Σε διμέτωπη αντιπαράθεση, αφενός με τη ΝΔ και αφετέρου με το …”άλλο ΠΑΣΟΚ” έχει μπει η κυβέρνηση για τις απολύσεις στο δημόσιο.
Ο υπουργός Εσωτερικών Γιάννης Ραγκούσης κατέστησε χθες σαφές στη Βουλή, ότι δεν είναι διασφαλισµένες όλες οι θέσεις εργασίας σε οργανισµούς του ευρύτερου δηµόσιου τοµέα που θα καταργηθούν ή θα συγχωνευθούν, καθώς θα ακολουθήσει αξιολόγηση των υπαλλήλων από το ΑΣΕΠ. Η Ν.Δ. εµφανίζεται κατηγορηµατικά αντίθετη στην προοπτική των απολύσεων και αντιπροτείνει να εφαρµοστεί το καθεστώς της«εργασιακής εφεδρείας», που προβλέπει τη χορήγηση του βασικού μισθού στους ανενεργούς υπαλλήλους χωρίς χρονικό όριο».
Χθες στη Βουλή ο υπουργός Εσωτερικών κ. Γ. Ραγκούσης δήλωσε ότι «η αξιολόγηση είναι αυτοσκοπός για μας», και κάλεσε τη ΝΔ να απαντήσει αν θα πρέπει να συνεχίζουν να μισθοδοτούνται από τον κρατικό προϋπολογισμό όσοι κριθούν ακατάλληλοι από το ΑΣΕΠ. Γνωστοποίησε παράλληλα πως με διάταξη στο νέο Πειθαρχικό Δίκαιο των Δημοσίων Υπαλλήλων θα προβλέπεται ότι υπάλληλοι που έχουν υποπέσει αποδεδειγμένα σε πειθαρχικό αδίκημα δεν θα περνούν καν από την αξιολόγηση του ΑΣΕΠ ούτε φυσικά θα μπαίνουν στο Δημόσιο.
Πρόκειται για μία απολύτως αντισυνταγματική θέση απάντησε ο Προκόπης Παυλόπουλος, που προέβλεψε ότι αν τυχόν ψηφιστεί είναι σίγουρο ότι θα καταπέσει στα δικαστήρια. Ο πρώην υπουργός υπογράμμισε ότι είναι κραυγαλέα αντισυνταγματική η προοπτική απόλυσης υπαλλήλου μέσα από την κρίση του ΑΣΕΠ και ζήτησε το θέμα των μετατάξεων να κριθεί με τις ισχύουσες διατάξεις. Ο κ. Ραγκούσης απάντησε ότι οι μετατάξεις θεωρούνται ως νέες προσλήψεις, που ασυνιστούν αρμοδιότητα του ΑΣΕΠ.
Για κοροϊδία του κόσμου και ύπαρξη επώδυνου σχεδίου «για το ξεζούμισμα των πολιτών, πριν ακολουθήσει η αναδιάρθρωση» μίλησε παρεμβαίνοντας ο πρόεδρος της Κοινοβουλευτικής Ομάδας του ΣΥΡΙΖΑ ΑλέξηςΤσίπρας, χαρακτηρίζοντας ασύμβατη προς την αποστολή του την εμπλοκή του ΑΣΕΠ ως «οργάνου απολύσεων». Από την πλευρά του ΚΚΕ ο κ. Θανάσης Παφίλης είπε ότι όσα λέει από τη μια ο υπουργός Οικονομικών κ. Γ. Παπακωνσταντίνου και από την άλλη όσα διαψεύδει ο υπουργός Εσωτερικών κ. Γ. Ραγκούσης εντάσσονται στη λογική του μαρτυρίου της σταγόνας, ενώ είναι σίγουρο ότι θα υποχρεωθούν να απολύσουν οι φορείς, όταν τους κοπούν τα κονδύλια από τον προϋπολογισμό.
Τρικυμία εντός του ΠΑΣΟΚ προκαλεί η συναίνεση
Περισσότερο σύγχυση παρά ανακούφιση φαίνεται να προκάλεσαν στην κυβέρνηση οι νουθεσίες των Βρυξελλών στη Ν.Δ. για την ανάγκη στήριξης του Μνημονίου εκ μέρους της αξιωματικής αντιπολίτευσης. Ετσι, αντί οι υπουργοί να… χαίρονται που οι κ. Γιουνκέρ και Ρεν μετατόπισαν στη Ν.Δ. το βάρος της ευθύνης για την κυβερνητική αναποτελεσματικότητα, χθες, μετά τους κ. Θ. Πάγκαλο και Π. Μπεγλίτη, και οι κ. Ευ. Βενιζέλος και Δ. Δρούτσας έκριναν σκόπιμο να τους απαντήσουν με απαξιωτικό τρόπο λέγοντας (από το βήμα του Economist) ότι οι Ελληνες δεν χρειάζονται έξωθεν συστάσεις και μάλιστα διατυπωμένες με άκομψο τρόπο.
Το ενδιαφέρον της παρέμβασης του κ. Βενιζέλου είναι πως δεν περιορίστηκε να επαναλάβει την άποψή του για την ανάγκη μιας «εθνικής συστράτευσης», αλλά προχώρησε και στην απαρίθμηση των «θεσμών» που οφείλουν να μετέχουν στη σχετική προσπάθεια, μεταξύ των οποίων κατονόμασε τις τράπεζες οι οποίες, όπως είπε, «βρίσκονται σε σφιχτό εναγκαλισμό με το κράτος και αυτός ο εναγκαλισμός δεν πρέπει να είναι θανάσιμος, αλλά πρέπει να γίνει σωτήριος για την πραγματική οικονομία». Η άποψή του ερμηνεύθηκε ως σαφής αποστασιοποίησή του από την πολιτική που έχει υιοθετήσει ο υπουργός Οικονομικών, όπως και η αιχμή του ότι «το χρέος της Ελλάδος, αποτελώντας μόνον το 1,6% του χρέους της Ευρωζώνης, δεν δικαιολογεί τη διεθνή στόχευση της χώρας. «Είμαστε θύματα ενός ανταγωνισμού, το μέγεθος και τις παραμέτρους του οποίου είτε δεν συλλαμβάνουμε είτε δεν ομολογούμε στη διεθνή δημόσια συζήτηση», τόνισε με νόημα ο κ. Βενιζέλος…
Την κυβερνητική πολυφωνία, αλλά και το γεγονός ότι κάθε υπουργός δεν διστάζει πλέον να δημοσιοποιεί τις απόψεις του ασχέτως αν αυτές συμφωνούν με την επίσημη γραμμή της κυβέρνησης, επιβεβαίωσε και η κ. Αννα Διαμαντοπούλου. Η υπουργός Παιδείας (Real) όχι μόνον παραδέχθηκε ότι το αρχικό Μνημόνιο είχε σοβαρά λάθη και ότι ο κ. Παπανδρέου δεν είχε μέχρι σήμερα προσδώσει το βάρος που έπρεπε στην ανάγκη εθνικής συναίνεσης, αλλά τον κάλεσε ευθέως «να κάνει σαφές (προς τον κ. Σαμαρά) ότι δεν του δίνει μια λευκή επιταγή που πρέπει να υπογράψει». Προεξόφλησε, μάλιστα, ότι η κυβέρνηση θα «πάρει σημαντικά στοιχεία από τις προτάσεις του κ. Σαμαρά», χαρακτηρίζοντας το «Ζάππειο 2» «πολύ σοβαρή εξέλιξη».
«Για να πάμε παραπέρα χρειαζόμαστε ένα μείγμα πολιτικών για τη δημοσιονομική διάσωση και την ενίσχυση της πραγματικής οικονομίας», υποστήριξε και ο κ. Μιχ. Χρυσοχοΐδης, ενώ ο κ. Τηλ. Χυτήρης αρκέστηκε στο σχόλιο ότι «ασχέτως τι λένε οι ξένοι, η ανάγκη της συνεννόησης θα έπρεπε να είναι αυτονόητη στη χώρα».
Δεν υπάρχουν σχόλια:
Δημοσίευση σχολίου