Τρίτη 24 Μαΐου 2011

Ό,τι είναι να γίνει, θα γίνει το 2012


Το κόστος δανεισμού της Ελλάδας έφτασε σε ύψη ρεκόρ, και τώρα το ζήτημα δεν είναι αν θα πτωχεύσει η χώρα, αλλά το πότε.

Τα σπρεντς στα δεκαετή ελληνικά ομόλογα έφτασαν το άνευ προηγουμένου 17%, ποσοστό δηλαδή που είναι διπλάσιο από το αντίστοιχο περσινό, οπότε και η Ελλάδα δέχτηκε τη βοήθεια του ΔΝΤ και της ΕΕ.

Το χειρότερο είναι, σύμφωνα με αυστηρή προειδοποίηση της Fitch, ότι ακόμη και μια ήπια αναδιάρθρωση ή επιμήκυνση του χρέους της, θα αντιμετωπιστεί από τις αγορές ως στάση πληρωμών.

Και σαν να μην έφταναν όλα αυτά, η Νορβηγία, το Λίχτενσταϊν, και η Ισλανδία (που δεν δικαιούται να ομιλεί) πάγωσαν πληρωμές ύψους $42 εκατομμυρίων για ένα πακέτο βοήθειας της ΕΕ, επειδή η Ελλάδα αδυνατεί να πληρώσει το μερίδιό που της αναλογεί. Αυτή η κίνηση δείχνει τη δυσμενή κατάσταση της ελληνικής κυβέρνησης.

Ακόμη και η πιο πιθανή διάδοχος του Dominique Strauss-Kahn στο ΔΝΤ, η Γαλλίδα υπουργός Οικονομικών, δήλωσε σε αυστραλιανή εφημερίδα πως η Ελλάδα κινδυνεύει άμεσα με χρεοκοπία. Παράλληλα, οι υπουργοί Οικονομικών της ευρωζώνης αμφιβάλλουν αν η χώρα θα τα καταφέρει τελικά.

Αρκετοί οικονομολόγοι θεωρούν πως το ενδεχόμενο της χρεοκοπίας είναι ορατό. Όπως λένε, οι αγορές έχουν ήδη συμψηφίσει το κόστος της ελληνικής χρεοκοπίας στους δείκτες τους.

Όλα δείχνουν πως η συνεχιζόμενη κρίση του ευρώ θα αργήσει να αποκατασταθεί αφού η όποια ανάκαμψη απειλείται περαιτέρω από το υψηλό κόστος της ενέργειας, την αναστάτωση που προκάλεσαν οι καταστροφές στην Ιαπωνία, και το ρίσκο της «υπερθέρμανσης» των αναδυόμενων αγορών. Πέραν της Ελλάδας, τα ίδια προβλήματα δανεισμού αντιμετωπίζουν και η Πορτογαλία με την Ιρλανδία. Τα σπρεντς των δυο χωρών σημείωσαν αύξηση, ενώ το ΔΝΤ ανακοίνωσε πως η ικανότητα της Ιρλανδίας να πουλήσει ομόλογα είναι «φευγαλέα», και πως η κατάσταση θα επιδεινωθεί αν η ΕΕ δεν προχωρήσει σε λύσεις.

Κάτι ανάλογο συμβαίνει και στη Ισπανία, που μέχρι στιγμής έχει αποφύγει τη διάσωση, και άρα την κλιμάκωση της κρίσης της ευρωζώνης.

Ο βασικός λόγος που οι πολιτικοί της ΕΕ και οι αρμόδιοι της ΕΚΤ αργούν να βρουν μια μόνιμη λύση στη κρίση που μαστίζει την ευρωζώνη, είναι ο φόβος μήπως μια αναδιάρθρωση του ελληνικού χρέους πυροδοτήσει μια ακόμη μεγαλύτερη κρίση, αφού οι γαλλικές, γερμανικές, και βρετανικές τράπεζες είναι απόλυτα εκτεθειμένες στις ταλαιπωρημένες από τα χρέη τους χώρες.

Έτσι, το μέλλον των ευρωπαϊκών τραπεζών παραμένει θολό.

Πάντως ότι είναι να γίνει δεν θα γίνει μέχρι το 2012, ενώ σήμερα το μόνο που γίνεται είναι να πιέζεται η Ελλάδα να εντείνει τις προσπάθειές της.

Δεν υπάρχουν σχόλια:

Δημοσίευση σχολίου