Δελτίο Τύπου Υπουργείου παιδείας
Σημεία συνέντευξης της Υφυπουργού Παιδείας, Διά Βίου Μάθησης και Θρησκευμάτων, Εύης Χριστοφιλοπούλου, στο ΣΚΑΙ, στην εκπομπή «ΠΡΩΤΗ ΓΡΑΜΜΗ».
Για την εφαρμογή του νόμου για την Ανώτατη Εκπαίδευση:
«Από την αρχή ήμουν στην πρώτη γραμμή για την ψήφιση του νόμου για την Ανώτατη Εκπαίδευση που ψηφίστηκε από το 4/5 της Βουλής, για πρώτη φορά και με τόσο ευρεία συναίνεση. Για να αλλάξουν τα Πανεπιστήμια και να τελειώσει το καθεστώς της ανομίας και των πελατειακών σχέσεων.
Η μεγάλη πλειοψηφία της πανεπιστημιακής κοινότητας θέλει να εφαρμόσει τον νόμο. Βεβαίως για κάθε νόμο που εφαρμόζεται μπορεί στο μέλλον να γίνουν βελτιώσεις, εκεί που θα παρουσιαστούν προβλήματα, αλλά θα πρέπει πρώτα να εφαρμοστεί. Ο νόμος εφαρμόζεται ήδη σε μεγάλο βαθμό. Οι φοιτητές εγγράφονται σε κάθε εξάμηνο και αυτό εφαρμόζεται, οι καθηγητές εκλέγονται με ένα συγκεκριμένο τρόπο και αυτό εφαρμόζεται και ακόμη επτά ΤΕΙ έχουν εκλέξει συμβούλια διοίκησης».
Για την πολιτική και τους πολιτικούς:
«Οι πολιτικοί θα πρέπει να διασφαλίσουμε τρία πράγματα: τη συνεννόηση σε μείζονα θέματα-και η Παιδεία είναι ένα από αυτά- δεύτερον να κάνουμε πολιτική έχοντας το τεχνοκρατικό στοιχείο και την επιστημονική υποστήριξη μέσα στην πολιτική και το τρίτον πρέπει να λέμε αλήθειες και πολύ σκληρές αλήθειες όταν χρειάζεται».
Για τα θέματα του Υπουργείου Παιδείας:
«Ο κ. Μπαμπινιώτης παρέλαβε όλα εν εξελίξει, ακόμη και η προμήθεια του χαρτιού, για τα βιβλία της επόμενης σχολικής χρονιάς, είχε ολοκληρωθεί, οι προετοιμασίες για τις πανελλήνιες εξετάσεις είναι σε πλήρη εξέλιξη και πρόσφατα υπογράφηκε η σύμβαση για τα τετράδια των εξετάσεων. Απαντώ σε ορισμένες αντιλήψεις ότι κάποιος είναι «Μεσσίας» και ότι ήρθε να λύσει όλα τα προβλήματα της Παιδείας».
Σε ερώτηση του δημοσιογράφου για το εάν συμφωνεί για την θεσμοθέτηση μόνιμου Υπουργού Παιδείας:
«Σε Δημοκρατίες δεν νοούνται μόνιμοι Υπουργοί, αυτό παραπέμπει σε άλλες εποχές και σε άλλα «αλήστου μνήμης» καθεστώτα. Δεν θα είχα όμως πρόβλημα στην θεσμοθέτηση μόνιμου Υφυπουργού, ο οποίος θα διασφαλίζει την συνέχεια του κυβερνητικού έργου, για να σταματήσει το φαινόμενο το ότι έρχεται μια νέα κυβέρνηση και καταργεί όλα όσα δημιούργησε η προηγούμενη. Προφανώς αυτό δεν με αφορά, μιλώ ως πολιτικός ».
Σε ερώτηση του δημοσιογράφου για το εάν γνώριζε για τις αλλαγές που εξήγγειλε ο Υπουργός Παιδείας:
«Είχα ενημερωθεί από τον Ειδικό Γραμματέα Ανώτατης Εκπαίδευσης, κ. Παπάζογλου, ότι θα συγκροτηθεί μια ομάδα έργου με σκοπό την εφαρμογή του νόμου, χωρίς να γνωρίζω τα πρόσωπα που θα την αποτελούσαν. Δεν μπορεί όμως αυτή η ομάδα να αποτελείται μόνο από ανθρώπους που είναι πολέμιοι του νόμου. Το ζήτημα όμως δεν είναι η ομάδα έργου αλλά η εφαρμογή του νόμου. Και ο νόμος δίνει τη δυνατότητα στα Πανεπιστήμια να πάρουν το 50% του προϋπολογισμού βάση των δωδεκατημορίων μέχρι τον Ιούνιο, κάτι που είναι καθόλα νόμιμο».
Για το Νέο Λύκειο και το Νέο Εξεταστικό Σύστημα:
«Μετά από εξαντλητικό διάλογο στη Βουλή, στη Διακομματική Επιτροπή και με τη συμφωνία σχεδόν όλων των κομμάτων, έχει ολοκληρωθεί το πλαίσιο για το Νέο Λύκειο και το Τεχνολογικό Λύκειο και θα ήθελα να εκφράσω τη λύπη που που δεν κατορθώθηκε να κατατεθούν προς ψήφιση. Θέλω να διαβεβαιώσω ωστόσο ότι οι μαθητές της πρώτης Λυκείου, που παρακολουθούν το μεταβατικό πρόγραμμα που περιλαμβάνει και την ερευνητική εργασία, θα έχουν ένα μεταβατικό πρόγραμμα για τη δευτέρα Λυκείου. Παράλληλα για τους μαθητές που θα πάνε την προσεχή σχολική χρονιά στην πρώτη Λυκείου διευκρινίζω ότι θα δώσουν εξετάσεις με το υπάρχον σύστημα με μια μικρή προσαρμογή της ύλης στο πρόγραμμά τους. Θα ήθελα επίσης να ξεκαθαρίσω ότι οι μαθητές που πάνε την επόμενη σχολική χρονιά στην τρίτη γυμνασίου θα δώσουν εξετάσεις με το νέο σύστημα, προσαρμοσμένο στην ύλη των μεταβατικών ωρολόγιων προγραμμάτων».
Δεν υπάρχουν σχόλια:
Δημοσίευση σχολίου