Σάββατο 28 Απριλίου 2012

Θα δεσμεύουν (έως 50%) τις καταθέσεις για χρέη



Χέρι στους τραπεζικούς λογαριασμούς πολιτών, τους οποίους θεωρεί φοροφυγάδες, θα βάζει το υπουργείο Οικονομικών. Θα προχωρά σε δεσμεύσεις έως και 50% του ποσού που έχει μέσα ο λογαριασμός και μάλιστα χωρίς προηγουμένως να έχει ενημερώσει τον ενδιαφερόμενο.

Την ώρα που οι «αθλητές» της φοροδιαφυγής κυκλοφορούν ελεύθεροι (αφού το αυτόφωρο δεν μπορεί να τους αναγκάσει να πληρώσουν), η ηγεσία του υπουργείου Οικονομικών, με έναν νομικό «ακροβατισμό», παρακάμπτει το Σύνταγμα και δίνει εντολή στις εφορίες πρώτα να δεσμεύουν τους τραπεζικούς λογαριασμούς και τα περιουσιακά στοιχεία των υπόπτων για φοροδιαφυγή, και έπειτα από 10 ημέρες να τους καλούν για να δώσουν εξηγήσεις. Με εγκύκλιό του ο αναπληρωτής υπουργός Οικονομικών Παντελής Οικονόμου δίνει εντολή στις εφορίες, όποτε εντοπίζουν υπόθεση φοροδιαφυγής, πρώτα να δεσμεύουν το 50% των λογαριασμών
και να εμποδίζουν μεταβιβάσεις ακίνητης περιουσίας των εμπλεκομένων σε τρίτους, και μετά να καλούν τους φορολογουμένους για να αποδείξουν αν είναι αθώοι. Ομως, το άρθρο 20 του Συντάγματος προβλέπει ότι ο πολίτης έχει το δικαίωμα της προηγούμενης ακρόασης πριν από κάθε διοικητική ενέργεια ή μέτρο που λαμβάνεται σε βάρος του. Το υπουργείο Οικονομικών όμως εθελοτυφλεί μπροστά σε αυτήν την πρόβλεψη και με μια προκλητική εγκύκλιο επιτρέπει στους εφόρους να κάνουν φύλλο και φτερό τους τραπεζικούς λογαριασμούς των πολιτών. Οπως αναφέρεται στην εγκύκλιο, πρώτα θα γίνεται η δέσμευση των περιουσιακών στοιχείων και μέσα σε 15 μέρες η Εφορία θα στέλνει πρόσκληση στον φορολογούμενο, ο οποίος θα έχει 10 μέρες προθεσμία για να δώσει εξηγήσεις (π.χ. να εμφανίσει στοιχεία που δείχνουν ότι δεν χρωστά ή δεν έκρυψε εισοδήματα κ.λπ.). Προσπαθώντας να δικαιολογήσει τα αδικαιολόγητα, ο υπουργός Οικονομικών Φίλιππος Σαχινίδης, σε τηλεοπτική του συνέντευξη, δήλωσε ότι το μέτρο έχει στόχο την πάταξη της φοροδιαφυγής και την πίεση προς τους πολίτες να είναι συνεπείς προς τις υποχρεώσεις τους. Οταν όμως ρωτήθηκε πόσα έχουν εισπραχθεί από τους επώνυμους φοροφυγάδες που έχουν συλληφθεί, τρεις και τέσσερις φορές, ο κ. Σαχινίδης δεν ήταν σε θέση να δώσει απάντηση. Ολα αυτά οφείλονται στο ότι ο αποδιοργανωμένος μηχανισμός δεν μπορεί να εισπράξει βεβαιωμένους φόρους από τους κατέχοντες, ενώ υπάρχουν ορθάνοιχτα παράθυρα στη νομοθεσία, τα οποία επιτρέπουν στους φοροφυγάδες να καθυστερούν την πληρωμή προστίμων που τους έχουν επιβληθεί. Σημειώνεται ότι στα δικαστήρια έχουν τελεσιδικήσει φορολογικές υποθέσεις υπέρ του Δημοσίου για πρόστιμα ύψους 8,2 δισ. ευρώ. Από το ποσό αυτό όμως οι εισπράκτορες του υπουργείου Οικονομικών κατάφεραν να βάλουν στα κρατικά ταμεία μόνο 615.000.000 ευρώ!


Στέλιος Κράλογλου

Δεν υπάρχουν σχόλια:

Δημοσίευση σχολίου