Τουρκική πρόκληση: υπό... ελληνική κατοχή Φαρμακονήσι και Αγαθονήσι
Το νομικό καθεστώς Αγαθονησίου και Φαρμακονησίου ήρθε στο προσκήνιο την Κυριακή στην Τουρκία έπειτα από τον ισχυρισμό του προέδρου του Δημοκρατικού Κόμματος, Ναμίκ Κεμάλ Ζεϊμπέκ, κατά τη διάρκεια προεκλογικής του ομιλίας ότι τα δύο νησιά «τελούν από το 2004 υπό ελληνική κατοχή».«Η θέση της Τουρκίας για το Αιγαίο δεν έχει αλλάξει. Τα ζητήματα αυτά εξετάζονται, στο πλαίσιο όλων των.... προβλημάτων του Αιγαίου, στις διερευνητικές επαφές μεταξύ των υπουργείων Εξωτερικών των δύο χωρών. Η φάση αυτή δεν είναι η ενδεδειγμένη για ανακοίνωση σχετικά με το νομικό καθεστώς των εν λόγω νησιών».
Αυτό αναφέρουν, σύμφωνα με την ιστοσελίδα της τουρκικής εφημερίδας «Χουριέτ», πηγές του τουρκικού υπουργείου Εξωτερικών σχετικά με το Αγαθονήσι και το Φαρμακονήσι.
Η εφημερίδα «Χουριέτ» στην ιστοσελίδα της αναφέρεται στο θέμα και τονίζει πως «το τουρκικό υπουργείο Εξωτερικών απέφυγε να κάνει κάποια ανακοίνωση σχετικά με το νομικό καθεστώς των δύο νησιών».
Παράλληλα, η εφημερίδα τονίζει πως σε ερώτησή της, η διεύθυνση ενημέρωσης του υπουργείου ανέφερε πως τα θέματα του Αιγαίου εξετάζονται στις διερευνητικές επαφές.
Στη συνέχεια, σημειώνει ότι πηγές του «τουρκικού υπουργείου Εξωτερικών» ανέφεραν τα περί θέσης της Τουρκίας για το Αιγαίο.
Δελαβέκουρας: «Παραλήρημα άνευ προηγουμένου»
Την απάντησή του στις δηλώσεις του προέδρου του Δημοκρατικού Κόμματος της Τουρκίας Ναμίκ Κεμάλ Ζεϊμπέκ και το σχετικό δημοσίευμα της εφημερίδας Χουριέτ έδωσε ο εκπρόσωπος του Υπουργείου Εξωτερικών Γρηγόρης Δελαβέκουρας.
«Οι δηλώσεις του κ. Ζεϊμπέκ συνιστούν παραλήρημα άνευ προηγουμένου. Είναι ανάξιες σχολιασμού. Ως θέμα αρχής δεν σχολιάζουμε δημοσιεύματα. Ωστόσο, αναφορικά με τις φερόμενες αντιδράσεις του τουρκικού Υπουργείου Εξωτερικών στις εν λόγω δηλώσεις, οφείλω να επαναλάβω ότι οι διερευνητικές επαφές διεξάγονται με αντικείμενο την οριοθέτηση της υφαλοκρηπίδας των δύο χωρών από τον Έβρο έως το Καστελλόριζο και είναι αυτονόητο ότι δεν αφορούν και δεν θα μπορούσαν να αφορούν ζητήματα κυριαρχίας επί ελληνικών νησιών», δήλωσε ο κ.Δελαβέκουρας.
«Τέτοιες ακραίες εθνικιστικές θέσεις ουδεμία σχέση έχουν με την πραγματικότητα και υπονομεύουν τις διμερείς σχέσεις καθώς και τις προσπάθειες επίτευξης προόδου στο χρονίζον θέμα οριοθέτησης της υφαλοκρηπίδας. Βούλησή μας παραμένει η πρόοδος στις ελληνοτουρκικές σχέσεις με γνώμονα το σεβασμό του διεθνούς δικαίου και της εθνικής κυριαρχίας της κάθε χώρας. Βούληση που κατ' επανάληψη έχει διακηρύξει ότι έχει η ηγεσία της γειτονικής χώρας», κατέληξε.
Κουμουτσάκος: Πολύ σοβαρό θέμα
Την έντονη ανησυχία του για τη στάση που ακολουθεί η Τουρκία σχετικά με το νομικό καθεστώς σε Αγαθονήσι και Φαρμανονήσι εξέφρασε ο Ευρωβουλευτής της ΝΔ Γιώργος Κουμουτσάκος.
Σχολιάζοντας τις διαρροές του τουρκικού Υπουργείου Εξωτερικών, αλλά και τις δηλώσεις του Προέδρου του Δημοκρατικού Κόμματος κ. Ναμίκ Κεμάζ σύμφωνα με την οποία «τα δύο νησιά Αγαθονήσι και Φαρμακονήσι τελούν από το 2004 υπό ελληνική κατοχή» χαρακτήρισε το θέμα που προκύπτει πολύ σοβαρό.
Παράλληλα, κάλεσε την κυβέρνηση και το ελληνικό υπουργείο Εξωτερικών «αντί να υποβαθμίζουν συστηματικά την προκλητική συμπεριφορά της Τουρκίας και τα μηνύματα που εκπέμπει για το Αιγαίο, να ζητήσουν άμεσα διευκρινίσεις και να ενημερώσουν πλήρως την ελληνική κοινή γνώμη.
Ο κ. Κουμουτσάκος ζήτησε το θέμα να «αντιμετωπιστεί ως άποψη δηλωτική μιας αντίληψης που επικρατεί σε ορισμένα τμήματα του πολιτικού κόσμου της Τουρκίας».
Σχολιάζοντας μάλιστα τα όσα γράφει σήμερα η εφημερίδα «Χουριέτ» και τα οποία αποδίδει σε τουρκικές πηγές, ο ευρωβουλευτής και πρώην εκπρόσωπος του υπουργείου Εξωτερικών τόνισε πως ουσιαστικά «οι πηγές του τουρκικού Υπουργείου Εξωτερικών» υποστηρίζουν ότι το νομικό καθεστώς των δύο ελληνικών νησιών (Αγαθονήσι και Φαρμακονήσι) είναι υπό αμφισβήτηση και συζήτηση.
Δεν υπάρχουν σχόλια:
Δημοσίευση σχολίου