Τρίτη 3 Απριλίου 2012

Η ομιλία του Γιάννη Πασχαλίδη στην έκτακτη Γ.Σ. των εκπαιδευτικών των σχολών μαθητείας του Ο.Α.Ε.Δ.

 «Οι σχολές μαθητείας του Ο.Α.Ε.Δ. στη δευτεροβάθμια εκπαίδευση»
Την περασμένη Πέμπτη 22 Μαρτίου, πραγματοποιήθηκε η έκτακτη γενική συνέλευση των εκπαιδευτικών των σχολών μαθητείας του Ο.Α.Ε.Δ. απ’ όλη την Ελλάδα. Πριν αρχίσει η συνέλευση, διαβάστηκαν τα μηνύματα συμπαράστασης των κομμάτων του ΠΑ.ΣΟ.Κ. και της «ΔΗΜΟΚΡΑΤΙΚΗΣ ΑΡΙΣΤΕΡΑΣ». Μεταξύ των ομιλητών ήταν και ο διευθυντής της σχολής μαθητείας Νομού Καβάλας και πρόεδρος των εκπαιδευτικών της Περιφέρειας Ανατολικής Μακεδονίας-Θράκης, Γιάννης Πασχαλίδης, ο οποίος είπε τα παρακάτω: «Θα αρχίσω από το τελευταίο συνέδριο της Ομοσπονδίας Εκπαιδευτικών τον Οκτώβριο, πριν από δύο χρόνια. Εκεί ακούσαμε να μας μιλούν για τα νέα ΛΥΚΕΙΑ που θα ενταχθούμε. Λύκεια με νέα εκπαιδευτικά προγράμματα, με νέες μεθόδους διδασκαλίας, με θεατρικές και μουσικές παραστάσεις. Δηλαδή, ένα νέο εντελώς Λύκειο. Περιμέναμε να εφαρμοσθεί τον επόμενο Οκτώβριο, αλλά δεν έγινε τίποτα. Το μόνο που συνέβη, ήταν η αλλαγή Διευθυντών, με το νόμο Ραγκούση, ο οποίος ίσχυε για Διοικητικούς και όχι για Εκπαιδευτικούς, δηλαδή εφαρμόσθηκε σε λάθος άτομα. Ενώ παράλληλα, μας έγινε γνωστό ότι θα γίνει αξιολόγηση
Διευθυντών τον περασμένο Μάιο, κάτι που επίσης δεν έγινε. Η πρώτη πρόταση του προεδρείου, που ήρθε στην Ομοσπονδία στην πρώτη συνεδρίαση, ήταν η εξής: «Είναι ντροπή να παίρνουμε υπερωρίες τους καλοκαιρινούς μήνες».
Εμείς αντιδράσαμε και μας απάντησαν ότι: «Θα διεκδικήσουμε (τα χρήματα) με άλλο τρόπο». Βεβαίως, όχι μόνο δεν το έπραξαν, αλλά δεν διαμαρτυρήθηκαν ούτε και για τα ήδη χαμένα. Σταμάτησαν να μιλούν για ΕΠΑ.Λ. και άρχισαν να μιλούν για ΤΕΧΝΟΛΟΓΙΚΑ ΛΥΚΕΙΑ. Μας διαβεβαίωναν ότι είμαστε ενταγμένοι στο σύστημα και ότι δεν υπήρχε κανένα πρόβλημα. Δημοσιεύθηκε το προσχέδιο, τονίσαμε τα προβλήματα του, για τα οποία μας διαβεβαίωσαν ότι θα λυθούν με υπουργικές αποφάσεις. Αν και διατυπώναμε προβληματισμούς για το μέλλον του Ο.Α.Ε.Δ., που αντλούσαμε από τις πηγές μας, η απάντηση τους ήταν η εξής: «Κινδυνολογείτε». Μέχρι που ήρθε το άρθρο 17 σαν τελεσίγραφο. Από τον εξώστη πήγαμε στο υπόγειο. Ο Διοικητής μας δέχτηκε για πρώτη φορά, μετά από δύο χρόνια και κατά τη διάρκεια της συζήτησης, μας ζήτησε ένα ψήφισμα. Εγώ πήρα το ψήφισμα και ήρθα σε επαφή με τους αρμόδιους στα γραφεία της Ν.Δ.. Την επομένη, οι συνάδελφοι Ν. Βασιλείου και Α. Αποστολίδης συνάντησαν τον αναπληρωτή υπουργό Παιδείας. Η Ν.Δ. αποφάσισε να μην το ψηφίσει. Οι συνάδελφοί μας από το ΠΑ.ΣΟ.Κ., μας ζητούσαν να φέρουμε γραπτώς τη δήλωση της Ν.Δ., κάτι το οποίο δεν υπήρξε από τη μεριά τους. Δεν μας ενημέρωσαν, επίσης, ποιους παράγοντες του ΠΑ.ΣΟ.Κ συνάντησαν και τι συζητήθηκε μεταξύ τους.
Η πρώην υπουργός Παιδείας, Άννα Διαμαντοπούλου, την ημέρα που έφευγε από το Υπουργείο, προσπάθησε να καταθέσει το νομοσχέδιο, για να έλθει η αντίδραση της Ν.Δ. και του βουλευτή του ΠΑ.ΣΟ.Κ από την Καβάλα, κ. Σάββα Εμμινίδη, ο οποίος κατέθεσε ερώτηση για τα σχολεία μας, κάτι για το οποίο τον ευχαριστώ. Ήταν ο μοναδικός από τους τριακόσιους βουλευτές που έκανε την κίνηση αυτή. Ενώ και πάλι επιχείρησαν να το περάσουν στο Υπουργικό Συμβούλιο, αλλά συνάντησαν και πάλι αντίδραση από τη Ν.Δ. Συνάδελφοι, δύο χρόνια στο Δ.Σ. της Ομοσπονδίας, δεν μπόρεσα να καταλάβω ποιοι συζητούσαν για το ΤΕΧΝΟΛΟΓΙΚΟ ΛΥΚΕΙΟ. Επίσης, εξέφρασα την απορία μου για την υφυπουργό Παιδείας, κ. Χριστοφιλοπούλου. Η κυρία αυτή, ήταν εκπρόσωπος του ΠΑ.ΣΟ.Κ σε όλα τα συνέδρια των εκπαιδευτικών του Ο.Α.Ε.Δ. και μας μιλούσε για την ΤΕΧΝΙΚΗ ΕΚΠΑΙΔΕΥΣΗ. Κανένα, όμως, μέλος του προεδρείου της Ομοσπονδίας δεν ήρθε σε επαφή μαζί της, αν και η κυρία αυτή είχε υπό την εποπτεία της το νομοσχέδιο των ΤΕΧΝΟΛΟΓΙΚΩΝ ΛΥΚΕΙΩΝ.
Την επιστολή του ο κ. Καρχιμάκης, με την οποία εξυμνεί το έργο των σχολών Μαθητείας του Ο.Α.Ε.Δ., γιατί μας την έστειλε τώρα και δεν την έστειλε, πριν την ολοκλήρωση του νομοσχεδίου, στην υπουργό Παιδείας, κ Διαμαντοπούλου; Αυτό που τελικά, συνάδελφοι, πρέπει να ξεκαθαρίσουμε, είναι ότι πρέπει να μιλούμε μόνο για ΔΕΥΤΕΡΟΒΑΘΜΙΑ ΕΚΠΑΙΔΕΥΣΗ. Πρέπει να καταλάβουμε, συνάδελφοι, τι σχολείο θέλουμε και σε ποιους πρέπει να απευθυνθούμε. Πρέπει όλοι μαζί να αγωνισθούμε για τα σχολεία μας, για τις οικογένειες μας, για ένα ενιαίο και αδιαίρετο Ο.Α.Ε.Δ., με σχολές μαθητείας που θα ανήκουν στη Δευτεροβάθμια Εκπαίδευση».

Δεν υπάρχουν σχόλια:

Δημοσίευση σχολίου