Πέμπτη 26 Μαΐου 2011

Ζεματίστηκαν με το μπόνους αποδείξεων - απειλούν με φυλάκιση




ΤΟ ΥΠΟΥΡΓΕΙΟ ΟΙΚΟΝΟΜΙΚΩΝ ΔΙΕΤΑΞΕ ΕΛΕΓΧΟΥΣ ΓΙΑ ΕΠΙΣΤΡΟΦΕΣ ΚΑΙ ΚΑΤΩ ΤΩΝ 1.500 ευρώ

Με φυλάκιση απειλούνται όσοι δηλώνουν ανακριβή ποσά αποδείξεων, προκειμένου να τύχουν του μπόνους φόρου 10%, ενώ θα γίνουν και εξονυχιστικοί έλεγχοι ακόμα και έναντι όσων... έχουν επιστροφή φόρου κάτω από 1.500 ευρώ.

Με φυλάκιση απειλεί τώρα το υπουργείο όσους έχουν δηλώσει ανακριβή ποσά χωρίς να τα συνοδεύουν με τις αντίστοιχες αποδείξεις Το πρόβλημα που εντοπίστηκε με το μπόνους φόρου, λόγω της έλλειψης πλαφόν, έρχεται να αντιμετωπίσει τώρα -με υστέρηση ενός έτους- το υπουργείο Οικονομικών, το οποίο απειλεί όσους:

1 Το ποσό των αποδείξεων απέχει από το μέσο όρο για το αντίστοιχο εισόδημα. Δεν μπορεί κάποιος με εισόδημα 17.000 ευρώ να δηλώνει αποδείξεις 15.000 ευρώ.

2 Τους έχοντες επιστροφή φόρου κάτω από 1.500 ευρώ. Στην ουσία στο στόχαστρο μπαίνουν επιστροφές φόρου ακόμα και από 1 ευρώ εφόσον δεν πληρούν τα βασικά κριτήρια, δηλαδή της αναλογίας του εισοδήματος και των δηλωμένων αποδείξεων, καθώς και υπερβολικές δαπάνες από άλλες κατηγορίες, όπως ιατρικά, τόκοι στεγαστικών δανείων, ασφάλιστρα ζωής, ενοίκια, δαπάνες δικηγόρων, ασφαλιστικές εισφορές, φροντιστήρια.

3 Δηλώσουν ανακριβή ποσά, χωρίς να προσκομίσουν τις αντίστοιχες αποδείξεις δαπανών. Δεδομένου του αυξημένου όγκου των αποδείξεων δεν αποκλείεται ορισμένοι φορολογούμενοι να καταστρατηγήσουν το μέτρο και να αναγράψουν στο φάκελο που θα περιέχει τις αποδείξεις μεγαλύτερο αριθμό αποδείξεων και συνολικής αξίας αυτών έναντι του πραγματικού. Για το λόγο αυτό το υπουργείο τονίζει ότι αν διαπιστωθεί η καταστρατήγηση του κινήτρου, είναι αυτονόητο ότι «θα υπάρξουν οι συνέπειες που ορίζονται με το νόμο». Και αυτές βάσει του τελευταίου φορολογικού νόμου φτάνουν ακόμα και στη φυλάκιση σε περίπτωση φοροδιαφυγής.

Το οικονομικό επιτελείο της κυβέρνησης επιβεβαιώνει εμμέσως τα δημοσιεύματα περί εμπλοκής με τις αποδείξεις, καθώς ενεργοποιεί αυστηρότερους ελέγχους προκειμένου να εντοπίσει όσους επιχειρήσουν να έχουν μείωση ή επιστροφή φόρου μεγαλύτερη του πραγματικού. Εν τούτοις το υπουργείο διευκρινίζει ότι βασική πολιτική της κυβέρνησης κατά την υιοθέτηση του μέτρου των αποδείξεων ήταν η ελάφρυνση εισοδημάτων μέχρι 40.000 ευρώ.

Η απώλεια εσόδων πάντως που προκαλεί η υπερκάλυψη του αφορολόγητου ορίου με αποδείξεις έχει τεθεί επί τάπητος από την τρόικα και εξετάζονται διάφορα σενάρια με το οικονομικό επιτελείο.

Οι προτάσεις που έχουν γίνει αφορούν, μεταξύ άλλων, την επιβολή πλαφόν -εφεξής- για το μπόνους φόρου 300 ευρώ, όπως αρχικά είχε σχεδιαστεί, τη μείωση του αφορολόγητου ορίου για τα φυσικά πρόσωπα, την κατάργηση του αφορολόγητου ορίου για τους επιτηδευματίες, καθώς και αλλαγές στην κλίμακα φορολογίας εισοδήματος.

Δεν υπάρχουν σχόλια:

Δημοσίευση σχολίου