Τρίτη 3 Απριλίου 2012

«Κουρεύτηκε» κατά 1,5 εκ. ευρώ και το αποθεματικό του Τ.Ε.Ι. Καβάλας

Κλειστές  παρέμειναν την Πέμπτη και την Παρασκευή οι διοικητικές υπηρεσίες του Τεχνολογικού Εκπαιδευτικού Ιδρύματος Καβάλας και όλων των Τ.Ε.Ι. της χώρας, έπειτα από την απόφαση που ελήφθη, την περασμένη Δευτέρα, στην έκτακτη σύνοδο των προέδρων τους.
 Η αιτία της έκτακτης συνόδου και της απόφασης που πάρθηκε, είναι το «κούρεμα» των ομολόγων των ιδρυμάτων, περίπου 150 εκατομμύρια ευρώ, από την Τράπεζα της Ελλάδος. Η Τράπεζα της Ελλάδος, συγκεκριμένα, ενέταξε σε «Κοινά Κεφάλαια» και επένδυσε σε ομόλογα του Δημοσίου, τις καταθέσεις των λογαριασμών των Τ.Ε.Ι. Οι πρόεδροι, μάλιστα, εξετάζουν σοβαρά το ενδεχόμενο να γίνει και μήνυση κατά παντός υπευθύνου, ενώ θα επιδιώξουν συνάντηση με τον υπουργό Παιδείας, Γιώργο Μπαμπινιώτη, προκειμένου να ζητήσουν έκτακτη επιχορήγηση. Η περικοπή για το Τ.Ε.Ι. Καβάλας ανέρχεται στο 1,5 εκατομμύριο ευρώ, ενώ μειωμένη, στο ήμισυ, είναι και η κρατική επιχορήγηση. Ο πρόεδρος του ιδρύματος, Θανάσης Μητρόπουλος, εξέφρασε τον έντονο προβληματισμό του για την κάλυψη των λειτουργικών αναγκών και των οικονομικών υποχρεώσεων των δύο τελευταίων ετών.

Επιτακτική ανάγκη η ακαδημαϊκή ολοκλήρωση των Τ.Ε.Ι.

Στο διήμερο συνέδριο που πραγματοποιήθηκε στις αρχές του Μαρτίου, οι πρόεδροι των Τ.Ε.Ι.
δήλωσαν ότι, αν δεν υπογραφούν άμεσα οι προϋπολογισμοί του 2012 και υλοποιηθεί η απόφαση για δραστική περικοπή των κονδυλίων κατά 50%, τα ιδρύματα θα αναγκαστούν, σύντομα, να αναστείλουν τη λειτουργία τους. Τόνισαν, επίσης, την επιτακτική ανάγκη της ακαδημαϊκής ολοκλήρωσης των Τ.Ε.Ι., με τη δυνατότητα εκπόνησης διδακτορικής διατριβής, καθώς και να συμπεριληφθούν στο νέο μηχανογραφικό δελτίο των υποψηφίων στις πανελλαδικές εξετάσεις τα 24 τμήματα τα οποία είχαν αφαιρεθεί πέρσι. Η σύνοδος των προέδρων και των αντιπροέδρων των Τ.Ε.Ι. αποφάσισε ομόφωνα να ζητήσει από την πολιτική ηγεσία του Υπουργείου Παιδείας Δια Βίου Μάθησης και Θρησκευμάτων τα παρακάτω:
• Την άμεση υπογραφή του προϋπολογισμού του 2012 που καταρτίστηκε με βάση τις δαπάνες του οικονομικού έτους 2011 με υποδείξεις του Υπουργείου.
• Την έκτακτη οικονομική ενίσχυση των Τ.Ε.Ι., γιατί με βάση την ετήσια επιχορήγηση των ιδρυμάτων υπέστησαν και πάλι σημαντική μείωση, που σε σχέση με το 2010 είναι περίπου 50% και συνεπώς με τις συνθήκες αυτές, είναι αδύνατη η λειτουργία τους
• Τη χρηματοδότηση των ιδρυμάτων με βάση το ήμισυ του προϋπολογισμού του 2011, ώστε να καλυφθούν οι έκτακτες ανάγκες. Σημειώνεται ότι το κόστος σπουδών ανά φοιτητή στα πανεπιστήμια και στα Τ.Ε.Ι. είναι 6.200€ και 2.600€ αντίστοιχα.
2) Επιστημονικοί και εργαστηριακοί συνεργάτες:
Οι νέες δραματικές περικοπές των προϋπολογισμών των Τ.Ε.Ι., όπως η πρόσφατη δραστική μείωση των πόρων για έκτακτο εκπαιδευτικό προσωπικό, δημιουργούν μια νέα εκρηκτική κατάσταση στα ιδρύματα, που επιδρά άμεσα στην εύρυθμη λειτουργία τους και στην υποβάθμιση της ποιότητας της παρεχόμενης εκπαίδευσης. Η κατανομή των θέσεων και η πρόσληψη των επιστημονικών και εργαστηριακών συνεργατών, θα πρέπει να γίνεται από τα ιδρύματα, με βάση τις εκπαιδευτικές τους ανάγκες, στο πλαίσιο των προϋπολογισμών τους. Αυτό θα πρέπει να γίνει άμεσα, προκειμένου να καλυφθούν οι εκπαιδευτικές ανάγκες των ιδρυμάτων, ιδιαίτερα αυτών τα οποία δεν μπορούν να λειτουργήσουν στο πλαίσιο της κατανομής των θέσεων που ενέκρινε το Υπουργείο. Σημειώνεται ότι στο κάθε ίδρυμα, οι ανάγκες διαφοροποιούνται λόγω των μαζικών αποχωρήσεων μόνιμου εκπαιδευτικού προσωπικού και χωρίς ταυτόχρονα να γίνονται αντίστοιχοι διορισμοί.
3) Διδακτορικά (δυνατότητα απονομής διδακτορικών διπλωμάτων και από Τ.Ε.Ι.):
Είναι επιτακτική ανάγκη η ακαδημαϊκή ολοκλήρωση των Τ.Ε.Ι., με τη δυνατότητα εκπόνησης διδακτορικής διατριβής. Τα τελευταία έτη, πολλά μέλη εκπαιδευτικού προσωπικού των Τ.Ε.Ι. συμμετέχουν σε πολλές τριμελείς, ή πενταμελείς επιτροπές εκπόνησης διδακτορικής διατριβής στα πανεπιστήμια. Η συμμετοχή αυτή, σήμερα, εμφανίζεται ως ατομική συμμετοχή τους. Η σύνοδος των προέδρων ζητά άμεσα από την πολιτική ηγεσία, τη δυνατότητα σε τμήματα των Τ.Ε.Ι. να εκπονούν διδακτορικές διατριβές, υπό προϋποθέσεις, σε συνεργασία με Πανεπιστήμια της ημεδαπής, ή της αλλοδαπής.
4) Για την εισαγωγή φοιτητών στα Τ.Ε.Ι. το ακαδημαϊκό έτος 2012-13:
α) Να γίνουν αποδεκτές οι προτάσεις για τον αριθμό των εισακτέων, β) κατά τη σύνταξη του μηχανογραφικού δελτίου εισαγωγής φοιτητών, να γίνουν δεκτές οι προτάσεις, οι οποίες κατατέθηκαν στο Υπουργείο Παιδείας, σχετικά με την εισαγωγή φοιτητών σε σχολές.
Για τα λοιπά από τα 24 τμήματα, τα οποία δεν δέχτηκαν πέρσι, με υπουργική απόφαση, καθόλου σπουδαστές, να συμπεριληφθούν στο μηχανογραφικό δελτίο ως αυτόνομα τμήματα με την ονομασία τους.

Δεν υπάρχουν σχόλια:

Δημοσίευση σχολίου