Η τρόικα θέλει να έχουν οι Ελληνες μισθούς Βουλγαρίας και Ρουμανίας και πλέον δεν έχει κανένα πρόβλημα να το δηλώσει ανοιχτά. Σε μια ανάκριση-παρωδία χθες το απόγευμα στο Ευρωπαϊκό Κοινοβούλιο, όπου οι τρεις εκπρόσωποι της τρόικας αισθάνθηκαν ελάχιστη πίεση από τους ερωτώντες ευρωβουλευτές, το μέλλον της χώρας μας προδιαγράφηκε με τα πιο μελανά χρώματα: ακόμα χαμηλότεροι μισθοί, απολύσεις στο Δημόσιο, καμία περίπτωση εφαρμογής σχεδίου επενδύσεων τύπου Μάρσαλ.
Παράλληλα, η κυνική ομολογία του κ. Τόμσεν είναι αποκαλυπτική: «Το χρέος της Ελλάδας θα συνεχίσει να είναι πολύ υψηλό για ολόκληρη την επόμενη δεκαετία».
Ο Πολ Τόμσεν του ΔΝΤ, ο Γιοργκ Ασμουσεν της ΕΚΤ και ο Ολι Ρεν της Κομισιόν μίλησαν επί δύο ώρες στους ευρωβουλευτές, χωρίς να ζητήσουν ούτε μία συγγνώμη, χωρίς να αναγνωρίσουν το παραμικρό λάθος σε ό,τι έχει κάνει η τρόικα τα τελευταία 2,5 χρόνια. Ανέκφραστος και προκλητικός, ο κ. Τόμσεν ανήγγειλε νέα μείωση μισθών στην Ελλάδα: «Ο κατώτατος μισθός στην
Ελλάδα είναι 50% μεγαλύτερος από την Πορτογαλία και πέντε φορές μεγαλύτερος από χώρες των Βαλκανίων, όπως η Ρουμανία και η Βουλγαρία».Ο κ. Ασμουσεν έσπευσε να υπερθεματίσει: «Η Ελλάδα αντιμετωπίζει ακόμα μεγάλο έλλειμμα ανταγωνιστικότητας» είπε. «Για να το μειώσει παραμένοντας στην ευρωζώνη χρειάζεται μεγαλύτερη εσωτερική υποτίμηση. Μπορεί αυτό να μην είναι δημοφιλές, αλλά δεν υπάρχει άλλος δρόμος». Εξίσου κυνική ήταν η δήλωση του κ. Τόμσεν για τους δημοσίους υπαλλήλους: «Πρέπει να αποδεχτείτε ότι η απασχόληση στο Δημόσιο δεν είναι απαραίτητα μόνιμη» είπε ο εκπρόσωπος του ΔΝΤ, που υποστήριξε ότι περιμένει αντίσταση «από οργανωμένα συμφέροντα» στην εφαρμογή του νέου προγράμματος.
Το μόνο που φαίνεται ότι συνειδητοποίησε επιτέλους η τρόικα είναι ότι η φοροδοτική ικανότητα των Ελλήνων χτύπησε ταβάνι και δεν πρέπει και δεν μπορεί να αυξηθούν άλλο οι φορολογικοί συντελεστές.
Αντιμέτωποι με την αποτυχία του προγράμματος που εφαρμόζεται στην Ελλάδα από το 2010, οι εκπρόσωποι της τρόικας φρόντισαν να βγάλουν την ουρά τους απέξω: «Είναι ένα πρόγραμμα για την Ελλάδα, που ανήκει στην Ελλάδα. Η τρόικα βοήθησε (!) στον σχεδιασμό του και εποπτεύει την εφαρμογή του» είπε χαρακτηριστικά ο κ. Ρεν. Εριξε μάλιστα την ευθύνη για την όποια αποτυχία του στην «αδύναμη δημόσια διοίκηση» και στην «έλλειψη της απαραίτητης πολιτικής ενότητας». Φρόντισε παράλληλα να «καρφώσει» την κυβέρνηση του ΠΑΣΟΚ, λέγοντας ότι «οι δημοσιονομικοί στόχοι για το 2010 και το 2011 δεν επιτεύχθηκαν πλήρως». Τους κ. Παπανδρέου, Παπακωνσταντίνου και Βενιζέλο «άδειασε» και ο κ. Τόμσεν, λέγοντας ότι ήταν δική τους επιλογή να αυξήσουν τους φόρους αντί να κόψουν τις δαπάνες για να πετύχουν τους δημοσιονομικούς στόχους. Το κάρφωμα συνέχισε ο κ. Ασμουσεν, που χαρακτήρισε «απογοητευτική» την πρόοδο που έχει γίνει στη μεταρρύθμιση του φορολογικού συστήματος. Η πιο αισιόδοξη πρόβλεψη που έκανε ήταν ότι η ανεργία μπορεί να αρχίσει να μειώνεται από το 2014...
Πόσο πιθανό είναι να αποτύχει και το νέο Μνημόνιο; «Το φάρμακο είναι πικρό, αλλά ο ασθενής θα ανακάμψει αν ακολουθήσει τη συνταγή» είπε ο κ. Ασμουσεν, συνεχίζοντας τη θλιβερή παρομοίωση του θεράποντος ιατρού που είχε κάνει ο Ντομινίκ Στρος Καν. Κρατώντας από τώρα αποστάσεις από ενδεχόμενη αποτυχία του προγράμματος, οι τροϊκανοί επαναλάμβαναν με κάθε ευκαιρία ότι το πρόγραμμα θα πετύχει μόνο αν η κυβέρνηση εφαρμόσει πλήρως όσα προβλέπει το Μνημόνιο.
Κώστας Παπαχλιμίντζος
Δεν υπάρχουν σχόλια:
Δημοσίευση σχολίου