Κυριακή 22 Μαΐου 2011

Ποιους συμφέρει ο τεμαχισμός της ΔΕΗ;



Κάποιες υποθέσεις δένουν τόσο καλά που όταν γίνονται πραγματικότητα,  μας εκπλήσσουν όλους.
Μια τέτοια περίπτωση είναι και η περίφημη απελευθέρωση της αγοράς ενέργειας ή κατ’ άλλους το ξεπούλημα της ΔΕΗ και η είσοδος επιχειρηματιών στην αγορά ενεργείας.
Στο συνέδριο του Economist που έχει παρελάσει όλος ο καλός ο κόσμος, μίλησαν την Πέμπτη και ειδικοί της αγοράς ενέργειας.
Μάλιστα, η αρμόδια διευθύντρια ενέργειας της Κομισιόν Ίνγκε Μπερναέτς το είπε ξεκάθαρα: Η κυβέρνηση πρέπει να πάρει αποφάσεις για να πραγματοποιήσει πέντε αλλαγές που θα απελευθερώσουν την αγορά. Αλλαγές οι οποίες είναι:
  • Να πρέπει να περάσει το σχέδιο νόμου που έχει παρουσιαστεί
  • Να αναδιαρθρωθεί η ΔΕΗ και να διαχωριστούν τα δίκτυα διανομής και μεταφοράς. Σύμφωνα με τα σχέδια, θα πουληθεί μπιρ παρά η διαχείριση του ρεύματος σε ιδιώτες και θα μείνουν τα δίκτυα στο Δημόσιο. Είναι το σχέδιο που βρίσκει αντίθετους τους 28.000 εργαζόμενους καθώς βλέπουν ότι θα πουληθεί σε χαμηλή χρηματιστηριακή αξία το φιλέτο και θα μείνει το σαπάκι. Πιστεύουν ότι θα αυξηθούν οι τιμές του ρεύματος και οι ιδιώτες θα κάνουν πάρτι.
  • Η τρίτη είναι να δημιουργηθεί ένα διαφανές και σταθερό ρυθμιστικό πλαίσιο ώστε να μπορούν να συμμετέχουν ιδιώτες παίκτες. Ουσιαστικά η αξιωματούχος της Κομισιόν ζητά να προετοιμάσουμε το έδαφος για να το βρουν οι ιδιώτες έτοιμο.
  • Η τέταρτη είναι η πρόσβαση ανταγωνιστών της ΔΕΗ στην εκμετάλλευση του λιγνίτη και στην υδροηλεκτρική ενέργεια. «Με μονοπώλιο στους τομείς αυτούς δεν μπορεί να υπάρξει βάση για ανταγωνισμό πρέπει να υπάρχει κάποια πρόσβαση και για τους καινούριους παίκτες», τόνισε.
  • Τέλος η κ. Μπερναέτς τάχθηκε υπέρ της σταδιακής άρσης των ρυθμιζόμενων τιμολογίων στην ενέργεια με εξαίρεση κάποιες ευπαθείς ομάδες πληθυσμού. Δηλαδή αυξήσεις, αυξήσεις και πάλι αυξήσεις μέχρι τελικής πτώσεως.
Αφού τα είπε όλα αυτά, βγήκε για την τιμή των όπλων ο επικεφαλής της ΔΕΗ, Α. Ζερβός, να υποστηρίξει την επιχείρηση, ανεπιτυχώς φυσικά,
«Είμαστε κάθετα αντίθετοι απέναντι στη βίαιη και άδικη για τον καταναλωτή απελευθέρωση της αγοράς και απορρίπτουμε ισοπεδωτικές και κακοπροαίρετες κριτικές για δήθεν μονοπωλιακές πρακτικές” πρόσθεσε
Υπέρ της πρόσβασης των επενδυτών στο μείγμα φθηνών καυσίμων που υπάρχει σήμερα μονοπώλιο της ΔΕΗ, προκειμένου να υπάρξει επενδυτικό ενδιαφέρον για την ελληνική αγορά, τάχθηκε ο αναπληρωτής διευθύνων σύμβουλος της Edison Roberto Poti. Πώς αλλιώς άλλωστε θα έκανε, εκεί είναι το «παντεσπάνι».
Και ποιος μίλησε στο τέλος; Μα ο πρόεδρος του Ελληνικού Συνδέσμου Ανεξάρτητων Ηλεκτροπαραγωγή Α. Καλλιτσάντσης, συνέταιρος του επιχειρηματία Γ. Μπόμπολα.
Τι ζήτησε; Να ανοίξει η αγορά, να συμμορφωθούμε με τους κοινοτικούς κανόνες, να αποσυρθούν παλαιές και μη αποδοτικές μονάδες, να γίνει επαναξιολόγηση και αξιοποίηση της υδροηλεκτρικής ενέργειας και αναβάθμιση και επέκτασης του μη αποδοτικού ηλεκτρικού δικτύου.
Ζήτησε ουσιαστικά να ξεκινήσει το πάρτι στην ενέργεια που περιμένουν όλοι οι μεγάλοι επιχειρηματίες. Μπόμπολας, Μυτιληναίος, Περιστέρης, Κοπελούζος κι άλλοι πολλοί περιμένουν να τεμαχιστεί η ΔΕΗ, να αποδεκατιστεί και να έρθουν οι σωτήρες να κάνουν επενδύσεις στην ενέργεια.
Άραγε για ποιον θα είναι καλό; Για τους πολίτες που θα δουν τους λογαριασμούς τους να εκτοξεύονται, όπως τα διόδια στις εθνικές;
Και η κυβέρνηση το έχει το σχέδιό της. Στην αναμπουμπούλα της κρίσης, θα απελευθερωθεί η αγορά, θα ξεπουληθεί η ΔΕΗ και θα γίνουν τα χατίρια των εθνικών προμηθευτών.

Δεν υπάρχουν σχόλια:

Δημοσίευση σχολίου