Κυριακή 29 Απριλίου 2012

Ο Σημίτης το παίζει τώρα αντιμνημονιακός για να κρύψει τα εγκλήματα του ΄90



Διαισθανόμενος ότι το παρελθόν του τον κυνηγά, ο πρώην πρωθυπουργός Κώστας Σημίτης επιχειρεί να απενοχοποιηθεί από τα έργα και τις ημέρες του.

Απώτερος στόχος του είναι να καλύψει τα νώτα του, μια και βλέπει ότι οι αποκαλύψεις που έχουν ξεκινήσει για μια σειρά θεμάτων ακουμπούν τη θητεία του.

Χθες ο κ. Σημίτης «μάζεψε» όσα υποστήριζε στο παρελθόν και παρουσιάστηκε με επιχειρήματα που χρησιμοποιούν ο Γιώργος Παπανδρέου και ο έτερος... κληρονόμος Ευάγγελος Βενιζέλος.
Με κοινό άρθρο που συνυπογράφει με τον «κολλητό» τόσο του ίδιου όσο και του πρώην υπουργού Γιάννου Παπαντωνίου Γιάννη Στουρνάρα στον «Guardian» επιχειρεί να διασώσει τον... εκσυγχρονιστικό μύθο του.

Το άρθρο, που έχει τίτλο «Δεν προκάλεσε η Ελλάδα την κρίση στην ευρωζώνη. Ναι, η χώρα μου ήταν
η σπίθα που απλώς αποκάλυψε τις δομικές αδυναμίες εντός της ευρωζώνης», στήνει τον υπερασπιστικό μηχανισμό για τα έργα και τις ημέρες του, που οδήγησαν τη χώρα στα χέρια της τρόικας.

Οι κ. Σημίτης και Στουρνάρας ισχυρίζονται ότι στα μέσα της δεκαετίας του 1990 η Ελλάδα έκανε μια τεράστια προσπάθεια για να ανταποκριθεί στα κριτήρια σύγκλισης, χρησιμοποιώντας όλα τα διαθέσιμα μέσα: Τη δημοσιονομική, τη νομισματική και την εισοδηματική πολιτική, καθώς και την ευρεία ιδιωτικοποίηση τραπεζών και των δημοσίων επιχειρήσεων. Το μόνο που ξεχνούν βέβαια να αναφέρουν στα διαθέσιμα μέσα είναι οι λογιστικές αλχημείες και τα «μαγειρέματα» που γίνονταν στα στοιχεία.

Παράλληλα επιχειρούν να το «παίξουν» και αντιμνημονιακοί, αναφέροντας ότι οι προβλέψεις του πρώτου Μνημονίου δεν ήταν ρεαλιστικές, «ακόμη και για χώρες με ισχυρότερες οικονομίες απ’ ό,τι η Ελλάδα», ενώ δίνουν την αίσθηση ότι οι συνθήκες που έχουν επιβληθεί είναι μια τιμωρία, ώστε να διδαχτούν το μάθημα και οι άλλες χώρες. Μάλιστα, προβλέπουν ότι το Δημοσιονομικό Σύμφωνο, το οποίο, σύμφωνα με τους ηγέτες της ευρωζώνης, θα σταθεροποιήσει τις οικονομίες, δεν μπορεί να επιτύχει χωρίς πρόσθετα μέτρα για την ανάπτυξη και τη σύγκλιση».


Νίκος Ελευθερόγλου

Δεν υπάρχουν σχόλια:

Δημοσίευση σχολίου