Τρίτη 17 Μαΐου 2011

Πολύτεκνοι υπό πολιορκία


2apokalipseisΗ ΣΗΜΕΡΙΝΗ ΔΙΕΘΝΗΣ ΗΜΕΡΑ ΟΙΚΟΓΕΝΕΙΑΣ ΒΡΙΣΚΕΙ ΤΗΝ ΕΛΛΗΝΙΚΗ ΜΕ... ΤΗΝ ΠΛΑΤΗ ΣΤΟΝ ΤΟΙΧΟ
Η πολυτεκνία βάλλεται. Αντί η Πολιτεία να βοηθάει τα νέα ζευγάρια να κάνουν παιδιά, κάνουν ό,τι περνάει από το χέρι τους να διαλύσουν την οικογένεια , λέει στον ΤτΚ η κ. Στέλλα Ευσταθιανού, εκπαιδευτικός και μητέρα έξι παιδιών. Μπορεί η οικογένεια να αποτελεί αποκούμπι για τους ταλαιπωρημένους από τα οικονομικά μέτρα Έλληνες, για την Πολιτεία, όμως, φαίνεται ότι αποτελεί έναν... βραχνά. Η σημερινή Διεθνής Ημέρα Οικογένειας βρίσκει τις ελληνικές οικογένειες σε κρίση , ενώ φαίνεται ότι εντονότερα βιώνουν αυτή την κατάσταση οι πολύτεκνοι.
Την ώρα που οι τιμές έχουν πάρει την... ανιούσα και οι μισθοί περικόπτονται, οι πολυμελείς οικογένειες όχι μόνο δεν στηρίζονται από την κυβέρνηση, αλλά αντίθετα αισθάνονται ότι δέχονται... πόλεμο απ' όλες τις πλευρές. Η μείωση των μισθών έχει επηρεάσει αισθητά τον προϋπολογισμό των πολύτεκνων οικογενειών, διότι το μεγαλύτερο μέρος των πολυτέκνων δεν είναι εύποροι. Αυτό σημαίνει ότι κάποια μείωση του μισθού, η οποία μπορεί να είναι αντίστοιχη με αυτή που υφίσταται μια οικογένεια με ένα ή δύο παιδιά, επιφέρει δυσμενέστερα αποτελέσματα , αναφέρει ο κ. Νίκος Ηλιόπουλος, γενικός γραμματέας Ένωσης Πολυτέκνων Αθηνών (ΕΠΑ).
Την ίδια εικόνα παρουσιάζει και ο κ. Χαράλαμπος Παύλος, διευθυντής Ένωσης Πολυτέκνων Αθηνών και της Ανώτατης Συνομοσπονδίας Πολυτέκνων Ελλάδας (ΑΣΠΕ). Τον τελευταίο χρόνο οι πολύτεκνοι δέχονται μια άνευ προηγουμένου επίθεση, η οποία είναι και αντισυνταγματική. Κάθε νόμος που ψηφίζεται στη Βουλή ή θα περικόπτει ή θα κλυδωνίζει δικαιώματα των πολυτέκνων. Αυτό δεν έχει ξανασυμβεί , λέει ο ίδιος και συμπληρώνει: Οι πολύτεκνοι αισθάνονται αγανάκτηση. Καθημερινά γίνονται εκατοντάδες τηλεφωνήματα στην ΑΣΠΕ απ' όλη την Ελλάδα .
Τα προβλήματα
Το μεγαλύτερο παράπονο των πολύτεκνων οικογενειών είναι ότι, παρότι εκείνοι βοηθούν τη χώρα περιορίζοντας το δημογραφικό πρόβλημα και δημιουργώντας εργατικό δυναμικό, η Πολιτεία αδιαφορεί για το μέλλον τους. Ένα από τα πιο... φλέγοντα θέματα που τους απασχολούν είναι η κατάργηση των μετεγγραφών των πολύτεκνων φοιτητών που προτείνει το αρμόδιο υπουργείο Παιδείας.
Το πρόβλημα είναι ότι υπό το πρόσχημα οικονομικών μεταρρυθμίσεων, η πολύτεκνη οικογένεια βλέπει ότι πλήττεται σε θέματα που δεν έχουν όφελος στον Προϋπολογισμό του κράτους. Για παράδειγμα, οι μετεγγραφές. Εάν κοπούν οι μετεγγραφές των πολυτέκνων, δεν θα έχει κάποιο οικονομικό όφελος το κράτος , εξηγεί ο κ. Ηλιόπουλος, ενώ ο κ. Παύλος συμπληρώνει: Τα παιδιά των πολυτέκνων μετεγγράφονται στο χώρο των συμφερόντων τους, εκεί δηλαδή, όπου είναι το σπίτι και η οικογένειά τους. Ακόμα και αυτό το μέτρο θέλουν να καταργηθεί, δηλαδή εάν έχει δύο ή τρία σπίτια να συντηρήσει ο πολύτεκνος δεν τους πειράζει .
Όπως και όλοι οι υπόλοιποι Έλληνες, έτσι και τα μέλη των πολύτεκνων οικογενειών έρχονται πολύ συχνά αντιμέτωπα με τον... εφιάλτη της ανεργίας. Το πρόβλημα είναι έντονο και όσον αφορά τους γονείς και όσον αφορά τα παιδιά. Είναι διαφορετικό μια οικογένεια να έχει ένα παιδί το οποίο είναι άνεργο, από το να έχει πέντε παιδιά και τα τρία να μην έχουν δουλειά , λέει χαρακτηριστικά ο κ. Ηλιόπουλος. Η κατάσταση γίνεται ακόμα πιο... ασφυκτική όταν στην εξίσωση προστεθεί και η αύξηση των τιμών σε αγαθά πρώτης ανάγκης. Η αύξηση στους συντελεστές του ΦΠΑ επίσης επιδρά αρνητικά στον οικονομικό προγραμματισμό μιας πολύτεκνης οικογένειας, γιατί τα αγαθά που αγοράζει είναι πολύ περισσότερα από αυτά που χρειάζεται μια άλλη οικογένεια με ένα ή δύο παιδιά , αναφέρει ο γενικός γραμματέας της ΕΠΑ.
Και την ώρα που 1.130.000 μέλη πολύτεκνων οικογενειών δίνουν... μάχη επιβίωσης, οι αρμόδιοι προτείνουν το ένα αντιπολυτεκνικό μέτρο μετά το άλλο και εξισώνουν τις ιδιαίτερες αυτές οικογένειες με όλες τις υπόλοιπες. Ο κ. Παύλος εξηγεί: Για παράδειγμα, η κυβέρνηση βάζει πλαφόν στη χορήγηση των πενιχρών οικογενειακών επιδομάτων. Και αυτό κρίθηκε αντισυνταγματικό από το Συμβούλιο Επικρατείας. Ταυτόχρονα, έχουν καθιερώσει αφορολόγητο ακίνητης περιουσίας τις 400.000 ευρώ, μέτρο που ισχύει και για κάποιον με ένα παιδί και για έναν πολύτεκνο που μπορεί να έχει και 14 παιδιά . Την ίδια ώρα, η κυβέρνηση κατήργησε και το νόμο που επέτρεπε την πρόσληψη πολύτεκνων εκπαιδευτικών εκτός ΑΣΕΠ.
Η οικονομική ύφεση, το Μνημόνιο και η αδιαφορία της Πολιτείας έχουν κάνει την καθημερινότητα ακόμα πιο δύσκολη
Τρομάζει το μέλλον
Μπορεί η οικογένεια της κ. Ευσταθιανού να θεωρείται μία από τις τυχερές, καθώς τόσο η ίδια όσο και ο άντρας της εργάζονται, αυτό όμως δεν σημαίνει ότι δεν... καρδιοχτυπά για το μέλλον. Γενικά οι πολύτεκνες οικογένειες έχουν μάθει να ζουν με λίγα. Ευτυχώς δεν μας λείπει τίποτα. Με τις μειώσεις των μισθών, όμως, η κατάσταση γίνεται όλο και πιο δύσκολη και θα γίνει και χειρότερη αν κοπούν και τα επιδόματα , αναφέρει η ίδια, και συμπληρώνει: Οι αυξήσεις στα καθημερινά πράγματα με κάνουν να φοβάμαι ότι στο μέλλον δεν θα μπορούμε ούτε τα απαραίτητα να αγοράσουμε .
Η κ. Ευσταθιανού έχει ένα παιδί σε κάθε εκπαιδευτική βαθμίδα, αφού το μικρότερο μέλος της οικογένειας της είναι στο βρεφικό σταθμό, ενώ ο μεγαλύτερος γιος της σπουδάζει. Η κατάργηση των μετεγγραφών των φοιτητών είναι ένα πλήγμα. Για εμάς θα είναι πολύ δύσκολο να σπουδάσει το επόμενο παιδί. Για να γίνει αυτό θα πρέπει το ίδιο να πιάσει δουλειά και να καθυστερήσει τις σπουδές του. Με αυτό το μέτρο κόβονται οι σπουδές για κάποιο παιδί που το θέλει. Όλα τα παιδιά πρέπει να έχουν ίσες ευκαιρίες, και το δικό μου παιδί και το μοναχοπαίδι . Παρ' όλα τα εμπόδια που μπορεί να βρίσκει στο δρόμο της, φαίνεται ότι η πολύτεκνη μητέρα δεν το βάζει κάτω: Εύχομαι να γίνονται πολύτεκνοι. Είναι μεγάλη χαρά και αξίζει».

Σε αδιέξοδο και οι μονογενείς...
ΟΙ ΜΟΝΟΓΟΝΕΙΚΕΣ οικογένειες είναι τα μεγαλύτερα θύματα της κρίσης. Πληρώνουμε τα μέτρα, αντιμετωπίζουμε την ανεργία και καλούμαστε να έχουμε και ανοχή. Η κατάσταση είναι δυσβάσταχτη. Αυτή τη στιγμή υπολογίζουμε ότι επτά στις δέκα γυναίκες μονογονείς είναι άνεργες. Είναι ντροπή που δεν έχουν ληφθεί σοβαρά μέτρα για την προστασία τους , λέει στον ΤτΚ η κ. Νατάσα Δαλακλή, μονογονέας και πρόεδρος του Συλλόγου Μονογονεϊκών Βορείου Ελλάδος. Οι περισσότερες μονογονεϊκές οικογένειες έχουν αρχηγό γυναίκα, καθώς ελάχιστοι άντρες στην Ελλάδα έχουν την κηδεμονία των παιδιών.
Το ποσοστό ανεργίας ανάμεσα στις γυναίκες είναι αρκετά υψηλότερο από αυτό των ανδρών, σύμφωνα με στοιχεία της Ελληνικής Στατιστικής Υπηρεσίας (ΕΛ.ΣΤΑΤ.), ενώ η κατάσταση για τις μονογονείς φαίνεται ότι είναι ακόμα πιο δύσκολη. Την ώρα που το 9,7% του ανδρικού πληθυσμού αναζητά μια θέση εργασίας, το ποσοστό γυναικείας ανεργίας έχει εκτοξευθεί στο 16,1%. Δεν υπάρχουν δουλειές. Το χτύπημα είναι βαρύτατο για τις μητέρες που μεγαλώνουν μόνες τους παιδιά. Μπορεί οι γυναίκες να αναλαμβάνουν τόσο το ρόλο μητέρας όσο και του πατέρα, αλλά εκεί που θα έπρεπε να εργάζονται για δύο δεν έχουν ούτε μία δουλειά , εξηγεί η κ. Δαλακλή και συνεχίζει: Ταυτόχρονα πολλοί εργοδότες αποφεύγουν να προσλαμβάνουν μονογονείς γιατί πιστεύουν ότι εκείνοι έχουν περισσότερες ευθύνες και δεν θα μπορούν να ανταποκριθούν στις απαιτήσεις .
Κατάθλιψη
Το αποτέλεσμα Παιδιά που υποφέρουν και δεν έχουν να φάνε. Πολλές φορές οι γονείς δεν μπορούν να καλύψουν ούτε τις βασικές ανάγκες, όπως στέγη και σίτιση , απαντάει η κ. Δαλακλή, ενώ δεν παραλείπει να αναφέρει ότι πολλές από τις μητέρες μονογονείς πάσχουν ή είναι πολύ κοντά στην κατάθλιψη. Αυτό είναι κάτι οποίο είναι επικίνδυνο και μπορεί να τους κοστίσει ακόμα και την επιμέλεια των παιδιών τους. Το χειρότερο είναι ότι σε καμία περιοχή της Ελλάδας δεν προσφέρεται ψυχολογική υποστήριξη , λέει η ίδια.
Στις... αίθουσες των δικαστηρίων καλούνται να εμφανιστούν όλο και περισσότερες διαζευγμένες μητέρες, οι οποίες κινδυνεύουν να χάσουν την κηδεμονία των παιδιών τους εξαιτίας της ανεργίας. Η κ. Δα λακλή αναφέρει ένα πρόσφατο παράδειγμα: Μια γυναίκα έχασε την κηδεμονία των παιδιών της, καθώς η ίδια ήταν άνεργη και ο σύζυγός της δεν της πλήρωνε τη διατροφή. Ο πρώην σύζυγος την κατηγόρησε και για ψυχιατρικά προβλήματα, κατηγορία η οποία, σύμφωνα με πιστοποιητικά γιατρών, δεν ευσταθεί, και τελικά το δικαστήριο του έδωσε την επιμέλεια . Όπως αναφέρει η πρόεδρος του συλλόγου μονογονεϊκών οικογενειών, οι γυναίκες αισθάνονται ανυπεράσπιστες και η κυβέρνηση δεν κάνει καμία προσπάθεια να τις στηρίξει.
Ήδη υπάρχουν και άλλα τέτοια περιστατικά και θα έχουμε και άλλα. Οι μονογονείς θα βρεθούν μπροστά σε αδιέξοδα και θα ζήσουν πολύ δύσκολες καταστάσεις , τονίζει η κ. Δαλακλή και ολοκληρώνει: Η Πολιτεία θα έπρεπε να έχει φροντίσει ώστε να αυξηθούν να επιδόματα των άνεργων μονογονέων και να θεσπίσει νόμους που θα τις προστατεύουν.
Για παράδειγμα, θα έπρεπε να υποχρεώνει τους συζύγους να καταβάλουν τη νόμιμη διατροφή. Την ίδια ώρα, η Πολιτεία θα έπρεπε να βοηθάει με τις μετεγγραφές φοιτητών που μένουν μακριά από το σπίτι τους .
Αυτή τη στιγμή υπολογίζουμε ότι επτά στις δέκα γυναίκες μονογονείς είναι άνεργες. Είναι ντροπή που δεν έχουν ληφθεί σοβαρά μέτρα για την προστασία τους
ΝΑΤΑΣΑ ΔΑΛΑΚΛΗ Πρόεδρος του Συλλόγου Μονογονεϊκών Βορείου Ελλάδος

Δεν υπάρχουν σχόλια:

Δημοσίευση σχολίου