Σάββατο 31 Μαρτίου 2012

Ο Σαμαράς απορρίπτει το σενάριο συγκυβέρνησης

Ο Αντώνης Σαμαράς θεωρεί την αυτοδυναμία πλήρως ταυτισμένη με την προοπτική εξόδου από την κρίση
Τα σενάρια περί συγκυβέρνησης προέρχονται από το ΠΑΣΟΚ στην προσπάθεια του να διασωθεί στις εκλογές
Είναι δυνατόν η Νέα Δημοκρατία, η οποία και βάσει των δημοσκοπήσεων θα είναι πρώτο κόμμα και με διαφορά στις προσεχείς εκλογές, να αποκτήσει αυτοδυναμία; Κάτω από ποιες προϋποθέσεις είναι δυνατόν να συνυπάρξουν Νέα Δημοκρατία και ΠΑΣΟΚ σε κυβέρνηση συνεργασίας, κάτι που δεν αποκλείει ο Ε. Βενιζέλος, αλλά απορρίπτει ως ιδέα, προερχόμενη μάλιστα «εκ του πονηρού», όπως διατείνεται ο Αντ. Σαμαράς;
Στα ερωτήματα αυτά βεβαίως απαντήσεις ουσιαστικά θα δώσει με την ψήφο του ο ελληνικός λαός, αλλά ο πρόεδρος της Νέας Δημοκρατίας θεωρεί ότι το κόμμα του έχει το πλεονέκτημα της μόνης
συμπαγούς πολιτικής δύναμης που μπορεί να εγγυηθεί την ομαλή πορεία της χώρας, ώστε να καταστεί αποτελεσματική η μακρά και επίπονη προσπάθεια για έξοδο από το τούνελ της οικονομικής κρίσης.
Την στιγμή που ο κύριος αντίπαλός του, το ΠΑΣΟΚ, βρίσκεται σε φάση αποδιοργάνωσης και ενισχύονται κόμματα που λειτουργούν ως «χώροι υποδοχής» της λαϊκής αντίδρασης για την πολιτική του Μνημονίου, που εφαρμόζεται την τελευταία διετία, το κόμμα της αξιωματικής αντιπολίτευσης εμφανίζεται συμπαγές. Βέβαια οι όροι του παιχνιδιού έχουν αλλάξει δραματικά τελευταία, εξαιτίας κυρίως της υποστήριξης του δεύτερου Μνημονίου από τη ΝΔ, η οποία της κόστισε βουλευτές, αλλά και κάποιες εκλογικές απώλειες προς τα δεξιά της, όπως δείχνουν οι δημοσκοπήσεις. Αποδυναμώθηκαν όμως ταυτόχρονα η ρητορική του ΛΑΟΣ αλλά και του ΔΗΣΥ.
Ισχυρή εντολή
Αναγκαία προϋπόθεση κατά τον πρόεδρο της Ν.Δ. είναι να προκύψει από τις εκλογές μια κυβέρνηση με ισχυρή λαϊκή εντολή, που θα έχει σαφή προσανατολισμό και θα θέσει σε εφαρμογή συγκεκριμένο πρόγραμμα.
Γι αυτό και απορρίπτει κάθε σενάριο για μετεκλογική «συγκυβέρνηση» με το ΠΑΣΟΚ, όπως εξακολουθούν κάποιοι να αναπτύσσουν.
«Εκ του πονηρού»
Τα σενάρια μάλιστα αυτά ο κ. Σαμαράς τα θεωρεί «εκ του πονηρού» και εκπορευόμενα από το ίδιο το ΠΑΣΟΚ, στην προσπάθειά του να διασωθεί στις εκλογές.
Ο κ. Σαμαράς θεωρεί την αυτοδυναμία πλήρως ταυτισμένη με την προοπτική εξόδου της Ελλάδας από την κρίση και, όπως λένε στενοί του συνεργάτες, «μια ισχυρή εντολή από τον ελληνικό λαό θα του δώσει τη δύναμη να διεκδικήσει στην Ευρωπαϊκή Ένωση μέτρα και πολιτικές που θα τροφοδοτήσουν την ανάπτυξη και θα θέσουν σε κίνηση την μηχανή της πραγματικής οικονομίας».
Στον δρόμο προς τις εκλογές η Ν.Δ θα προβάλει με ιδιαίτερη ένταση το επιχείρημα ότι οι θέσεις του κ Αντ. Σαμαρά για την ανάγκη να υπάρξουν άμεσα αναπτυξιακές πολιτικές θα είναι ένα βασικό εργαλείο αντιμετώπισης της κρίσης.
Στηρίζεται μάλιστα τώρα και στις αποφάσεις της Συνόδου Κορυφής και στην κοινή δήλωση των 17 ηγετών της ευρωζώνης.
«Σήμερα, οι θέσεις του Αντ. Σαμαρά υιοθετούνται από το σύνολο των ηγετών της ευρωζώνης και γενικότερα της Ευρωπαϊκής Ένωσης» λένε ηγετικά στελέχη της ΝΔ, δείχνοντας ουσιαστικά και ένα από τα επιχειρήματα του κόμματος στην πορεία προς τις εκλογές.
Του Φώτη Σιούμπουρα
Εφημερίδα ΚΟΣΜΟΣ ΣΑΒΒΑΤΟΚΥΡΙΑΚΟ

Δεν υπάρχουν σχόλια:

Δημοσίευση σχολίου