Κυριακή 15 Μαΐου 2011

Και όμως η Τουρκία δεν είναι τόσο δυνατή


Επιλεκτική επέκταση των χωρικών υδάτων πέρα από τα έξι ναυτικά μίλια –ανάλογα με την περιοχή– συζητά η Τουρκία από τον Σεπτέμβριο του 2009, σύμφωνα με εμπιστευτικά τηλεγραφήματα του υπουργείου Εξωτερικών των ΗΠΑ που διέρρευσαν στο Wikileaks.
Αποδεικνύεται δηλαδή ότι η Τουρκία είχε υποχωρήσει από την πάγια θέση της για casus belli εφόσον επεκτείνονταν τα χωρικά ύδατα από τα 6 στα 12 μίλια. Βεβαίως μένει να διευκρινιστεί σε ποιές περιοχές παζάρευε χωρικά ύδατα πέραν των 6 μιλίων και σε ποιές ήταν για αυτήν αδιαπραγμάτευτα τα 6.  Ωστόσο, το να έρχεται σήμερα η κυβέρνηση του ΠΑΣΟΚ και να μην τολμάει να οριοθετήσει ούτε την ΑΟΖ δείχνει την ενδοτικότητα και την έλλειψη πολιτικής γενναιότητας των κυβερνώντων.
Το εμπιστευτικό τηλεγράφημα από την αμερικανική πρεσβεία στην Άγκυρα δημοσιεύεται στο «Βήμα της Κυριακής» και καταγράφει τη συνάντηση λίγες ημέρες πριν από τις εκλογές του Οκτωβρίου του 2009 η αρμόδια για τα ευρωπαϊκά ζητήματα υφυπουργός Εξωτερικών των ΗΠΑ, Τίνα Κάινταναου, με τον Τούρκο αξιωματούχο του υπουργείο Εξωτερικών, Χαιντάρ Μπερκ.
Ο Τούρκος παράγοντας αναφέρει ότι η Τουρκία είναι έτοιμη να μελετήσει την επέκταση των χωρικών υδάτων πέρα από τα έξι μίλια σε ορισμένες μόνο περιοχές. Από την πλευρά της, η Αμερικανίδα αξιωματούχος επανέλαβε την ανησυχία της Ουάσιγκτον για τις συνεχιζόμενες υπερπτήσεις τουρκικών μαχητικών πάνω από ελληνικά νησιά όπως το Αγαθονήσι και το Φαρμακονήσι, κάτι που συνέβαινε συχνά το πρώτο εξάμηνο του 2009.
Η Άγκυρα, απάντησε ο Τούρκος αξιωματούχος, πρότεινε στην Αθήνα νέα Μέτρα Οικοδόμησης Εμπιστοσύνης αλλά και «κώδικα συμπεριφοράς» ο οποίος θα πρόβλεπε, μεταξυ άλλων, άοπλες πτήσεις στο Αιγαίο. Τα μέτρα είχαν προταθεί από τις ΗΠΑ νωρίτερα, προκύπτει από άλλο τηλεγράφημα.
Η δημοσίευση θα συνεχιστεί τη Δευτέρα στα «Νέα» με έγγραφα που αφορούν, μεταξύ άλλων, στο βρώμικο χρήμα, την τρομοκρατία και τους παράνομους μετανάστες.
Μιλώντας στα Νέα ο ιδρυτής του Wikileaks, Τζούλιαν Άσαντζ επισημαίνει ότι «αν διαβάσει κανείς τα τηλεγραφήματα αυτά προσεκτικά, θα κατανοήσει λεπτομερώς την εικόνα της Ελλάδας σε σχέση με τον υπόλοιπο δυτικό κόσμο. Αποκτώντας αυτή τη γνώση, ίσως μπορεί κανείς να ελέγξει τις μεθοδεύσεις για τη χειραγώγηση της ελληνικής κοινωνίας και της ανεξαρτησίας της».

Δεν υπάρχουν σχόλια:

Δημοσίευση σχολίου