Τρίτη 24 Μαΐου 2011

Τα μέτρα αναλυτικά



Το κύριο βάρος της πρόσθετης προσαρμογής, ύψους 6,4 δισ. ευρώ το 2011, δίδεται στη περικοπή και την ανακατανομή των δαπανών στο Δημόσιο.
1. Μείωση μισθολογικής δαπάνης στο Δημόσιο για εξοικονόμηση 550 εκατ. ευρώ. Προβλέπεται μείωση του αριθμού συμβασιούχων με τη μη ανανέωση των συμβάσεων. Παράλληλα τίθεται σε εφαρμογή η αναστολή μισθολογικής ωρίμανσης, η αύξηση ωρών εργασίας από 37,5 σε 40 ώρες την εβδομάδα και ενεργοποιείται η δυνατότητα μερικής απασχόλησης στο Δημόσιο.
2. Εισφορά αλληλεγγύης υπέρ ανεργίας στο δημόσιο και ιδιωτικό τομέα για 380 εκατ. ευρώ. Η κυβέρνηση αποφάσισε την θέσπιση εισφοράς «υπέρ ανεργίας» στο Δημόσιο, δηλαδή την περικοπή μισθών κατά ένα ποσοστό για την πληρωμή των επιδομάτων ανεργίας και την στήριξη των προγραμμάτων του ΟΑΕΔ. Για την ίδιο σκοπό αυξάνεται και η «εισφορά υπέρ ανεργίας» στον ιδιωτικό τομέα.
3. Καταργήσειςσυγχωνεύσεις φορέων, για εξοικονόμηση 450 εκατ. ευρώ. Ερωτηματικό οι απολύσεις. Το μέτρο περιλαμβάνει την άμεση κατάργηση και συγχώνευση φορέων του Δημοσίου, ενώ τις επόμενες ημέρες θα αποφασιστεί αν θα γίνουν απολύσεις ή μετατάξεις μέσω ΑΣΕΠ των υπαλλήλων σε φορείς που καταργούνται. Παραλλήλως προωθείται η μείωση δαπανών σε ΔΕΚΟ, σε φορείς εκτός γενικής κυβέρνησης, και η μείωση επιχορήγησης σε απομακρυσμένες περιοχές, δηλαδή οι πρόσθετες ενισχύσεις σε όσους υπηρετούν σε απομακρυσμένες υπηρεσίες.
4. «Μαχαίρι» στις λειτουργικές δαπάνες για εξοικονόμηση 140 εκατ. ευρώ. Τα μέτρα που θα τεθούν σε εφαρμογή προβλέπουν μείωση ως και 50% στις δαπάνες για τηλεπικοινωνίες και ύδρευση (ΕΥΔΑΠ), μείωση της προμήθειας προς την Τράπεζα της Ελλάδας και παρακράτηση 7% από τις ελαστικές λειτουργικές δαπάνες.
5. Μείωση δαπανών υγείας για εξοικονόμηση 310 εκατ. ευρώ. Προβλέπεται μείωση ιατροφαρμακευτικής δαπάνης με επέκταση της λίστας μη συνταγογραφούμενων φαρμάκων, ψηφιοποίηση και έλεγχος συνταγών ΙΚΑ, εισαγωγή ασφαλιστικής τιμής στο φάρμακο, αλλά και η σύναψη ειδικών συμφωνιών παροχής υπηρεσιών από νοσοκομεία σε ιδιωτικές ασφαλιστικές εταιρίες.
6. Περικοπές σε ασφαλτικά ταμεία και σε κοινωνικές δαπάνες για εξοικονόμηση 800 εκατ. ευρώ. Εγκρίθηκε η μείωση του εφάπαξ στο Δημόσιο, η μείωση επικουρικών συντάξεων στα ταμεία με ελλείμματα, η νέα μείωση των υψηλών συντάξεων μέσω αύξησης της «εισφοράς αλληλεγγύης», η επιβολή εισφοράς για συνταξιούχους κάτω των 60 ετών με υψηλές συντάξεις (υπό την προϋπόθεση ότι δεν έχουν βγει υποχρεωτικά σε σύνταξη). Παραλλήλως προωθούνται διασταυρώσεις στοιχείων συνταξιούχων και δικαιούχων επιδομάτων, επανεξέταση των αναπηρικών συντάξων, εφαρμογή αυστηρότερων κριτηρίων στη χορήγηση επιδομάτων (ΟΑΕΔ, ΟΕΕ – ΟΕΚ, ΕΚΑΣ), ενιαίος κανονισμός παροχής επιδομάτων υγείας.
Το Μεσοπρόθεσμο Πλαίσιο 2012-2015 περιλαμβάνει τις παρακάτω παρεμβάσεις στο σκέλος των δαπανών:

- Μείωση ασφαλιστικής και κοινωνικής δαπάνης για εξοικονόμηση 2,63 δισ. ευρώ.
- Περικοπή κόστους στις ΔΕΚΟ, 1,49 δισ. ευρώ.
- Μείωση μισθολογικής δαπάνης στο Δημόσιο, 1,19 δισ. ευρώ.
- Κατάργηση/συγχώνευση φορέων του Δημοσίου, 1,2 δισ. ευρώ.
- Μείωση αμυντικών δαπανών, 1,2 δισ. ευρώ
- Μείωση αμυντικών δαπανών υγείας, 694 εκατ. ευρώ.

Οι φτωχοί, φτωχότεροι
Από τις τσέπες των φορολογουμένων αλλά ακόμα και ευπαθών κοινωνικών ομάδων (πχ νέα ζευγάρια, χαμηλοσυνταξιούχοι κλπ), σκοπεύει να αφαιρέσει η κυβέρνηση τα συνολικά 6,4 δισ. ευρώ επιπλέον, που έχει ανάγκη να εισπράξει το κράτος φέτος.
Αυξήσεις σε τέλη κυκλοφορίας, φυσικό αέριο, αναψυκτικά και σωρεία αγαθών και υπηρεσιών ευρείας κατανάλωσης, είναι μόνο η αρχή αφού έτσι δεν εξασφαλίζονται παρά μόνο τα 4,8 δισ. ευρώ, ενώ απομένουν προς… ανακάλυψη και νέα μέτρα για τα υπόλοιπα 1,6 δισ. τα οποία θα «μαγειρέψουν» τις επόμενες μέρες κυβέρνηση και Τρόικα.
Αντίστοιχα και για την περίοδο ως το 2015 η κυβέρνηση σχεδιάζει «αφαίμαξη» ύψους 22 δισ. ευρώ, τα οποία θα λείψουν από την αγορά και τις τσέπες μας, αλλά εξηγεί που θα βρεθούν μόλις τα 19,1 δισ. αφήνοντας για… έκπληξη τα υπόλοιπα 3 δισ. ευρώ, που θα εξειδικευτούν και θα εφαρμοστούν το 2014-2015!
Για την επίτευξη του στόχου ελλείμματος 7,5% του ΑΕΠ φέτος, ετοιμάζονται σύμφωνα με πληροφορίες:
-  επιβολή Ειδικού Φόρου Κατανάλωσης στα αναψυκτικά, περίπου 10 λεπτά στο μπουκάλι.
-  επιβολή ΕΦΚ στο φυσικό αέριο, που θα σημάνει επιβάρυνση τουλάχιστον 5 ως 15 ευρώ το μήνα στους λογαριασμούς.
-  αύξηση 10%-20% στα τέλη κυκλοφορίας των ΙΧ,
-  είσπραξη προστίμων από ιδιοκτήτες αυθαιρέτων, της τάξεως των 5.000 ευρώ και άνω στις περισσότερες περιπτώσεις, αλλά… σε δόσεις από φέτος.
-  μετάταξη προϊόντων από το 13% στο 23% ΦΠΑ.

«Πικρός καφές» με… αίμα

«Ψηλά» στη λίστα των ειδών και υπηρεσιών που φορολογούνται σήμερα με τον μεσαίο συντελεστή ΦΠΑ 13% και ενδέχεται να επιβαρυνθούν κατά 10% είναι:
- καφές, κακάο και παρασκευάσματα αυτού, τσάι, ματέ και μπαχαρικά, διάφορα
βότανα.
- προφυλακτικά από καουτσούκ, γυναικεία είδη υγιεινής κλπ.
- παρασκευάσματα λαχανικών, καρπών και φρούτων -εκτός από το μούστο.
- εμφιαλωμένα νερά, αεριούχα νερά, ακόμα και με προσθήκη ζάχαρης ή άλλων
γλυκαντικών ή αρωματισμένα
- διάφορα παρασκευάσματα διατροφής, που δεν περιέχουν αλκοόλ.
- η εκμετάλλευση καφενείων, καφετεριών, ζαχαροπλαστείων κλπ.
- επιδιορθώσεις και μετατροπές ενδυμάτων και υφασμάτινων ειδών οικιακής
χρήσης.
- επισκευή ποδηλάτων, υποδημάτων και δερματίνων ειδών.
- ανακαίνιση και επισκευή παλαιών ιδιωτικών κατοικιών.
- εισαγωγή αντικειμένων τέχνης, συλλογών ή αρχαιοτήτων
- μεταφορά προσώπων και των αποσκευών τους.
- παροχή ιατρικών και οδοντιατρικών υπηρεσιών, εφόσον αυτές δεν
απαλλάσσονται πλήρως.
- το δικαίωμα χρήσης αθλητικών εγκαταστάσεων.

Δεν φαίνεται πάντως κάτι να αλλάζει σε άλλα είδη και υπηρεσίες που φορολογούνται
ευνοϊκά ως σήμερα όπως:
- ψωμί, αρτοσκευάσματα και άλευρα
- ελιές, λίπη και έλαια (έστω και εξευγενισμένα, αλλά όχι χημικώς
μετασχηματισμένα).
- κρέας, γάλα, τυροκομικά, μέλι, πουλερικά, ψάρια, αυγά , λαχανικά, δημητριακά, λάδι, αλάτι, ζάχαρη.
- φαρμακευτικά προϊόντα και παρασκευάσματα (γάζες, βαμβάκι).




“Μαχαίρι” και στους μισθούς του ιδιωτικού τομέα!
Τα φορολογικά μέτρα που θα λάβει η κυβέρνηση μπορούν να αποφέρουν στο κράτος μέχρι 1,4 δισ. ευρώ. Αυτά είναι όμως «σταγόνα στον ωκεανό» των ελλειμμάτων και για αυτό προωθούνται, για επιπλέον 3,4 δισ. ευρώ:
-         επιβολή εισφοράς Αλληλεγγύης “υπέρ ανεργίας” στους μισθούς του δημόσιου τομέα αλλά ταυτόχρονα και την αύξηση της εισφοράς υπέρ ανεργίας στον ιδιωτικό τομέα. Μαζί με έσοδα από καταπολέμηση της εισφοροδιαφυγής (;) ευελπιστούν να εισπράξουν 800 εκατ. ευρώ και άλλα 380 εκατ. από την πάταξη της φοροδιαφυγής.
-         αποκλεισμός δικαιούχων από τη χορήγηση επιδομάτων του ΟΑΕΔ (επίδομα τέκνων κλπ), της Εργατικής Εστίας και Κατοικίας, όπως και του ΕΚΑΣ, ώστε να τα δικαιούνται μόνο όσοι έχουν εισοδήματα πείνας.
-         περικοπές στις παροχές επιδομάτων υγείας, αύξηση της εισφοράς αλληλεγγύης στις υψηλές συντάξεις, αλλά ακόμα και νέα εισφορά “τύπου ΛΑΦΚΑ” για όσους βγήκαν σε σύνταξη πρόωρα κάτω των 60 ετών, μείωση εφάπαξ στο δημόσιο, μείωση επικουρικών συντάξεων στα ταμεία με ελλείμματα, με στόχο 800 εκατ. ευρώ.
-         μείωση συμβασιούχων, δυνατότητα μερικής απασχόλησης στο δημόσιο και  κατάργηση των μισθολογικών ωριμάνσεων, αύξηση των ωρών εργασίας (από 37,50 σε 40 ώρες την εβδομάδα) για έσοδα 550 εκατ. ευρώ.
-         αύξηση φορολογίας σε σκάφη, πισίνες, πολυτελή οχήματα, ακριβά ακίνητα, αξιολόγηση και κατάργηση φορολογικών εξαιρέσεων και απαλλαγών για άλλα 770 εκατ. ευρώ.
Παρά το δόγμα «λεφτά υπάρχουν» και τις εξαγγελίες για περικοπές στην κρατική σπατάλη, το Πρόγραμμα προβλέπει μόνο 140 εκατ. ευρώ από μείωση λειτουργικών δαπανών στο δημόσιο.
Η κυβέρνηση όμως δεσμεύεται πως θα κλείσει την στρόφιγγα των επιχορηγήσεων και σε δημοσίους φορείς, μειώνεται η επιχορήγηση σε απομακρυσμένες περιοχές και καταργούνται ή συγχωνεύονται φορείς, για εξοικονόμηση άλλων 450 εκατ. ευρώ.
Στην πρέσα συντάξεις και επιδόματα
1. Αύξηση της εισφοράς αλληλεγγύης (τύπου ΛΑΦΚΑ) στις υψηλές συντάξεις. Σήμερα η εισφορά είναι κλιμακούμενη από 3% έως 10% στις κύριες συντάξεις άνω των 1.400 ευρώ.
Σύμφωνα με πληροφορίες θα αυξηθεί η εισφορά στις συντάξεις άνω των 1.700 ευρώ. Η επιβάρυνση όπως αναφέρθηκε θα είναι ακόμα μεγαλύτερη για όσους συνταξιούχους είναι κάτω των 60 ετών.
2. Αύξηση της εισφοράς υπέρ ανεργίας στον ιδιωτικό τομέα. Η εισφορά αυτή θα πάει από το 4% στο 5% (συνολικά για εργοδότες και εργαζόμενους).
Παράλληλα θα επιβληθεί εισφορά αλληλεγγύης υπέρ ανεργίας στο Δημόσιο. Στόχος είναι τα χρήματα αυτά να συγκεντρώνονται σε έναν «κουμπαρά» για τη στήριξη της απασχόλησης.
3. Μείωση επικουρικών συντάξεων στα ταμεία με ελλείμματα και επιβολή ειδικής εισφοράς στις υψηλές επικουρικές συντάξεις. Σύμφωνα με πληροφορίες η εισφορά θα είναι από 3% έως 10% και θα αφορά τις συντάξεις άνω των 300 ευρώ.
Οσον αφορά στο εύρος των περικοπών στα επικουρικά ταμεία, αυτό θα είναι σε άμεση συνάρτηση με την οικονομική τους κατάσταση. Για τον σκοπό αυτό όλοι οι φορείς επικουρικής ασφάλισης εκπονούν μελέτες και στη συνέχεια θα πρέπει να αναπροσαρμόσουν τις συντάξεις.
Οι πρώτες παρεμβάσεις θα γίνουν τον Σεπτέμβριο, ενώ σύμφωνα με τις εκτιμήσεις η μείωση των επικουρικών συντάξεων θα προσεγγίζει το 20%. Οι νέες περικοπές θα αφορούν και στους νυν συνταξιούχους.
4. Εφαρμογή αυστηρότερων κριτηρίων στη χορήγηση επιδομάτων (ΟΑΕΔ, Εργατική Εστία, Εργατική Κατοικία, ΕΚΑΣ). Η αρχή γίνεται από το ΕΚΑΣ, όπου επιβάλλονται αυστηρότερα κριτήρια για την καταβολή του. Ανάλογα μέτρα θα ληφθούν και για τα επιδόματα που χορηγούν τα ταμεία (π.χ. πολυτεκνικά). Ενιαίος κανονισμός θα υπάρξει για τις παροχές επιδομάτων υγείας.
5. Μείωση του εφάπαξ στο Δημόσιο. Πηγές του υπουργείου Οικονομικών υπογράμμιζαν πως η μείωση αυτή θα είναι της τάξης του 10%. Σημειώνεται πως το Ταμείο Πρόνοιας Δημοσίων Υπαλλήλων είναι στο «κόκκινο» και αναζητά 1,7 δισεκατομμύρια ευρώ για να καταβάλει το βοήθημα σε 40.000 άτομα, που έχουν ήδη υποβάλει αίτηση.
Πάντως αργά χθες το βράδυ κύκλοι του υπουργείου Εργασίας υπογράμμιζαν πως οι τελικές αποφάσεις θα εξαρτηθούν και από την έκταση των αλλαγών στα επικουρικά ταμεία.
6. Διασταύρωση στοιχείων συνταξιούχων και δικαιούχων επιδομάτων και αναπηρικών συντάξεων.
7. Αντιμετώπιση της εισφοροδιαφυγής. Στόχος του υπουργείου είναι το ποσοστό της μαύρης εργασίας να πέσει από το 26% στο 16%.
Νέες περικοπές για τους συνταξιούχους
  • Μείωση 10% του εφάπαξ στο Δημόσιο
  • Νέες κρατήσεις «υπέρ ανέργων» στον ιδιωτικό και τον δημόσιο τομέα
  • Καθιέρωση «νέου ΛΑΦΚΑ» στις πρόωρες συντάξεις κάτω των 60 ετών
  • Αύξηση της εισφοράς αλληλεγγύης σε κύριες συντάξεις άνω των 1.700 ευρώ
  • Μείωση των επικουρικών συντάξεων
  • Ψαλίδι στα επιδόματα με εφαρμογή αυστηρότερων κριτηρίων στη χορήγησή τους
Υγεία, παρεμβάσεις με στόχο τα 310 εκατ.
Επέκταση της λίστας των μη συνταγογραφούμενων φαρμάκων και συνεργασία νοσοκομείων με ιδιωτικές ασφαλιστικές εταιρείες περιλαμβάνονται στα πέντε μέτρα, συνολικής απόδοσης 310 εκατομμυρίων ευρώ, τα οποία δρομολογεί για το 2011 η κυβέρνηση.
Το «πακέτο» περιορίζει τις δαπάνες κατά 0,1% του ακαθάριστου εγχώριου προϊόντος (ΑΕΠ) και έρχεται ως συμπλήρωμα των μέτρων εξοικονόμησης 1 δισ. ευρώ, που έχει ανακοινώσει ήδη ο υπ. Υγείας Ανδρέας Λοβέρδος. Κατά τη διάρκεια της χθεσινής συνεδρίασης του υπουργικού συμβουλίου, αναφέρθηκε ότι το επιπλέον ποσό μπορεί να εξοικονομηθεί με τα εξής μέτρα:
Μέτρα
  • Την ψηφιοποίηση της συνταγογράφησης στο ΙΚΑ. Αποτελεί μία από τις βασικότερες παρεμβάσεις που έχουν γίνει ποτέ στο μεγαλύτερο Ταμείο της χώρας.
  • Την επέκταση της λίστας μη συνταγογραφούμενων φαρμάκων. Η πρώτη σχετική λίστα έχει ήδη εκπονηθεί και εφαρμόζεται από τις 2 Μαΐου, ενώ ο αρχικός σχεδιασμός προβλέπει την τακτική της συμπλήρωση. ?Τη νέα τιμολογιακή πολιτική για τα φάρμακα. Το πρώτο δελτίο τιμών εκδόθηκε από το υπουργείο Υγείας την περασμένη εβδομάδα, με μειώσεις σε αρκετά σκευάσματα, ενώ το δεύτερο θα ανακοινωθεί τον Ιούνιο με περαιτέρω μειώσεις, κυρίως στα γενόσημα.
  • Την ενιαία πολιτική τιμών στα φάρμακα. Το υπουργείο Υγείας έχει πλέον την ευθύνη για την τιμολόγηση, η οποία ανήκε στο υπουργείο Ανάπτυξης. Εκτιμάται ότι με αυτόν τον τρόπο θα υπάρξει καλύτερος έλεγχος.
  • Τη συνεργασία δημόσιων νοσοκομείων με ιδιωτικές ασφαλιστικές εταιρείες.

Δεν υπάρχουν σχόλια:

Δημοσίευση σχολίου