Παρασκευή 20 Μαΐου 2011

Επίτιμος δημότης Καβάλας από χθες ο κ. Βαρθολομαίος


Επίτιμος δημότης Καβάλας, επίτιμος διδάκτωρ του ΤΕΙ Καβάλας και επίτιμο μέλος του Επιμελητηρίου Καβάλας χρίστηκε χθες ο Οικουμενικός Πατριάρχης κ. Βαρθολομαίος, κατά τη δεύτερη ημέρα της επίσκεψής του στην Καβάλα.
Τη μέγιστη τιμητική διάκριση που απονέμει ο Δήμος Καβάλας, αυτή του επίτιμου δημότη, κατέχει από χθες ο αρχιεπίσκοπος Κωνσταντινουπόλεως, Νέας Ρώμης και οικουμενικός πατριάρχης, κ. Βαρθολομαίος. Χθες το μεσημέρι, στη νέα πτέρυγα του αρχαιολογικού μουσείου Καβάλας, ο δήμαρχος της πόλης, Κωστής Σιμιτσής, παρέδωσε στον οικουμενικό πατριάρχη τον πάπυρο με την απόφαση που πήρε, ομόφωνα, το δημοτικό συμβούλιο του διευρυμένου Δήμου Καβάλας, την οποία διάβασε η πρόεδρος, Άννα Σπανδώνη.

"Αγωνιστείτε να κρατήσετε την Καβάλα ωραία, καθαρή, οικολογικά ευαίσθητη και πρωτοπόρα"
Στην τελετή παραβρέθηκαν οι δημοτικοί σύμβουλοι, εκπρόσωποι των τοπικών αρχών και δημότες του Δήμου Καβάλας. "Παναγιότατε, η ώρα είναι ευλογημένη. Η συγκίνηση μεγάλη. Παρακολουθούμε με θαυμασμό τη δραστηριότητα σας. Τα έργα και τα επιτεύγματα σας, έχουν καταστήσει το Οικουμενικό Πατριαρχείο σημείο παγκόσμιας αναφοράς σε θέματα πανανθρώπινου ενδιαφέροντος", είπε ο δήμαρχος Καβάλας στην προσφώνηση του και πρόσθεσε: "Χαιρόμαστε για τη δωρικότητα και τη μεγαλοσύνη που σας διακρίνει, για την ταπεινότητα και την άμεση οικειότητα σας. Χαιρόμαστε για το ενδιαφέρον και τη φροντίδα σας για το περιβάλλον, αλλά και για την αγωνιστική αντίδραση σας στη ληστρική εκμετάλλευση της φύσης και τις επικίνδυνες επενδύσεις".

Ο κ. Βαρθολομαίος δήλωσε συγκινημένος και συνάμα χαρούμενος για την τιμή και επεσήμανε ότι το Οικουμενικό Πατριαρχείο, πέρα από τον πνευματικό, εκκλησιαστικό και ποιμαντικό λόγο, έχει κι άλλους λόγους να αισθάνεται ιδιαίτερο σύνδεσμο με την πόλη της Καβάλας. "Όταν το 1864, οι χριστιανοί κάτοικοι της Καβάλας, ενθαρρυνόμενοι από τις μεταρρυθμίσεις του "τανζιμάτ", ζήτησαν τη μεσολάβηση του Οικουμενικού Πατριαρχείου, παρά την "Υψηλή Πύλη, προκειμένου να δοθεί η απαραίτητη άδεια για την οικοδόμηση της νέας, εκτός των τειχών, χριστιανικής συνοικίας της πόλης, η μητέρα Εκκλησία έπραξε το καθήκον της και πέτυχε, κατόπιν εργώδους προσπαθειών, την έκδοση της άδειας, με αποτέλεσμα να χτιστεί η συνοικία του Αγίου Ιωάννου, να "αναπνεύσει" η ασφυκτιώσα ομογένεια και να αναπτυχθεί αρκούντως η πόλη", είπε και πρόσθεσε: "Αισθάνομαι ιδιαίτερη τιμή και συγκίνηση που αποτελώ συνδημότης ενός λαού χαρακτηριζομένου όχι μόνο από ευσέβεια, αλλά και από κοινωνικές ευαισθησίες, αλτρουισμό και πλούσιο ρωμέικο φιλότιμο.

Δεν λησμονούμε το περίφημο μεροκάματο, το οποίο προσέφεραν ετησίως, μετά χαράς, όλοι οι καπνεργάτες, υπέρ των Ορθοδόξων σχολών και βεβαίως, αυτό το μεροκάματο που δεν προήρχετο εκ του περισσεύματος, αλλά εκ του υστερήματος του. Συγκινούμαι, διότι λογίζομαι συνδημότης όχι μόνο γηγενών ομογενών, αλλά και προσφύγων εκ των αρχαίων ανατολικών εστιών του γένους μας. Ο συνδημότης έχω να υποβάλλω και ένα αίτημα. Μία παράκληση. Αγωνιστείτε να κρατήσετε την Καβάλα ωραία, καθαρή, οικολογικά ευαίσθητη και πρωτοπόρα. Αγρυπνούσαν εις τα κοινωνικάς ανάγκας των ασθενεστέρων τάξεων. Ιδίως κατά τας ημέρας της οικονομικής κρίσης που διανύουμε". Στον οικουμενικό πατριάρχη προσφέρθηκαν, επίσης, ένα κλαδί ελιάς (σ.σ. έργο τέχνης) και ένας πίνακας ζωγραφικής, που φιλοτέχνησε η Καβαλιώτισσα αγιογράφος, Χρυσούλα Σαμοθράκη.

Στην αρχή της τελετής, ο βυζαντινός χορός του Δημοτικού Ωδείου Καβάλας, υπό τη διεύθυνση των αδελφών Γρηγόρη και Πέτρου Παπαεμμανουήλ, καλωσόρισε τον οικουμενικό πατριάρχη και τους υπόλοιπους ιεράρχες με μερικά τροπάρια εκκλησιαστικής μουσικής, ενώ η εκδήλωση έκλεισε με το σύνολο παραδοσιακής μουσικής του Δημοτικού Ωδείου Καβάλας, που συντόνιζε η Φωτεινή Σπαθάρη.

Δεν υπάρχουν σχόλια:

Δημοσίευση σχολίου