Τρίτη 17 Μαΐου 2011

Στον αέρα το εφάπαξ - Περικοπές στα ποσά εξετάζει η κυβέρνηση!




Στο δημοσιοϋπαλληλικό χώρο επικρατεί αναβρασμός και είναι έκδηλη η ανησυχία των ασφαλισμένων για το αν θα λάβουν εφάπαξ και αν θα υπάρξει νέα μείωση των αμοιβών τους. Το ΤΠΔΥ βουλιάζει στα ελλείμματα, με αποτέλεσμα να υπάρχουν λίστες αναμονής χιλιάδων υποψήφιων συνταξιούχων, που περιμένουν μέχρι και πεντέμισι χρόνια
ΣΥΜΦΩΝΑ με πληροφορίες, σχέδιο τεσσάρων σημείων εξετάζει η κυβέρνηση, η οποία εδώ και 2,5 χρόνια ακόμη προσπαθεί να επιλύσει το θέμα του εφάπαξ, με στόχο να συγκεντρωθούν περίπου 600 εκατομμύρια και να ξεμπλοκαριστεί η καταβολή του εφάπαξ σε όσους υπέβαλαν αίτηση το 2009. Αυτή τη στιγμή 37.000 δημόσιοι υπάλληλοι είναι κυριολεκτικά εγκλωβισμένοι

Περικοπές στα ποσά του εφάπαξ εξετάζει το οικονομικό επιτελείο της κυβέρνησης, το οποίο έχει... παγώσει το θέμα εξεύρεσης λύσης για το Ταμείο Πρόνοιας των Δημοσίων Υπαλλήλων που καταβάλλει τα ποσά των εφάπαξ στους δικαιούχους του, τα οποία εκκρεμούν μέχρι και δυόμισι χρόνια!

Το θέμα αυτό έχει αναστατώσει τους δημοσίους υπαλλήλους, οι οποίοι επιλέγουν τη συνταξιοδότηση καθώς φοβούνται ότι θα μειωθούν περαιτέρω οι αμοιβές τους και η σύνταξή τους με το νέο ενιαίο μισθολόγιο αλλά και ότι δεν θα λάβουν εφάπαξ αποζημίωση καθώς και επικουρική σύνταξη. Στο δημοσιοϋπαλληλικό χώρο επικρατεί αναβρασμός και είναι έκδηλη η ανησυχία των ασφαλισμένων για το αν θα λάβουν εφάπαξ και αν θα υπάρξει νέα μείωση των αμοιβών τους.

«Οι εργαζόμενοι είναι σε θέση αποχώρησης εν όψει του τρίπτυχου νέο μισθολόγιο - εφάπαξ - επικουρικές συντάξεις», τονίζει ο Θανάσης Τσακανίκος, πρόεδρος της ΠΟΠΟΚΠ (Πανελληνία Ομοσπονδία Προσωπικού Οργανισμών Κοινωνικής Πολιτικής). Ο ίδιος επισημαίνει ότι με τις αποχωρήσεις η Δημόσια Διοίκηση στερείται από έμπειρα στελέχη, γεγονός που έχει αντίκτυπο στη λειτουργία των υπηρεσιών και την εξυπηρέτηση των πολιτών.

Όσον αφορά στην καταβολή της εφάπαξ αποζημίωσης από το Ταμείο Πρόνοιας Δημοσίων Υπαλλήλων (ΤΠΔΥ), εκκρεμεί η πληρωμή 37.000 αιτήσεων, για τις οποίες χρειάζονται συνολικά 1,7 δισ. ευρώ. Αυτή την περίοδο καταβάλλονται εφάπαξ σε όσους είχαν καταθέσει τις συνταξιοδοτικές αποφάσεις έως τον Ιούνιο του 2009.

Το ΤΠΔΥ βουλιάζει στα ελλείμματα, με αποτέλεσμα το εφάπαξ να βρίσκεται στον «αέρα» και να υπάρχουν ουρές αναμονής χιλιάδων υποψήφιων συνταξιούχων, που περιμένουν μέχρι και πεντέμισι χρόνια. Χαρακτηριστικό είναι ότι η διοίκηση του Ταμείου αδυνατεί να προβλέψει πότε θα καταβληθεί το εφάπαξ σε όσους υποβάλουν φέτος αιτήσεις. Η ηγεσία του υπουργείου Εργασίας έχει δεσμευτεί ότι θα υπάρξει οικονομική ενίσχυση του ΤΠΔΥ -το οποίο καταβάλλει την εφάπαξ αποζημίωση- αρχικά με 200 εκατ. ευρώ για το τρέχον έτος, ώστε να διεκπεραιωθούν οι αιτήσεις του 2009. Ωστόσο, το ποσό αυτό δεν είναι αρκετό για να καλύψει τις απαιτήσεις του ΤΠΔΥ, δεδομένου ότι ο αριθμός των δημοσίων υπαλλήλων που αποχωρούν αυξάνεται συνεχώς.

Αλλά και στο ΤΕΑΔΥ (επικουρικό δημοσίων υπαλλήλων) η κατάσταση είναι απογοητευτική, δεδομένου ότι εκκρεμούν περίπου 40.000 αιτήσεις και ο μέσος χρόνος αναμονής είναι η τετραετία.

Το παγωμένο σχέδιο

Συμφωνά με πληροφορίες, σχέδιο τεσσάρων σημείων εξετάζει η κυβέρνηση, η οποία εδώ και 2,5 χρόνια ακόμη προσπαθεί να επιλύσει το θέμα του εφάπαξ, με στόχο να συγκεντρωθούν περίπου 600 εκατομμύρια και να ξεμπλοκαριστεί η καταβολή του εφάπαξ σε όσους υπέβαλαν αίτηση το 2009. Αυτή τη στιγμή 37.000 δημόσιοι υπάλληλοι είναι κυριολεκτικά εγκλωβισμένοι, καθώς το Ταμείο έχει ξεμείνει από ρευστό και η έκδοση του βοηθήματος καθυστερεί πάνω από δύο χρόνια. Η «μαύρη τρύπα» στο Ταμείο Πρόνοιας αγγίζει το 1,7 δισεκατομμύριο ευρώ, με την κατάσταση να επιδεινώνεται λόγω της μαζικής φυγής από το Δημόσιο. Είναι χαρακτηριστικό πως, με βάση τα τελευταία στοιχεία, τον Ιανουάριο κατατέθηκαν 1.847 αιτήσεις από δημοσίους υπαλλήλους, όταν τον αντίστοιχο μήνα πέρυσι οι αιτήσεις ήταν 1.032.

Ελλείμματα

Όπως αναφέρει η ΑΔΕΔΥ, το πρωτογενές έλλειμμα στο Ταμείο Πρόνοιας των Δημοσίων Υπαλλήλων (που είναι ήδη στα 800 εκατ.), στο Μετοχικό (περίπου 150 εκατ. για το 2011) αλλά και στο ΤΕΑΔΥ (ήδη 17 εκατ.) επιβάλλει επειγόντως την άμεση λήψη μέτρων. Σημειώνει, δε, ότι τα Ταμεία των εργαζομένων στο Δημόσιο έχουν οδηγηθεί στη σημερινή άσχημη κατάσταση εξαιτίας της χρόνιας καταλήστευσης των αποθεματικών τους από το κράτος, την εμπλοκή τους στο χρηματιστήριο, τη χρησιμοποίηση των αποθεματικών τους για την κάλυψη κρατικών εισοδηματικών ή κοινωνικών πολιτικών, χωρίς την ανάλογη κρατική ενίσχυσή τους αλλά και εξαιτίας κυβερνητικών επιλογών που οδήγησαν και οδηγούν στον περιορισμό της απασχόλησης στο Δημόσιο και τη δραματική αλλαγή της σχέσης εργαζομένων - συνταξιούχων.

Κυβερνητικές παρεμβάσεις

Σε μια προσπάθεια να αντιμετωπιστεί η κατάσταση, η κυβέρνηση προσανατολίζεται στις εξής παρεμβάσεις:

1. Στον εσωτερικό δανεισμό του Ταμείου Πρόνοιας από το επικουρικό του Δημοσίου (δηλαδή το ΤΕΑΔΥ). Το δάνειο αυτό θα κυμαίνεται από 300 έως 350 εκατ. ευρώ, ποσό που αρκεί για να καταβληθούν περίπου 8.000 εφάπαξ στους δικαιούχους.

2. Στην έκδοση ομολόγου ύψους 250 εκατομμυρίων ευρώ.

3. Στην ασφάλιση στο Ταμείο Πρόνοιας περίπου 60.000 εργαζομένων αορίστου χρόνου, οι οποίοι σήμερα καλύπτονται για κύρια σύνταξη από το ΙΚΑ και δεν δικαιούνται εφάπαξ. Με αυτόν τον τρόπο εκτιμάται πως θα αυξηθούν κατά 25 εκατ. ευρώ τα έσοδα από εισφορές.

Το δέλεαρ για τους αορίστου χρόνου -που θα πρέπει να καταβάλουν επιπλέον εισφορές- είναι πως θα μπορέσουν να πάρουν εφάπαξ. Βέβαια, θα τεθούν και συγκεκριμένες προϋποθέσεις για την καταβολή του βοηθήματος, με πιθανότερη τη συμπλήρωση τουλάχιστον 10 ετών ασφάλισης.

4. Τέλος, ανοιχτό είναι και το θέμα της επιβολής ειδικής εισφοράς -από 2% έως 3% σε όλα τα επιδόματα των δημοσίων υπαλλήλων- για να ενισχυθεί το Ταμείο Πρόνοιας. Το θέμα αυτό αναμένεται να τεθεί στο διάλογο που έχει ξεκινήσει για την εφαρμογή νέου μισθολογίου στο δημόσιο τομέα.

Σημειώνεται πως, αν δεν ληφθούν άμεσα μέτρα, όσοι υποβάλουν φέτος αίτηση θα πάρουν το βοήθημα έπειτα από τρία ή ακόμα και τέσσερα χρόνια. Ενδεικτικό της κρισιμότητας της κατάστασης είναι πως τα έσοδα από τις εισφορές αρκούν μόλις για την έκδοση 600 με 650 βοηθημάτων κάθε μήνα.

Το πρόβλημα αναμένεται να γίνει εντονότερο τα επόμενα χρόνια, με δεδομένο πως 120.000 έχουν συμπληρώσει 25ετία και έχουν θεμελιώσει συνταξιοδοτικό δικαίωμα. Ωστόσο, η κυβέρνηση καθιστά σαφές πως δεν μπορεί να αντιμετωπιστεί το πρόβλημα με κρατική χρηματοδότηση και για αυτό πρέπει να βρεθεί μια βιώσιμη λύση για την οικονομική εξυγίανση του Ταμείου.

Δεν υπάρχουν σχόλια:

Δημοσίευση σχολίου