Δευτέρα 30 Απριλίου 2012

ΟΑΕΔ: Άμισθους εργαζόμενους αντί για μαθητεία!!!!

oaed
 Μέχρι τώρα η μαθητεία, η λεγόμενη πρακτική εκπαίδευση σε επιχειρήσεις, προβλεπόταν μόνο για τους σπουδαστές των Επαγγελματικών Σχολών, των γνωστών μας σχολών μαθητείας του ΟΑΕΔ. Τώρα το υπουργείο Παιδείας αποφάσισε να το επεκτείνει και σε αποφοίτους Τεχνικής Εκπαίδευσης, εξαγγέλλοντας πρόγραμμα επαγγελματικής εμπειρίας με τίτλο «Μαθητεία για Αποφοίτους». Με άλλα λόγια προσφέρει και άλλους νέους ως τζάμπα εργατική δύναμη στους εργοδότες.
Η Ευρωπαϊκή Ένωση έχει ξεκινήσει μια εκστρατεία για τη δημιουργία περισσότερων θέσεων «πρακτικής άσκησης» και «μαθητείας» στις επιχειρήσεις και το παραπάνω πρόγραμμα του υπουργείου Παιδείας είναι ενταγμένο σε αυτήν. Το πρόσχημα για την υλοποίηση του προγράμματος είναι τα υψηλά ποσοστά ανεργίας στους νέους. Με αυτό τον τρόπο τάχα θα διευκολυνθεί η πρόσβασή τους στην αγορά εργασίας.
Οι απόφοιτοι Τεχνικής Εκπαίδευσης είναι η αρχή, αφού το υπουργείο τονίζει πως σε επόμενη φάση το
πρόγραμμα θα διευρυνθεί και σε αποφοίτους άλλων εκπαιδευτικών βαθμίδων. Ειδικότερα οι απόφοιτοι θα εργαστούν στις επιχειρήσεις που θα συμμετάσχουν στο πρόγραμμα δημιουργώντας θέσεις μαθητείας. Η διάρκεια της μαθητείας θα είναι εξάμηνη, με εργασία πενθήμερη και βάρδια εξάωρη.
Το εξάωρο με βάση το ίδιο το πρόγραμμα μπορεί να επιμηκυνθεί και να γίνει 8ωρο και παραπάνω, αφού δεν μπαίνει όριο. Στην ιστοσελίδα του προγράμματος, αναφέρεται πως το ωράριο μπορεί να επιμηκυνθεί σε «εξαιρετικές περιστάσεις όπου για μαθησιακούς λόγους ο υπότροφος επιλέγει σε συγκεκριμένη μέρα να παρατείνει το χρόνο παραμονής του στην επιχείρηση». Καταλαβαίνουμε όλοι τους «μαθησιακούς λόγους» που θα επεκτείνουν το ωράριο…
Πλέον οι μαθητευόμενοι δεν θα παίρνουν μισθό! Στις σχολές μαθητείας του ΟΑΕΔ υπήρχε η λεγόμενη σύμβαση μαθητείας που ήταν το 70% του κατώτερου μισθού ανειδίκευτου εργάτη, που κατέβαλε ο εργοδότης και ο ΟΑΕΔ. Οι εργοδότες «δάσκαλοι» πλήρωναν ελάχιστα και τώρα δεν θα πληρώνουν τίποτα. Συγκεκριμένα στο πρόγραμμα προβλέπεται πως οι μαθητευόμενοι θα παίρνουν μια υποτροφία από το υπουργείο Παιδείας, το ύψος της οποίας θα καθορίζεται με Κοινή Υπουργική Απόφαση.
Ακόμα και αυτή η υποτροφία θα δίνεται υπό προϋποθέσεις. Θα πρέπει ο μαθητευόμενος να συμπληρώνει κάθε μήνα 20 μέρες μαθητείας για να πάρει όλη την υποτροφία, ενώ δεν παίρνει τίποτα αν δεν συμπληρώσει δυο μήνες μαθητείας και αποχωρήσει νωρίτερα.
Αν οι σπουδαστές των σχολών μαθητείας του ΟΑΕΔ έπαιρναν ένσημα και αυτό τους βοηθούσε στη συνέχεια μετά την αποφοίτησή τους να πάρουν άδεια άσκησης επαγγέλματος, στο νέο πρόγραμμα οι μαθητευόμενοι δεν θα έχουν κανένα ένσημο, καμιά ασφάλιση! Το υπουργείο Παιδείας θα αναλάβει να ασφαλίζει τους νέους στο ΙΚΑ μόνο για τη περίπτωση ατυχήματος!!!
Από τα παραπάνω καταλαβαίνουμε πως δεν είναι τυχαία η απόφαση της πρώην υπουργού Παιδείας Άννας Διαμαντοπούλου να καταργήσει τις Σχολές Μαθητείας του ΟΑΕΔ και να τις μετατρέψει σε κέντρα κατάρτισης. Το ζήτημα πάγωσε προς το παρόν, αλλά παραμένει ανοιχτό. Είναι προτιμότεροι οι μαθητευόμενοι χωρίς καθόλου μισθό, ούτε τα ψίχουλα της μαθητείας και χωρίς καθόλου ένσημο και ασφάλιση.

Δεν υπάρχουν σχόλια:

Δημοσίευση σχολίου