Κυριακή 29 Απριλίου 2012

Ετοιμοι για συνεργασία ακόμη και με τον διάβολο



Προεκλογικό εμφύλιο στο εσωτερικό του ΣΥΡΙΖΑ έχει πυροδοτήσει το απροκάλυπτο φλερτ του Αλέξη Τσίπρα με τον Πάνο Καμμένο, ενώ με πολύ δηκτικό τρόπο αποδοκίμασε και η γενική γραμματέας του ΚΚΕ Αλέκα Παπαρήγα την αναφορά που έγινε στο όνομά της για ανάληψη της πρωθυπουργίας σε πιθανή κυβέρνηση συνεργασίας των δυο τους. «Υπάρχουν και τέτοιες ονειροφαντασίες. Αμα πάρεις φόρα, πέφτεις στην κατηφόρα. Ε, δεν είμαστε όλοι σαν τα μούτρα τους» σχολίασε χαρακτηριστικά.

Ωστόσο, το νέο άνοιγμα του Αλέξη Τσίπρα στον Πάνο Καμμένο, ο οποίος άλλωστε εδώ και καιρό είχε γνωστοποιήσει τις προθέσεις του, όπως είχε γράψει η «δημοκρατία», προκάλεσε θυελλώδεις αντιδράσεις στο εσωτερικό του ΣΥΡΙΖΑ.

Κορυφαία στελέχη, όπως οι Δημήτρης Παπαδημούλης και Παναγιώτης Λαφαζάνης, οι οποίοι
μάλιστα ανήκουν σε διαφορετικές εσωκομματικές τάσεις του ΣΥΡΙΖΑ, δεν έκρυψαν την ενόχλησή τους, διαμηνύοντας ότι «μας χωρίζει άβυσσος». «Δεν υπάρχει καμία δυνατότητα κυβερνητικής σύμπραξης» ανέφερε ο Δ. Παπαδημούλης, θυμίζοντας τη «διαδρομή» του προέδρου των Ανεξάρτητων Ελλήνων και συμπληρώνοντας ότι «μια αριστερή αντιμνημονιακή κυβέρνηση που θα εξαρτάται από την ψήφο του Πάνου Καμμένου είναι αδύνατο να σταθεί». Επίσης, το κλίμα στο εσωτερικό του ΣΥΡΙΖΑ είναι εξαιρετικά βαρύ επειδή, όπως αναφέρουν στελέχη του κόμματος, αυτή είναι «τυχοδιωκτική» τακτική. Κραδασμοί σημειώνονται και στο εσωτερικό των Ανεξάρτητων Ελλήνων, όπου ψηφοφόροι και στελέχη δεν κρύβουν τη δυσφορία τους, ενώ η μείωση της απήχησης του κόμματος, λόγω της στάση τους αρχηγού του, είναι -όπως αναγνωρίζουν- εμφανής.

Ωστόσο, ο υποψήφιος βουλευτής του ΣΥΡΙΖΑ συγγραφέας Πέτρος Τατσόπουλος (ο οποίος πριν από μερικούς μήνες είχε ξεσηκώσει θύελλα αντιδράσεων με το αντεθνικό ντοκιμαντέρ του κατά της Επανάστασης του 1821 και με τους υβριστικούς και αήθεις υπαινιγμούς του για τον Θεόδωρο Κολοκοτρώνη) ανταποκρίθηκε θετικά στην πρόταση συνεργασίας του κ. Καμμένου. Κι ενώ τις προηγούμενες ημέρες υποτίθεται ότι «ξεκατινιαζόταν» μέσα από τις σελίδες κοινωνικής δικτύωσης, με χθεσινές του δηλώσεις ο κ. Τατσόπουλος έτεινε αγκαλιά προς το μέρος του, υπό την προϋπόθεση να μη ζητήσει ανταλλάγματα. «Δεν γίνεται αριστερή κυβέρνηση χωρίς τη βοήθεια μη αριστερού κόμματος. Θα δεχόμασταν τις ψήφους του Καμμένου, αν δεν ζήταγε ανταλλάγματα». Δεδομένου λοιπόν ότι ο κ. Καμμένος δεν έχει θέσει θέμα ανταλλαγμάτων για τη συνεργασία με τον κ. Τσίπρα, οι Ανεξάρτητοι Ελληνες εμφανίζονται έτοιμοι για συνεργασία με πρόσωπα όπως ο υβριστής του Γέρου του Μοριά...

Ο ίδιος ο Α. Τσίπρας, υπό το βάρος των αντιδράσεων, επιχείρησε χθες να διορθώσει τις εντυπώσεις, επαναλαμβάνοντας όμως την ουσία της πρώτης του δήλωσης για τη στήριξη από τον Π. Καμμένο. Υποδυόμενος τον εν δυνάμει εντολοδόχο πρωθυπουργό, είπε από την Αλεξανδρούπολη: «Μόλις ο ΣΥΡΙΖΑ λάβει διερευνητική εντολή από τον Πρόεδρο της Δημοκρατίας, θα απευθυνθεί στις δυνάμεις της Αριστεράς και, ακόμα και αν δεν συγκεντρώσουμε τη δεδηλωμένη, θα αξιοποιήσουμε τη δυνατότητα που μας δίνει το Σύνταγμα και θα διεκδικήσουμε ψήφο εμπιστοσύνης από τη Βουλή».

Στο μεταξύ, στη σκιά των αποκαλύψεων (που έκανε η «δημοκρατία) για τις σχέσεις του Πάνου Καμμένου με τον θεωρητικό της επταετίας Γ. Γεωργαλά ο βουλευτής του ΠΑΣΟΚ Χρήστος Μαγκούφης προέβη σε σχετικές αναφορές για δεσμούς της οικογένειας Τσίπρα με το καθεστώς της 21ης Απριλίου. Ο βουλευτής Τρικάλων, μιλώντας στον ραδιοφωνικό σταθμό Ζυγό, ισχυρίστηκε ότι «όπως είναι γνωστό, η οικογένεια Τσίπρα είχε δεσμούς με τη χούντα».

Η δήλωση αυτή προκάλεσε την ενόχληση της Κουμουνδούρου, με αποτέλεσμα ο εκπρόσωπος της Α. Καλύβης να εκδώσει ανακοίνωση, ζητώντας την απόσυρση του Χ. Μαγκούφη από τα ψηφοδέλτια του ΠΑΣΟΚ.

Δεν υπάρχουν σχόλια:

Δημοσίευση σχολίου