδοσης. Θα γίνονται τριμηνιαίοι έλεγχοι και οι υπάλληλοι θα αξιολογούνται με βάση ορισμένα κριτήρια ενώ θα υπάρχει 7μελές συμβούλιο εποπτείας της αξιολόγησης.

Βασικοί στόχοι του Προεδρικού Διατάγματος είναι:
1. Η αποτίμηση και η συγκριτική εξέταση των προσόντων των υπαλλήλων για τη βαθμολογική και
τη μισθολογική τους εξέλιξη.
2. Η παροχή κινήτρων σε κάθε αξιολογούμενο υπάλληλο για τη βελτίωση των ικανοτήτων και της υπηρεσιακής του απόδοσης.
3. Η ορθή διαχείριση και αξιοποίηση του ανθρώπινου δυναμικού σε μια υπηρεσία για την αποτελεσματικότερη λειτουργία του.
4. Η ορθολογική και αποτελεσματική οργάνωση και στελέχωση των οργανικών μονάδων του δημόσιου και των λοιπών φορέων του δημόσιου.
Για να λάβει κάποιος το πριμ παραγωγικότητας πρέπει να επιτύχει τους στόχους των υπηρεσιακών μονάδων. Δηλαδή, αν μία υπηρεσιακή μονάδα πετύχει τους στόχους οι οποίοι έχουν τεθεί, τότε οι υπάλληλοι θα λάβουν το επίδομα, ανεξαρτήτως του αν έχουν πετύχει τους ατομικούς στόχους.
Αυτά είναι τα όμορφα λόγια και οι ωραίοι στόχοι. Η πραγματικότητα είναι διαφορετική:

- Ο κ. Ρέππας, από τους βασικούς δημιουργούς του πράσινου οικοδομήματος εδώ και πολλά χρόνια θέλει να μας πει ότι θυμήθηκε την αξιοκρατία και τη λογοδοσία; Και πως μας εγγυάται ότι όλη η αξιολόγηση δε θα είναι στημένη και κομματικά καθοδηγούμενη; Ποιος μας λέει ότι δε θα ανεβαίνουν στον κρατικό μηχανισμό οι ημέτεροι, πράσινοι και μπλε; Αμα δηλαδή ο προϊστάμενος θέλει να προωθήσει τους δικούς του, θα τον εμποδίσουν οι φόρμες αξιολόγησης;

- Ζούμε σε ένα κράτος βαθιά ποτισμένο με κομματικές εξαρτήσεις, με πρασινοφρουρούς κατά κύριο λόγο να κάνουν κουμάντο στις θέσεις – κλειδιά. Δηλαδή ο Ρέππας ήρθε για να φάει τα δικά του παιδιά; Ας γελάσουμε. Απλά έρχεται προεκλογικά να πουλήσει… μπαρουφολογία περί αξιολόγησης και αξιοκρατίας. Το έχουμε δει το παραμύθι.

- Επίσης, η μεγάλη μπλόφα είναι αυτή που γίνεται με τα επιδόματα. Χιλιάδες υπάλληλοι που τους κουρεύτηκαν οι μισθοί περίμεναν έμμεσες αυξήσεις φέτος μέσω της επίτευξης στόχων. Είχε για πρώτη φορά  τεθεί σε ισχύ το επίδομα κινήτρου επίτευξης στόχων και επίδομα επίτευξης δημοσιονομικών στόχων για όσους ασχολούνται με τη δημοσιονομική κατάσταση της χώρας, δηλαδή εφοριακοί, Γενικό Λογιστήριο κ.λπ. Όλοι αυτοί θα πρέπει να περιμένουν από το… 2014 αφού ο σχεδιασμός Ρέππα οδηγεί σε αναβολή της χορήγησης επιδομάτων για μια διετία και βλέπουμε.

Εν πάση περιπτώσει, για ακόμη μια φορά προσπαθούν οι πολιτικοί να λύσουν ένα πρόβλημα που οι ίδιοι δημιούργησαν. Την προώθηση στον κρατικό μηχανισμό, όχι των άξιων και των άριστων, αλλά των κομματικά βαμμένων, των κομματόσκυλων τη ζούμε δεκαετίες τώρα.
Ας αλλάξει λοιπόν πρώτα το πελατειακό κράτος και μετά ας αρχίσουμε την αξιολόγηση.

Δεν υπάρχουν σχόλια:

Δημοσίευση σχολίου