Δευτέρα 30 Απριλίου 2012

Κλείνουν τα 58 Κέντρα Εκπαίδευσης Ενηλίκων (ΚΕΕ)

Ντροπή! «Εγκληματική Αδιαφορία» του Υπουργείου Παιδείας.
Το Υπουργείο Παιδείας διέκοψε την λειτουργία των Κέντρων Εκπαίδευσης Ενηλίκων παρά τη χρηματοδότησή τους από την Ευρωπαϊκή Ένωση  μέχρι το 2013 και την απασχόληση χιλιάδων εργαζομένων πανελλαδικά!!

Τα 58 Κέντρα Εκπαίδευσης Ενηλίκων (Κ.Ε.Ε.) αποτελούσαν δομές του Υπουργείου Παιδείας, Δια Βίου Μάθησης και Θρησκευμάτων. Η λειτουργία τους εποπτευόταν από το Ινστιτούτο Διαρκούς Εκπαίδευσης Ενηλίκων (Ι.Δ.ΕΚ.Ε.), σημερινό Ίδρυμα Νεολαίας και Δια Βίου Μάθησης, ΙΝΕΔΙΒΙΜ. 
Δυστυχώς, μετά από οκτώ χρόνια επιτυχημένης λειτουργίας, τα ΚΕΕ στις 30/06/2011 έκλεισαν ενώ είχαν ενταχθεί στο ΕΣΠΑ 2007-2013. Το Υπουργείο επικαλούμενο τη μεταφορά των Κ.Ε.Ε. στην ευθύνη των Δήμων (πράγμα που δεν έγινε ποτέ!!), διέκοψε τη λειτουργία τους και οδήγησε στην ανεργία 160 περίπου συμβασιούχους εργαζομένους, χιλιάδες εκπαιδευτές ενώ  μέχρι ΤΩΡΑ παραμένουν κλειστά παρά την ενταξη τους στο ΕΣΠΑ ΜΕΧΡΙ ΤΟ 2013.

Μόνο την περίοδο 11/2010 έως 5/2011 υλοποιήθηκαν 3500 τμήματα πανελλαδικά. Σε κάθε τμήμα απασχολείτο τουλάχιστον ένας εκπαιδευτής!

Τα προγράμματα των ΚΕΕ με βάση τη νέα πρόβλεψη λόγω κρίσης ήταν  95% χρηματοδοτούμενα από το ΕΣΠΑ ενώ δεν επιβάρυναν καθόλου τον κρατικό προϋπολογισμό. Σύμφωνα με  τον κατάλογο δικαιούχων του ΕΣΠΑ που δημοσιεύεται  ανά επιχειρησιακό πρόγραμμα και έχει ενημερωθεί στις 30/06/2011 και αφορά  τα έργα έργα/πράξεις που έχουν εγκριθεί προς συγχρηματοδότηση έως τις 31 Δεκεμβρίου 2010,τα έργα του ΙΔΕΚΕ και συγκεκριμένα τα ΚΕΕ είχαν τη μεγαλύτερη χρηματοδότηση, λόγω της υψηλής απορροφητικότητας τους,από όλους τους φορείς δια βίου μάθησης.Τα ΚΕΕ παρήγαγαν πολλαπλά οφέλη οικονομικού και κοινωνικού χαρακτήρα, με την δωρεάν επιμόρφωση χιλιάδων Ελλήνων πολιτών,με τη διασφάλιση εκατοντάδων θέσεων διδασκαλίας, πλήρους και ωρομίσθιας απασχόλησης, με την ενίσχυση της οικονομίας στο κέντρο και στην περιφέρεια χάρη στην  αγορά όλων των αναγκαίων για την υλοποίηση του εκπαιδευτικού έργου (αναλώσιμα, πετρέλαιο, καθαρισμοί, κ.α.).
Η άρνηση των ηγεσιών του Υπουργείου, της Γενικής Γραμματείας Δια Βίου Μάθησης και του πρώην ΙΔΕΚΕ όλους αυτούς τους μήνες να συνεχίσουν τη λειτουργία των ΚΕΕ, καθίσταται πράξη εγκληματική τη στιγμή που η ανεργία καλπάζει, οδηγώντας και στην αυτοκτονία,τα χρήματα της χρηματοδότησης (68.000.000¤) χάνονται και όλοι οι υπεύθυνοι αδιαφορούν, υποκρίνονται και εμπαίζουν χωρίς μάλιστα να δείχνουν καμία ευαισθησία στο τόσο σημαντικό θέμα που έχει προκύψει.....

Γιατί παραμένουν στην ανεργία χιλιάδες άτομα, στελέχη και εκπαιδευτές σε όλη την Ελλάδα εξαιτίας της αδιαφορίας των αρμοδίων στο Υπουργείο εδώ και 10 μήνες; Γιατί χιλιάδες πολίτες στερήθηκαν τις ευκαιρίες της δωρεάν επιμόρφωσης δίνοντας τους έτσι το έναυσμα να κατηγορήσουν τις εκάστοτε κυβερνήσεις για αδιαφορία και έλλειψη προσφοράς έργου;
Πώς όλοι αυτοί μιλούν προεκλογικά για μείωση της ανεργίας όταν «έχουν πετάξει»τα κοινοτικά κονδύλια της χρηματοδότησης και δεν τους ενδιαφέρει, αν οι χιλιάδες εργαζόμενοι που απασχολούνταν μέχρι τώρα στα ΚΕΕ, παραμένουν άνεργοι και οι Έλληνες πολίτες στερούνται τη δυνατότητα της δωρεάν επιμόρφωσης;

Για μία ακόμη φορά αποδεικνύεται ότι κυβερνητικά στελέχη και μη «γύρισαν» την πλάτη σε εκατοντάδες νέους ανθρώπους που στην παρούσα άσχημη οικονομική συγκυρία παραμένουν άνεργοι και βρίσκονται σε απόγνωση!

Ήδη χάνονται 68.000.000 εκατομμύρια ευρώ...........από την κωλυσιεργία των αρμοδίων και παραμένουν άνεργοι χιλιάδες άνθρωποι, εκπαιδευτές και στελέχη, την ώρα που μιλάμε για 1.000.000 ανέργους ..

Ντροπή για όλους αυτούς που συνέβαλλαν στην αναίτια κατεδάφιση αυτού του θεσμού, ντροπή για όλους αυτούς που αδιαφορούν επιδεικτικά στις απεγνωσμένες εκκλήσεις των πρώην εργαζόμενων στα ΚΕΕ, Ντροπή για όλους αυτούς που τόσους μήνες με τρόπο προκλητικό και σκανδαλώδη δεν αξιοποίησαν έστω και ένα ευρώ από τα κοινοτικά κονδύλια και προτίμησαν να βολευτούν στις καρέκλες τους, εμπαίζοντας με τους χιλιάδες ανέργους!!!
Πρώην εργαζόμενοι στα ΚΕΕ

Δεν υπάρχουν σχόλια:

Δημοσίευση σχολίου