Κυριακή 5 Φεβρουαρίου 2012

«Λουκέτο» σε εφορίες, τελωνεία, σχολεία, νοσοκομεία, στρατόπεδα και αστυνομικά τμήματα

Μείωση του αριθμού και των αποδοχών των υπαλλήλων και των λειτουργών του δημόσιου τομέα, νέες αυξήσεις φόρων και περαιτέρω περικοπές σε συντάξεις και κοινωνικές παροχές περιλαμβάνει το «μενού» των πρόσθετων δημοσιονομικών μέτρων που ζητά η Τρόικα του Διεθνούς Νομισματικού Ταμείου, της Ευρωπαϊκής Επιτροπής και της Ευρωπαϊκής Κεντρικής Τράπεζας, προκειμένου να ανάψει το «πράσινο φως» για την αναχρηματοδότηση του δημόσιου χρέους της χώρας μας.
Επιπλέον, η Τρόικα εμμένει στις...
απαιτήσεις της για μείωση του μισθολογικού κόστους στον ιδιωτικό τομέα, μέσω της κατάργησης του 13ου και του 14ου μισθού, της μείωσης των κατώτατων ορίων αποδοχών, της κατάργησης της Εθνικής Γενικής Συλλογικής Σύμβασης και των κλαδικών συλλογικών συμβάσεων.
Στο στόχαστρο των εκπροσώπων των δανειστών μπαίνουν πλέον οι θέσεις εργασίας όχι μόνο σε επιχειρήσεις και οργανισμούς του ευρύτερου δημόσιου τομέα, αλλά και στο στενό δημόσιο τομέα. Μόνο για φέτος οι επικεφαλής της Τρόικας ζητούν τη «μη οικειοθελή αποχώρηση» τουλάχιστον 50.000 πολιτικών υπαλλήλων, στρατιωτικών, αστυνομικών, λιμενικών, πυροσβεστών, εκπαιδευτικών λειτουργών και εργαζομένων σε φορείς και οργανισμούς του ευρύτερου δημόσιου τομέα.
Τα μόνα προαπαιτούμενα που θεωρούν αναγκαία για τις απολύσεις οι εκπρόσωποι της Τρόικας είναι οι καταργήσεις των υπηρεσιών και των φορέων όπου απασχολούνται οι υπό απομάκρυνση υπάλληλοι, καθώς επίσης και η αξιολόγηση του προσωπικού και του αντικειμένου όλων των υπόλοιπων υπηρεσιών, φορέων και οργανισμών του δημόσιου τομέα. Ζητούν δηλαδή να μπει άμεσα «λουκέτο» σε διευθύνσεις και τμήματα υπουργείων καθώς και σε εκατοντάδες «περιφερειακές» υπηρεσίες υπουργείων, Νομικά Πρόσωπα Δημοσίου Δικαίου και ανώνυμες εταιρίες του Δημοσίου και οι περισσότεροι από όσους εργάζονται στους καταργούμενους φορείς να απομακρυνθούν οριστικά από το Δημόσιο.
Στις υπηρεσίες του στενού δημόσιου τομέα που ζητούν να μπει «λουκέτο» περιλαμβάνονται εφορίες, τελωνεία, σχολεία, νοσοκομεία, στρατόπεδα και αστυνομικά τμήματα! Επίσης, απαιτούν να καταργηθούν άμεσα εκατοντάδες Νομικά Πρόσωπα Δημοσίου Δικαίου και εταιρίες του Δημοσίου που έχουν ήδη κριθεί ότι δεν εξυπηρετούν τους σκοπούς για τους οποίους συστάθηκαν.
Αλλά και σε όσες υπηρεσίες και φορείς παραμείνουν σε λειτουργία ζητούν να γίνει επαναξιολόγηση του αντικειμένου τους και του προσωπικού τους, με πολύ αυστηρά κριτήρια και σε όσες περιπτώσεις διαπιστωθούν υψηλό κόστος λειτουργίας και χαμηλή αποδοτικότητα, οι φορείς να κλείσουν και οι εργαζόμενοι να επιλεγούν για άμεση «μη οικειοθελή απομάκρυνση».
Σύμφωνα με κυβερνητικές πηγές, στους 720.000 υπαλλήλους του στενού δημόσιου τομέα συμπεριλαμβάνονται 165.000 ένστολοι και 190.000 εκπαιδευτικοί, οι οποίοι θα μπουν μαζί με όλους τους άλλους υπαλλήλους στη διαδικασία της αξιολόγησης.
Προς το παρόν βρίσκεται ήδη σε εξέλιξη μια διαδικασία τεκμηρίωσης, σε συνεργασία με την TASK Force, με Γάλλους ειδικούς και με το κλιμάκιο του ΔΝΤ που βρίσκεται μόνιμα στην Αθήνα. Τελικός στόχος είναι η μείωση του προσωπικού του στενού δημόσιου τομέα τουλάχιστον κατά 150.000 ως το 2015.
Πέραν των καταργήσεων υπηρεσιών, φορέων και οργανισμών του Δημοσίου και των απολύσεων χιλιάδων εργαζομένων, οι εκπρόσωποι των δανειστών απαιτούν να ληφθούν εντός του 2012 και τα ακόλουθα πρόσθετα δημοσιονομικά μέτρα:
1) Μειώσεις αποδοχών για τους λειτουργούς του Δημοσίου που υπάγονται στα ειδικά μισθολόγια μέσω της ένταξής τους σε ένα ενιαίο μισθολόγιο. Στους στρατιωτικούς, στους αστυνομικούς, στους λιμενικούς, στους πυροσβέστες, στους δικαστικούς, στους ιατρούς του ΕΣΥ, στους πανεπιστημιακούς καθηγητές, στους καθηγητές ΤΕΙ, στους ερευνητές, στους διπλωματικούς υπαλλήλους και τους λοιπούς λειτουργούς του Δημοσίου, οι οποίοι εξαιρέθηκαν από το επαχθές μισθολόγιο των πολιτικών υπαλλήλων, ζητείται να επιβληθούν εντός του 2012 περικοπές αποδοχών που θα ανέρχονται σε 20% σε μέσα επίπεδα.
2) Αυστηρότερο έλεγχο του κανόνα της μίας πρόσληψης για κάθε πέντε αποχωρήσεις και αυστηρότερος έλεγχος στις εισαγωγές στις αστυνομικές και στρατιωτικές σχολές.
3) Νέες σημαντικές μειώσεις αποδοχών για τους εργαζομένους σε δημόσιες επιχειρήσεις και τράπεζες ελεγχόμενες άμεσα ή έμμεσα από το Δημόσιο ή τα ΝΠΔΔ που έχουν εισαχθεί στο Χρηματιστήριο. Στο στόχαστρο μπαίνουν οι αποδοχές των υπαλλήλων σε ΔΕΗ, ΕΥΔΑΠ, ΕΥΑΘ, ΟΠΑΠ, ΕΛΠΕ, Ταχυδρομικό Ταμιευτήριο και ATEbank, οι οποίες θεωρούνται «υψηλές» κυρίως λόγω των επιδομάτων που προβλέπονται.
4) Περικοπές στις πρόσθετες αμοιβές που καταβάλλονται στους εργαζομένους όλων των φορέων και οργανισμών της γενικής κυβέρνησης.
5) Δημιουργία ενός ενιαίου επικουρικού ταμείου και μείωση των επικουρικών συντάξεων.
6) Κατάργηση των μειωμένων κατά 30% συντελεστών ΦΠΑ στα νησιά του Αιγαίου. Το μέτρο αυτό θα οδηγήσει σε ανατιμήσεις έως και 7% σε πλήθος αγαθών που πωλούνται και υπηρεσιών που παρέχονται στα νησιά του Αιγαίου.
7) Κατάργηση φοροαπαλλαγής για τις αγροτικές γαίες που κατέχουν τα φυσικά πρόσωπα. Το μέτρο αυτό σημαίνει ουσιαστικά την επιβολή φόρου σε όλα τα αγροτεμάχια, τους αγρούς και τις λοιπές εδαφικές εκτάσεις που βρίσκονται εκτός σχεδίου πόλεων.
Ενταξη των αγροτών με ετήσια ακαθάριστα έσοδα πάνω από ένα όριο στο κανονικό καθεστώς ΦΠΑ. Οσοι αγρότες πραγματοποιούν ετήσιες εισπράξεις από την πώληση της παραγωγής τους πάνω από το όριο που θα τεθεί, θα υπαχθούν στο κανονικό καθεστώς ΦΠΑ και θα υποχρεωθούν να λειτουργούν ως επιτηδευματίες, δηλαδή να τηρούν βιβλία, να εκδίδουν φορολογικά στοιχεία και να πληρώνουν κάθε χρόνο τέλος επιτηδεύματος ύψους τουλάχιστον 400 ευρώ.
9) Επιβολή ΦΠΑ σε όλα τα ενοίκια για επαγγελματική στέγη.
10) Αυξήσεις κατά 25% στις αντικειμενικές αξίες των ακινήτων αναδρομικά από την 1η-1-2012.
11) Περικοπές και καταργήσεις κοινωνικών επιδομάτων και παροχών για ανέργους, τριτέκνους, πολυτέκνους και αναπήρους. Οι περικοπές ζητείται να επιβληθούν με την καθιέρωση πολύ χαμηλών εισοδηματικών και περιουσιακών κριτηρίων.
12) Μειώσεις στα ποσά των δαπανών υγειονομικής και φαρμακευτικής περίθαλψης που θα μπορούν να καλύψουν τα ασφαλιστικά ταμεία.
Αξιώνουν και «διαρθρωτικές» παρεμβάσεις στην αγορά
Εκτός από τις απαιτήσεις για πρόσθετα δημοσιονομικά μέτρα οι τροϊκανοί ζητούν και… «διαρθρωτικές» παρεμβάσεις στην αγορά εργασίας και στον τρόπο άσκησης ορισμένων επαγγελμάτων καθώς και επιτάχυνση των διαδικασιών εκποίησης περιουσιακών δικαιωμάτων του Ελληνικού Δημοσίου. Συγκεκριμένα απαιτούν:
● Την υιοθέτηση νομοθεσίας για τη μείωση του μισθολογικού κόστους στον ιδιωτικό τομέα. Στο πλαίσιο αυτό έχει ζητηθεί ήδη από την Τρόικα η κατάργηση του 13ου και του 14ου μισθού, η κατάργηση της Εθνικής Γενικής Συλλογικής Σύμβασης Εργασίας που προβλέπει για φέτος αυξήσεις μισθών, η μείωση των κατώτατων μισθών κάτω από τα επίπεδα των 751 ευρώ το μήνα, η τροποποίηση του συστήματος των χρονικών ωριμάνσεων των αποδοχών κατά τρόπο δυσμενέστερο για τους εργαζομένους και η κατάργηση ρυθμίσεων που διέπουν τις κλαδικές συλλογικές συμβάσεις.
● Μειώσεις στις αποδοχές και στον αριθμό των εργαζομένων στις τράπεζες.
● Μείωση εργοδοτικών ασφαλιστικών εισφορών τουλάχιστον κατά 5%.
● Αναίρεση των ευνοϊκών ρυθμίσεων για τις ληξιπρόθεσμες οφειλές προς εφορίες και ασφαλιστικά ταμεία.
● Αρση της υποχρεωτικής συμμετοχής δικηγόρων κατά τη σύνταξη συμβολαιογραφικών πράξεων και κατάργηση των ελάχιστων αμοιβών για δικηγόρους με έμμισθη εντολή.
● Πλήρη απελευθέρωση 20 κρίσιμων επαγγελμάτων βάσει των προβλεπομένων στο νόμο για τα κλειστά επαγγέλματα. Στο στόχαστρο έχουν μπει τα επαγγέλματα των δικηγόρων, των μηχανικών, των συμβολαιογράφων, των λογιστών, των φοροτεχνικών, των μεσιτών κ.ά.
● Εκποίηση τουλάχιστον δύο ή τριών μεγάλων επιχειρήσεων του Δημοσίου, έως το τέλος Ιουνίου του 2012.
Του ΓΙΩΡΓΟΥ ΠΑΛΑΙΤΣΑΚΗ στον “Τύπο της Κυριακής”

Δεν υπάρχουν σχόλια:

Δημοσίευση σχολίου