«Ενιαίο φτωχολόγιο»
Τα πράσινα παπαγαλάκια που έλεγαν ότι οι εκπαιδευτικοί θα ωφεληθούν από το «ενιαίο μισθολόγιο», γιατί είναι χαμηλόμισθοι έχουν καταπιεί τη γλώσσα τους τώρα που έρχεται η ώρα της εφαρμογής του. Γιατί το μισθολόγιο που περιλαμβάνεται στη συμφωνία της κυβέρνησης με τη Τρόικα και προβλέπεται στο μνημόνιο θα είναι το εργαλείο για τη συρρίκνωση των εισοδημάτων μας .
Πρώτα- πρώτα πιστεύει κανείς ότι θα αρθούν οι ανισότητες και οι αδικίες μεταξύ των δημοσίων υπαλλήλων, όταν το 2010 θα διατεθούν 2,7 δις ευρώ λιγότερα για το νέο μισθολόγιο από αυτά που διατέθηκαν το 2009;
Δε θα μας καταδικάσουν στη φτώχεια, αφού πετσοκόβουν 6 δις ευρώ μέχρι το 2013;
Ακόμα το «οριζόντιο κούρεμα» μισθών συνδέεται με την πλήρη κατάργηση των επιδομάτων εορτών και αδείας(υπολειμάτων 13ου και 14ου μισθού) , τις μειώσεις συντάξεων και την επιβολή νέων φορολογικών επιβαρύνσεων και αυξήσεις σε υφιστάμενους φόρους. Από αυτό το νέο πακέτο του περιβόητου «μεσοπρόθεσμου προγράμματος δημοσιονομικής προσαρμογής», το «οριζόντιο κούρεμα» θα κυμανθεί μεταξύ 10 % και 20 %. Αν εφαρμοστούν από 1 – 7 – 2011 οι συνολικές αποδοχές μεγάλου αριθμού των υπαλλήλων μπορεί να μειωθούν στην τριετία από 25% μέχρι και 40 %!
Σύνδεση μισθού – αποδοτικότητας.
Με το νέο μισθολόγιο, η κυβέρνηση προωθεί ένα βασικό μισθό 700 – 800 ευρώ για όλους τους δημοσίους υπαλλήλους και από κει και πέρα «αξιολόγηση» και σύνδεση μισθού – αποδοτικότητας. Ένα επίδομα αποδοτικότητας που δε θα το παίρνουν όλο, αλλά μόνο όσοι καλύπτουν στόχους και είναι αρεστοί!
Η σύνδεση μισθού – αποδοτικότητας μέσω της αξιολόγησης θα οδηγήσει σε «ατομικό μισθολόγιο» στην υπερεντατικοποίηση της εργασίας, της εκμετάλλευσης και στη χειραγώγηση των εργαζομένων. Επιπλέον οι περιβόητες «ανισότητες όχι μόνο δε θα αμβλυνθούν, αλλά θα διευρυνθούν και θα στρώσουν το έδαφος για ένα καθεστώς ημετεροκρατίας και … φελλοκρατίας.
Καταργείται η «αυτόματη» ωρίμανση των αποδοχών των δ.υ. κάθε δύο χρόνια και η αλλαγή των κλιμακίων, έτσι, όπως ισχύουν μέχρι σήμερα. Η αύξηση των αποδοχών λόγω «ωρίμανσης» και η εξέλιξη θα δίνεται μόνο μετά από αξιολόγηση που θα πραγματοποιούν οι προϊστάμενοι κάθε τέσσερα χρόνια. Προβλέπεται μείωση των μισθολογικών κλιμακίων από 18 σε 10.
Μετά την ψήφιση του «ενιαίου μισθολογίου» θα ακολουθήσει η θεσμοθέτηση της έννοιας του «κρατικού υπαλλήλου». Οι δημόσιοι υπάλληλοι δε θα θεωρούνται - σύμφωνα με το σχέδιο «Καλλικράτης στο Κράτος» που υπολογίζεται ότι θα εφαρμοστεί στο τέλος του χρόνου – υπάλληλοι του υπουργείου που έχουν προσληφθεί, αλλά του κράτους και θα είναι εργαζόμενοι του υπουργείου Εσωτερικών. Προβλέπεται μάλιστα να εφαρμοστεί και ο θεσμός του «δόκιμου υπαλλήλου».
Απώτερος στόχος η κατάργηση όχι μόνο της οργανικότητας της θέσης, αλλά και της μονιμότητας. Η άρση της μονιμότητας θα είναι ένα από τα εργαλεία προκειμένου κυβέρνηση και τρόικα να πετύχουν το στόχο τους για μείωση των δημοσίων υπαλλήλων κατά 150.000 τα επόμενα τέσσερα χρόνια ή κατά 20%.
Την ίδια ώρα η αύξηση των ωρών εργασίας των δ.υ. από 37,5 σε 40 θα συμπαρασύρει και το ωράριο των εκπαιδευτικών. Τα σχέδια για δραστική αύξηση του ωραρίου των εκπαιδευτικών και περικοπή των θερινών διακοπών δεν είναι κρυφά.
Στην μέγγενη του μνημονίου συντάξεις και εφάπαξ
Δραματικές ανατροπές στις συντάξεις, την ιατροφαρμακευτική περίθαλψη και τις κοινωνικές παροχές ετοιμάζουν κυβέρνηση – Ε.Ε. και Δ.Ν.Τ. Ειδικά για τις συντάξεις κάνουν λόγο για «εναρμόνιση της πραγματικής ηλικίας συνταξιοδότησης με το προσδόκιμο ζωής». Κάποια στιγμή θα ξεκαθαρίσουν ποια είναι τα «στοχευμένα κίνητρα απασχόλησης γηραιότερων εργατών» που θα κρατούν του εργαζόμενους στην εργασία του μέχρι 65 και 67 και ίσως, αν δεν αντισταθούμε μέχρι και 70 χρόνων.
Ειδικότερα από φέτος ξεκινά η αύξηση των ορίων ηλικίας για τις μητέρες εκπαιδευτικούς που δεν πρόλαβαν να θεμελιώσουν μέχρι το τέλος του 2010 συνταξιοδοτικό δικαίωμα. Θα δουν το όριο συνταξιοδότησης να εκτοξεύεται στο 65ο έτος της ηλικίας.
Με βάση το ν. 3865/2010 καταργήθηκε το δικαίωμα συνταξιοδότησης με 30 χρόνια υπηρεσίας. Εξακολουθεί, όμως, να ισχύει για όσους έχουν θεμελιώσει δικαίωμα συνταξιοδότησης μέχρι το 2010. Επιπλέον ισχύει και για όσους άντρες θα θεμελιώσουν αντίστοιχο δικαίωμα μέχρι το 2010 με αναγνώριση της στρατιωτικής τους θητείας μέχρι το 2013.
Τα μέτρα της κυβέρνησης φέρνουν μειώσεις στις συντάξεις μέσω των περικοπών στα λεγόμενα συντάξιμα επιδόματα και της πλήρους κατάργησης της 13ης και 14ης σύνταξης.
Η επικουρική ασφάλιση και τα επικουρικά ταμεία γίνονται πάλι στόχος. Κυβέρνηση και Τρόικα επεξεργάζονται νέες αντι –ασφαλιστικές παρεμβάσεις. Μετά την επίθεση στις κύριες συντάξεις, υλοποιείται σχέδιο για την περικοπή των δικαιωμάτων μας στον τομέα της επικουρικής ασφάλισης.
Ο νόμος για τις επικουρικές συντάξεις θα κατατεθεί τον Σεπτέμβριο και εκτιμάται ότι θα μειωθούν μέχρι και 30 %!
Τσεκούρι και στο εφάπαξ. Όσοι συνταξιοδοτηθούν από το 2012 και μετά θα δουν να πετσοκόβεται το εφάπαξ από 3.000 έως 10.000 ευρώ. Από το Ταμείο Πρόνοιας Δημοσίων Υπαλλήλων προωθείται η επιβολή ειδικής εισφοράς 3 % στους μισθούς, ενώ εξετάζεται το σενάριο για μείωση 10 % του εφάπαξ. Αυτό οδηγεί κατά μέσο όρο σε μείωση του καταβαλλόμενου ποσού κατά 4.000 με 5.000 ευρώ. Ωστόσο υπάρχουν και εκτιμήσεις που εκτοξεύουν τη μείωση του εφάπαξ μέχρι και 30 %.
Δεν υπάρχουν σχόλια:
Δημοσίευση σχολίου