Σάββατο 28 Απριλίου 2012

«Όταν ο Αντώνης Σαμαράς θυμήθηκε την Πηνελόπη Δέλτα…»

Χτες ο Αντώνης Σαμαράς από το Ζάππειο Μέγαρο παρουσίασε το σχέδιο της Νέας Δημοκρατίας για τους Θεσμούς, την Κοινωνία και την Ασφάλεια επισημαίνοντας μεταξύ άλλων:
«Η Ελλάδα! Πάνω απ’ όλα…Όσοι έχετε την ίδια «εμμονή», όσοι βάζετε την Ελλάδα πάνω απ’ όλα, ελάτε να τα αλλάξουμε όλα!
Και να αποδείξουμε στους πάντες και στους μέσα και στους έξω πως ό,τι κι αν μας είπαν, όσο και να μας αδίκησαν, όσο κι αν μας προσέβαλαν, το
στοίχημα θα το κερδίσουμε!
Η Ελλάδα δε λυγίζει, η Ελλάδα δε γονατίζει, η Ελλάδα δεν κάνει πίσω. Η Ελλάδα θα τα καταφέρει!»
Μια φράση η οποία σκιαγραφεί σε μεγάλο βαθμό την πολιτική και την Ελλάδα που ονειρεύεται να δημιουργήσει από την 7η Μαΐου.
Σήμερα οι πολιτικοί χωρίζονται σε δυο κατηγορίες: τους πατριώτες και τους προδότες.
Αυτό οφείλεται στους γόρδιους δεσμούς με το αμαρτωλό παρελθόν που οδηγούν στην πολιτική απαξίωση προς κάθε κατεύθυνση και λειτουργούν ανασταλτικά, δε μας αφήνουν και ίσως μας κάνουν καχύποπτους προς τα λεγόμενα του Αντώνη Σαμαρά..
Πολλοί λοιπόν αναρωτιούνται όχι μόνο πως θα κάνει ο Σαμαράς πράξη αυτά που λέει αλλά κυριότερα αν τα πιστεύει κι αν τελικά είναι εκείνος, ο πατριώτης, ο οποίος θα ωθήσει την Ελλάδα προς τα εμπρός.
Σ’ αυτό το ερώτημα απαντά εύκολα κανείς αν ανατρέξει στο παρελθόν και στην ζωή του Πρόεδρου της Νέας Δημοκρατίας.
Ο Αντώνης Σαμαράς δε γεννήθηκε ηγετικό στέλεχος αλλά κατάγεται από μια ιστορική οικογένεια για την οποία η λέξη πατρίδα έχει την έννοια που έχει αφηγηθεί η Βιργινία Ζάννα, η κόρη της Πηνελόπης Δέλτα, στον εγγονό της Αντώνη Σαμαρά. Ποια ήταν τα λόγια της Βιργινίας Ζάννα για τη ζωή τους στην Κηφισιά;
Διαβάστε: «Όταν το βράδυ μάς διάβαζε το “Για την πατρίδα” και έφτανε η διήγηση στο σημείο όπου ο ήρωας, ο νεαρός αξιωματικός Αλέξιος, φυλακισμένος από τους Βούλγαρους, έπρεπε να σκοτωθεί, εμείς οι κόρες της, κλαίγοντας όλες μαζί, την παρακαλούσαμε να τον σώσει. Και τότε ξέρεις τι μας απαντούσε η μητέρα μας;
“Πρέπει, για την πατρίδα, πρέπει να πεθάνει, και όταν πρέπει, πάει τελείωσε, πρέπει να πεθάνει”».
Δύσκολα, λοιπόν, όταν έχεις μεγαλώσει ενστερνιζόμενος τέτοιες απόψεις να μπορείς με ευκολία να πουλήσεις την χώρα σου.
Αν και δεν είμαι θερμή υποστηρίκτρια της οικογενειακής ευθύνης δυσκολεύομαι να πιστέψω ότι ένας άνθρωπος όπως ο δισέγγονος της Πηνελόπης Δέλτα, μιας γυναίκας που έδωσε τα πάντα, υλική και πνευματική περιουσία, για τα παιδιά αυτού του τόπου και σαν σήμερα είχε την συγκλονιστική ευαισθησία ν’ αυτοκτονήσει μόλις σηκώθηκε η γερμανική σημαία στην Ακρόπολη, πως δύναται να λειτουργήσει ως κομματάρχης πολιτικών τζακιών.
Κι αυτό γιατί ότι όταν έχεις γνωρίσει έστω και μέσω αφηγήσεων τις έννοιες της προσφοράς και της θυσίας δε μπορείς παρά να θες να γίνεις κοινωνός τους.
Είναι ξεκάθαρο από την πολιτική σταδιοδρομία του και τις προτάσεις του, ότι ο Αντώνης Σαμαράς σκέφτεται να δημιουργήσει την Ελλάδα των υπεύθυνων πολιτών και όχι των προσωπικών μηχανισμών.
Την Ελλάδα που ακόμα κι αν έχεις την πιο ταπεινή καταγωγή σταδιοδρομείς με την αξία σου.
Ο Αντώνης Σαμαράς δεν υπόσχεται πολλά, υπόσχεται μόνο αξιοσύνη και αξιοκρατία στην Ελλάδα που παλεύουμε να απενοχοποιηθούν οι “απαγορευμένες” λέξεις» «Πατρίδα», «Θεός», «Ασφάλεια».
Κλείνοντας θα ανατρέξω στον ποιητή μας τον Οδ. Ελύτη. Εκείνος έλεγε ότι «Θα υπάρξουν πάντοτε δύο η τρεις γενναίοι να βλέπουνε τον κόσμο χωρίς σκοπιμότητα.».
Προσωπικά πιστεύω ότι στην κατηγορία αυτή ανήκει και ο Αντώνης Σαμαράς και ευελπιστώ την 6η Μαΐου έχοντας σύμμαχο του όλους εμάς να καταφέρει να πάμε την Ελλάδα ένα βήμα μπροστά!
Μαρία Παπαλουκά

Δεν υπάρχουν σχόλια:

Δημοσίευση σχολίου