Σάββατο 28 Απριλίου 2012

Θεία... Δίκη για Τσοχατζόπουλο



Τη χαριστική βολή στον προφυλακισμένο πρώην υπουργό Εθνικής Αμυνας του ΠΑΣΟΚ Ακη Τσοχατζόπουλο έδωσε με την απολογία της ενώπιον του ανακριτή Γαβριήλ Μαλλή η Αικατερίνη Σταμάτη, θεία της συζύγου του. Η κυρία Σταμάτη, σε δύο παραγράφους του πολυσέλιδου απολογητικού της υπομνήματος, αποδομεί τους υπερασπιστικούς ισχυρισμούς του πρώην υπουργού και για πρώτη φορά τον συνδέει -άμεσα- με την υπεράκτια εταιρία Torcaso, η οποία εμπλέκεται στις αγοραπωλησίες των ακινήτων του και στη διαδρομή του «μαύρου πολιτικού χρήματος» που έλαβε, κατά το κατηγορητήριο, ως «δώρο» για τη σύναψη συμβάσεων εξοπλιστικών προγραμμάτων!

Μέχρι χθες, η καλά δεμένη δικογραφία της υπόθεσης περιλάμβανε επιβαρυντικά στοιχεία για τον πρώην υπουργό, που συνδέονταν με κινήσεις τραπεζικών λογαριασμών και αγοροπωλησίες ακινήτων. Σε αυτά πλέον προστίθεται και η απολογία της Αικατερίνης Σταμάτη, η οποία ουσιαστικά αποτελεί το «κερασάκι στην τούρτα» για όσα του καταλογίζονται.

Η θεία της Βασιλικής (Βίκυς) Σταμάτη (αδελφή του πατέρα της) κλήθηκε στον ανακριτή για να απολογηθεί για οκτώ «επιλήψιμες» καταθέσεις σε τραπεζικό της λογαριασμό τα έτη 2000-2001, ωστόσο οι ισχυρισμοί της έπεισαν τον ανακριτή και τον αρμόδιο εισαγγελέα, με αποτέλεσμα να
αφεθεί ελεύθερη χωρίς κανέναν περιοριστικό όρο.
Οπως περιέγραψε στο απολογητικό της υπόμνημα, όλες οι καταβολές στον τραπεζικό της λογαριασμό έγιναν από τον Γερμανό γαμπρό της, προκειμένου να αγοραστεί και να αποπερατωθεί το εξοχικό που έφτιαχνε εκείνο το διάστημα στο Πόρτο Ράφτη.

Το βασικότερο στοιχείο της δικογραφίας, όπως άλλωστε είχε αποκαλύψει η «δημοκρατία» την 1η Ιουνίου 2011, που έστειλε την Αικατερίνη Σταμάτη στο γραφείο του ανακριτή ήταν ένα έμβασμα ύψους 3.000.000 δραχμών από την εταιρεία Torcaso σε τραπεζικό της λογαριασμό στην Εμπορική Τράπεζα.

Ειδικότερα, η Αικατερίνη Σταμάτη περιγράφει στο απολογητικό υπόμνημά της ότι το 2001 ζήτησε από τον γαμπρό της να της στείλει 3.000.000 δραχμές, προκειμένου να πληρώσει εργασίες που γίνονταν στο εξοχικό στο Πόρτο Ράφτη. Το ποσό όντως εμβάστηκε στον λογαριασμό της στην Εμπορική Τράπεζα. Οπως υπογραμμίζει στο υπόμνημά της «ουδέποτε έλαβα γνώση ότι το ποσό ενεβάζετο από την Torcaso», ενώ προσθέτει ότι «ακόμα και αν είχα διαπιστώσει ότι την εν λόγω κατάθεση είχε κάνει η εταιρεία Torcaso, ουδόλως θα μπορούσα τότε, το έτος 2001, να φανταστώ ότι η εταιρία αυτή συμμετέχει σε εγκληματικές δραστηριότητες του πρώην υπουργού κ. Τοσχατζόπουλου».

Και συνεχίζει: «Θεωρούσα δεδομένο ότι αυτό (το έμβασμα) προέρχεται από τον γαμπρό μου για τη χρηματοδότηση της οικοδομής του, καθώς ανάλογα ποσά δεχόμουνα από τον ίδιον όλο το χρονικό διάστημα μέχρι την αποπεράτωσή της». Τι ανέφερε όμως η θεία της Βίκυς Σταμάτη στο απολογητικό υπόμνημά της στον ανακριτή, που «καίει» τον Ακη Τσοχατζόπουλο;

- «Οταν δημιουργήθηκε το θέμα, επί τούτου ρώτησα τον γαμπρό μου (Γερμανό υπήκοο) για τον λόγο της καταβολής του εμβάσματος στον λογαριασμό μου από την εταιρία Torcaso. Εκείνος με πληροφόρησε ότι, όταν του ζήτησα τα 3.000.000 δραχμές για την πληρωμή των συνεργείων, έλειπε σε διακοπές εκτός Γερμανίας και δεν μπορούσε άμεσα να παραγγείλει την εκτέλεση του εντάλματος από τη γερμανική τράπεζα. Απευθύνθηκε τότε στον κ. Τσοχατζόπουλο, το παιδί του οποίου είχε βαπτίσει, και του ζήτησε να φροντίσει να εμβαστεί το ποσό των 3.000.000 δραχμών, χωρίς βεβαίως εκείνη τη στιγμή να γνωρίζει ούτε από ποιον λογαριασμό θα κατέβαλλε ο τελευταίος το έμβασμα ούτε τα λοιπά στοιχεία του αποστολέα».

- «Αναρωτιέμαι σε τι έφταιξα, όταν το μόνο που έκανα ήταν να συνδράμω στην ανέγερση της εξοχικής κατοικίας του συζύγου της κόρης μου. Γιατί αντιμετωπίζομαι ως επαγγελματίας εγκληματίας απλώς και μόνον επειδή έλαβα εν αγνοία μου και άπαξ από εταιρία συμφερόντων του κ. Τσοχατζόπουλου στο λογαριασμό μου το ποσό των 3.000.000 δραχμών, δηλαδή ένα αμελητέο περιουσιακό στοιχείο σε σχέση με τα ποσά που αναφέρονται ως αντικείμενο δωροδοκίας του στο κατηγορητήριο;»

- «Το μόνο “παράπτωμά” μου είναι η συγγενική μου σχέση με τη σύζυγο του κ. Τσοχατζόπουλου, χωρίς να φανταστώ ποτέ ότι θα εμπλακώ εξαιτίας αυτής της συγγένειας σε μία ποινική διαδικασία που με έχει καταρρακώσει ψυχικά και με έχει στιγματίσει κοινωνικά».


Βάσω Παλαιού



Προφυλακίστηκε χθες στον Κορυδαλλό η κόρη του Αρετή (με δάκρυα στα μάτια)

Τον δρόμο του πατέρα της ακολούθησε χθες, μετά την απολογία της ενώπιον του ανακριτή Γαβριήλ Μαλλή, με δάκρυα στα μάτια η Αρετή Τσοχατζοπούλου, που βρίσκεται πλέον στις Φυλακές Κορυδαλλού.

Επί πέντε ώρες η κόρη του πρώην υπουργού, ανύπαντρη μητέρα τριών παιδιών ηλικίας τεσσάρων, πέντε και δεκατριών ετών, «πάλεψε» να πείσει τον ανακριτή ότι ουδεμία σχέση έχει με τις παράνομες ενέργειες που αποδίδονται, από τις δικαστικές αρχές, στον Ακη Τσοχατζόπουλο.

Ωστόσο, ο ανακριτής και ο εισαγγελέας Γιώργος Βούλγαρης έκριναν ότι η 48χρονη κόρη του πρώην υπουργού πρέπει να κριθεί προσωρινά κρατούμενη.
Ετσι, λίγο μετά τη μία το μεσημέρι αποχώρησε από το κτίριο 6 των δικαστηρίων της πρώην Σχολής Ευελπίδων με χειροπέδες στα χέρια, γύρω από τις οποίες είχε τυλίξει ένα μπουφάν για μη φαίνονται, και κατευθύνθηκε προς τις Φυλακές Κορυδαλλού.

Νωρίτερα, στην πολύωρη απολογία της και στο πολυσέλιδο απολογητικό υπόμνημά της η κυρία Τσοχατζοπούλου υπεραμύνθηκε της αθωότητάς της, αρνούμενη ότι είναι «μέλος της εγκληματικής οργάνωσης», την οποία κατά το κατηγορητήριο «σύστησε» ο πατέρας της Ακης Τσοχατζόπουλος με σκοπό το ξέπλυμα βρόμικου χρήματος.

Ειδικότερα, στις 23 σελίδες του απολογητικού της υπομνήματος, η Αρετή Τσοχατζοπούλου αναφέρεται αναλυτικά στις -διαταραγμένες από το 1996- σχέσεις με τον πατέρα της, οι οποίες ήταν «περισσότερο τυπικές και λιγότερο ουσιαστικές», εξαιτίας της «εξωσυζυγικής σχέσεώς του με τη Βίκυ Σταμάτη και τη διάσπαση της έγγαμης συμβίωσής του με τη μητέρα μου».

Την ίδια ώρα, όμως, η Αρετή Τσοχατζοπούλου στέκεται στο πλευρό του, αναφέροντας: «Βεβαίως αυτό δεν θα πρέπει να ερμηνευθεί ότι φείδομαι συναισθημάτων έναντι του πατέρα μου, τον οποίο αγαπώ ειλικρινώς και για τον οποίο αγωνιώ. Ωστόσο, οι προσωπικές επιλογές του με έφεραν, δυστυχώς, αντιμέτωπη με τη νέα σύντροφό του και μου αποστέρησαν από πολύ νωρίς την καθημερινή επαφή μαζί του».

Χαρακτηριστικά, για τη λιγοστή επαφή που είχε μαζί του η Αρετή Τσοχατζοπούλου επισημαίνει: «Δεν είναι τυχαίο εξάλλου το γεγονός ότι και μετά την οριστική επιστροφή μου στην Ελλάδα, τη γέννηση των τριών τέκνων μου και καθ’ όλο το χρονικό διάστημα έως σήμερον οι κοινές εμφανίσεις μας είναι ανύπαρκτες και η προσωπική μας επικοινωνία έως ελάχιστη, δυναμιτιζόταν αυτή καθημερινά από την ένταση στις σχέσεις μεταξύ των γονιών μου. Συνειδητά δεν παρευρέθην στον δεύτερο γάμο του το έτος 2004, αλλά ούτε και προσεκλήθην στη βάφτιση του υιού τους με τη Βίκυ Σταμάτη, ενώ η παρουσία του ιδίου στις βαπτίσεις των υιών μου ήταν ολιγόλεπτη κατά τη διάρκεια των μυστηρίων. Χαρακτηριστικά αναφέρω ότι μετά τη γέννηση του πρωτότοκου υιού μου την 31/12/1998 και την εγκατάσταση μου στο επίδικο ακίνητο της οδού Δεινοκράτους αρ. 60 ο πατέρας μου μας επισκέφθηκε δύο χρόνια μετά, με αφορμή τα γενέθλια του υιού μου».

Οσον αφορά την εμπλοκή της στην υπόθεση, η οποία αφορά προς το παρόν την αγορά της μεζονέτας της στην οδό Δεινοκράτους στο Κολωνάκι το 2006, η οποία, κατά το κατηγορητήριο, θεωρείται «εικονική», κάνει λόγο για μία καθ’ όλα νόμιμη συναλλαγή.

Τον ισχυρισμό της αυτό τόνισε και ο πληρεξούσιος δικηγόρος της Μιχάλης Δημητρακόπουλος σε δηλώσεις του στους δημοσιογράφους, επισημαίνοντας: «Αποδείξαμε με στοιχεία ότι το ακίνητο το αγόρασε με χρήματα από πώληση άλλου ακινήτου, έχει δηλωθεί στο “πόθεν έσχες”. Καμία σκιά δεν έμεινε στην υπόθεση. Αποδομήθηκε το κατηγορητήριο. Για μένα όλα έγιναν επειδή φέρει το όνομα του Ακη Τσοχατζόπουλου».

Οπως αναφέρει η Αρ. Τσοχατζοπούλου στο υπόμνημά της, προέβη στην αγορά έπειτα από πρόταση του Αστέριου Οικονομίδη (έχει επίσης προφυλακιστεί), ο οποίος ήταν ο ιδιοκτήτης του διαμερίσματος, το οποίο η ίδια μίσθωνε από το 1999 αντί 4.200.000 δραχμών τον χρόνο.

Βάσει όλων των παραπάνω, η κόρη του πρώην υπουργού καταλήγει στο υπόμνημά της: «Είναι ηλίου φαεινότερον ότι η ταύτιση του προσώπου μου με την ιδιότητα “μέλους μιας οργανωμένης ομάδας ξεπλύματος χρημάτων” υπό διερεύνηση παράνομες δραστηριότητες του πατέρα μου στο ΥΕΘΑ, τις οποίες παντελώς αγνοώ, αλλά και δεν θα μπορούσα καν να υποψιάζομαι εν όψει της μακράς διαβίωσής μου στη Γερμανία, της πολύχρονης επαγγελματικής προσφοράς μου, εντός κι εκτός Ελλάδος, στον ευαίσθητο χώρο των ατόμων με ειδικές ανάγκες, της αυτόνομης οικονομικής δραστηριότητάς μου κατά την τελευταία 10ετία, όταν πια ο πατέρας μου είχε φύγει πλέον οριστικά από το υπουργείο Εθνικής Αμυνας, αλλά και από την οικογενειακή εστία, τηρώντας μεγάλες αποστάσεις από τη μητέρα μου, τον αδελφό μου κι εμένα, είναι αυθαίρετη τόσο δογματικά, καθώς θεμελιώνει μια νομικά πρωτόγνωρη έννοια “Οικογενειακής-Αντικειμενικής Ευθύνης”, όσο και κατά τον κοινό νου».


Οργή στην Ευελπίδων: Τα δικά μας παιδιά πως θα μεγαλώσουν

Στο άκουσμα της απόφασης ανακριτή και εισαγγελέα να κριθεί προσωρινά κρατούμενη, η 48χρονη Αρετή Τσοχατζοπούλου λύγισε, ξεσπώντας σε κλάματα, ενώ ο πληρεξούσιος δικηγόρος της Μιχάλης Δημητρακόπουλος προσπαθούσε να την ηρεμήσει. Λίγο αργότερα ο κ. Δημητρακόπουλος σε δηλώσεις του στα τηλεοπτικά συνεργεία επιτέθηκε στον ανακριτή Γ. Μαλλή για την απόφασή του: «Εχθές ο ανακριτής άφησε ελεύθερους τους χρηματιστές από τους οποίους διακινούνταν εκατομμύρια που έμπαιναν από offshore εταιρίες που ερευνώνται από τη Δικαιοσύνη. Σήμερα διετάχθη η προσωρινή κράτηση της Αρετής, γιατί κάνει το λάθος και είναι κόρη του Ακη. Εχει τρία ανήλικα παιδιά. Ποιος θα τα μεγαλώσει;»

Οσοι βρίσκονταν εκείνη την ώρα στον αύλειο χώρο των δικαστηρίων, ακούγοντας τις δηλώσεις του, ξέσπασαν: «Τα δικά μας τα παιδιά πώς θα μεγαλώσουν; Μέσα οι κλέφτες!» Την ίδια ώρα, ο Ακης Τσοχατζόπουλος περίμενε με αγωνία στο αρχιφυλακείο του Κορυδαλλού να μάθει το αποτέλεσμα της απολογίας της κόρης του και, όταν πληροφορήθηκε την απόφαση της προφυλάκισης, σύμφωνα με αυτόπτες μάρτυρες, σοκαρίστηκε...


Σοκαρισμένος ο Ακης κάνιε λόγο για προεκλογικό κανιβαλισμό

Με σκληρούς χαρακτηρισμούς και σε πολύ υψηλούς τόνους, ο προφυλακισμένος πρώην υπουργός Ακης Τσοχατζόπουλος εξαπέλυσε επίθεση σε βάρος της Ν.Δ. και του ΠΑΣΟΚ, με αφορμή την προφυλάκιση της κόρης του Αρετής, κάνοντας λόγο για «επικοινωνιακό «κανιβαλισμό» σε βάρος αθώων».

«Δεν αρκέστηκαν στη δική μου, σε “ζωντανή σύνδεση”, σύλληψη και φυλάκιση. Δεν αρκέστηκαν στη διαρκή κατασυκοφάντηση και διαπόμπευση εμού και της οικογένειάς μου για ανυπόστατες κατηγορίες, αλλά, εφαρμόζοντας στην πράξη τη “μαύρη” θεωρία της “οικογενειακής ευθύνης”, επιδιώκουν τη μεγιστοποίηση των όποιων προεκλογικών οφελών με μια παρωδία “κάθαρσης”, που μετατρέπει πλέον τη δική μου δίωξη σε πολιτικό και επικοινωνιακό “κανιβαλισμό” σε βάρος αθώων. Η προσωρινή κράτηση της κόρης μου Αρετής, χωρίς τους λόγους που απαιτεί ο Κώδικας Ποινικής Δικονομίας, και η διαπόμπευσή της με την προφυλάκισή της, με μόνο της “αμάρτημα” ότι είναι κόρη μου και φέρει το όνομά μου, ξεπερνά κάθε όριο και μας γυρίζει σε εποχές, που όλοι θα ήθελαν να ξεχάσουν» τονίζει ο Α. Τσοχατζόπουλος.

Στην κατάληξη της δήλωσής του ο πρώην υπουργός, συναισθηματικά φορτισμένος, επισημαίνει: «Εμένα ήθελαν να οδηγήσουν στο σύγχρονο Κολοσσαίο της κρίσης και της καταστροφής της χώρας μας. Εμένα επέλεξαν. Εδώ είμαι. Ας χτυπήσουν έμενα, λοιπόν, και ας μην εμπλέκουν τα μέλη της οικογένειάς μου, που ουδεμία ευθύνη φέρουν. Αιδώς, Αργείοι».


Σήμερα στον ανακριτή η σύζυγος και ο κουνιάδος

Σήμερα θα βρεθούν τετ α τετ με τον ανακριτή Γαβριήλ Μαλλή η Βίκυ Σταμάτη, σύζυγος του Ακη Τσοχατζόπουλου, ο Παναγιώτης Σταμάτης, αδελφός της και κουνιάδος του πρώην υπουργού, και η Ταλίτα Μαρία Τσεκούρα, δικηγόρος και νόμιμος εκπρόσωπος της υπεράκτιας εταιρίας Nobilis, η οποία εμπλέκεται στη διακίνηση του μαύρου πολιτικού χρήματος. Επισημαίνεται ότι η απολογία του Παναγιώτη Σταμάτη ήταν προγραμματισμένη για χθες, ωστόσο διά των συνηγόρων του ζήτησε μία ημέρα προθεσμία, η οποία και του δόθηκε. Υπενθυμίζεται ότι η κυρία Σταμάτη κατηγορείται για την «εικονική» αγορά του νεοκλασικού στη Διονυσίου Αρεοπαγίτου από τις υπεράκτιες εταιρίες Torcaso και Nobilis, ενώ έχουν βρεθεί εμβάσματα σε τραπεζικούς της λογαριασμούς ήδη από το 1997. Από την άλλη, ο αδελφός της Παναγιώτης κατηγορείται ότι χρησιμοποιώντας ψευδώνυμο κατέθετε χρήματα σε τραπεζικούς λογαριασμούς για επισκευές στο ακίνητο της Διονυσίου Αρεοπαγίτου από το 2006 μέχρι και το 2009. Τα χρήματα αυτά υπολογίζονται τουλάχιστον σε 709.872,50 ευρώ. Επίσης, στο σπίτι του έχει βρεθεί χειρόγραφο σημείωμα, στο οποίο αναγράφεται «κέρδος» από την αποφυγή πληρωμής ΦΠΑ, ύψους 76.000 ευρώ!

Οπως μάλιστα σημειώνουν οι εισαγγελείς Ευγενία Κυβέλου και Ελένη Σίσκου στο πόρισμά τους, το σημείωμα αυτό «είναι χαρακτηριστικό για την αντίληψη των εμπλεκόμενων προσώπων σχετικά με την τήρηση των νόμων του κράτους ακόμη και προκειμένου για “μικρό” όφελος».

Δεν υπάρχουν σχόλια:

Δημοσίευση σχολίου