Σάββατο 28 Απριλίου 2012

Πρωτοκλασάτα στελέχη του ΠΑΣΟΚ κρατούν αποστάσεις από τον πρόεδρο



Τα ρέστα του παίζει ο Ευ. Βενιζέλος, ο οποίος, πανικόβλητος, στην τελική ευθεία των εκλογών τάζει τα πάντα στους πάντες. Παράλληλα, έρχεται αντιμέτωπος με την «απασφάλιση» των πρωτοκλασάτων του ΠΑΣΟΚ, που φροντίζουν ο καθένας για το προσωπικό του μέλλον, ενώ, σε μία προσπάθεια να ανακόψει τη «μαζική φυγή» ψηφοφόρων προς τα αριστερά, καλεί τις δυνάμεις της Αριστεράς να πάρουν ξεκάθαρη θέση.

«Πάντα κάνεις λιγότερα από όσα θέλεις και πάντα έχεις μπροστά σου την υποχρέωση να κάνεις πολύ περισσότερα» δικαιολογήθηκε για όσα δεν έκανε ο Ευ. Βενιζέλος, μιλώντας σε 35 επιχειρηματίες. Παρατήρησε όμως ότι με τη βιωσιμότητα του χρέους θα αλλάξει η αντίληψη των αγορών για την Ελλάδα. Υποσχέθηκε επιστροφή του ΦΠΑ στις επιχειρήσεις, αντιστροφή των τεκμηρίων αδειοδότησης και αλλαγή στους κανόνες του «Τειρεσία». Επικέντρωσε στη ρευστότητα, μέσα από την
ανακεφαλαιοποίηση των τραπεζών και την επιστροφή καταθέσεων που ζητά, προκειμένου να αναπτυχθεί η «ενοχοποιημένη» επιχειρηματικότητα. Ζήτησε μέτρα από την ΕΚΤ, αφού μη αποδοχή εγγυητικών επιστολών, όπως είπε, συνιστά «προσβολή» για την Ελλάδα, την ΕΚΤ και τον EFSF. Θυμίζοντας τον Γ. Παπανδρέου, χαρακτήρισε ως τη μεγαλύτερη διαρθρωτική αλλαγή την αλλαγή νοοτροπίας, καλώντας σε αποκατάσταση του «brand name» της χώρας.

Εν τω μεταξύ, μετά την Αννα Διαμαντοπούλου και τον Αν.Λοβέρδο, ανοιχτό το ενδεχόμενο παραμονής του Λ. Παπαδήμου ή άλλου μη πολιτικού προσώπου στην πρωθυπουργία άφησε χθες ο Κ. Σκανδαλίδης. Οτι θα ήθελε μία συνεργασία στο πλαίσιο της Κεντροαριστεράς είπε ο κ. Λοβέρδος, που όμως, αν δεν είναι εφικτή, «θα αναζητηθεί αλλού», αφού «το ΠΑΣΟΚ υπόσχεται ότι η χώρα δεν θα μείνει στον αέρα στις 7 του μηνός», όπως είπε, ενώ ο Ευ. Βενιζέλος επιμένει ότι το ΠΑΣΟΚ δεν πρέπει να θεωρείται δεδομένο σε όποια κυβέρνηση συνεργασίας. Οτι θα μπορούσε να υπάρξει συνεργασία ΠΑΣΟΚ - Ν.Δ. με συγκεκριμένους στόχους και χρονοδιαγράμματα είπε ο Π. Γερουλάνος, ενώ αποζημίωση των ομολογιούχων ζήτησε ο Χρ. Παπουτσής. «Γενναιότητα, τόλμη και γνώση» ζήτησε η Αννα Διαμαντοπούλου, σημειώνοντας ότι «δεν γίνεται πια να λέμε ανακρίβειες στον κόσμο» και καλώντας να γίνουν γνωστές οι ακριβείς επιπτώσεις κάθε φορολογίας στα έσοδα που είχαν προβλεφθεί... Από την πλευρά της, η Φώφη Γεννηματά κάλεσε τις δυνάμεις της Αριστεράς να συνδιαμορφώσουν την πρόταση των προοδευτικών δυνάμεων της Ευρώπης και να ανοίξουν τα χαρτιά τους: ο Φ. Κουβέλης επιβεβαιώνοντας την ευρωπαϊκή παράδοση της ανανεωτικής Αριστεράς, ο Αλ. Τσίπρας εξηγώντας πώς οι ιδέες της ριζοσπαστικής Αριστεράς ταυτίζονται με τις θέσεις Καμμένου και οι ψηφοφόροι του ΚΚΕ αναρωτώμενοι αν ο δρόμος που οδηγεί μπροστά χτίζεται εκτός Ευρώπης. Αρνητική ήταν η απάντηση και των τριών κομμάτων. Εν τω μεταξύ, σε Τρίπολη και Πάτρα -όπου θα παραβρεθεί και ο Γ. Παπανδρέου- περιοδεύει σήμερα ο Ευ. Βενιζέλος, ενώ αύριο παρουσιάζει το κυβερνητικό του πρόγραμμα στο Μέγαρο Καρατζά στην Αθήνα.


Μαριτίνα Ζαφειριάδου

Δεν υπάρχουν σχόλια:

Δημοσίευση σχολίου