Επειτα από δύο χρόνια στο υπουργείο Εθνικής Αμυνας, όπου ουδέν σχετικό έπραξε, ο Ευ. Βενιζέλος, ως πρόεδρος του ΠΑΣΟΚ πια, ανακάλυψε την... ΑΟΖ. Ξεκινώντας τις επαφές του από την Κύπρο -όπως κάθε wannabe πρωθυπουργός-, χαρακτήρισε το Κυπριακό «πρώτη εθνική προτεραιότητα» και καθοριστικό παράγοντα για την εθνική στρατηγική μας, εκπροσωπώντας μάλιστα κατά δήλωσή του όχι μόνο το ΠΑΣΟΚ, αλλά όλο το ελληνικό πολιτικό φάσμα.
Μετά τη συνάντησή του με τον Πρόεδρο Χριστόφια, χαρακτήρισε πολύ σημαντικό για την Ελλάδα το κυπριακό παράδειγμα ως προς τις έρευνες για την ανεύρεση υδρογονανθράκων, προσθέτοντας ότι η χώρα μας θα προχωρήσει στο θέμα με σεβασμό στο Διεθνές Δίκαιο. «Στην Ελλάδα έχουμε πλήρη
αίσθηση και των κυριαρχικών μας δικαιωμάτων, αλλά και των υποχρεώσεων που έχουμε απέναντι στις μελλοντικές γενιές» είπε, κάνοντας λόγο για οριοθέτηση όχι μόνο της υφαλοκρηπίδας, αλλά ξαφνικά και της Αποκλειστικής Οικονομικής Ζώνης και άλλων θαλάσσιων ζωνών, ως πράξη σεβασμού προς το Διεθνές Δίκαιο. Εξέφρασε δε την επιθυμία της χώρας να διαφυλάξει τον πλούτο και τα δικαιώματά της, παίζοντας παράλληλα ενεργό πρωταγωνιστικό ρόλο για την ειρήνη, τη σταθερότητα και την ευημερία στην ευρύτερη περιοχή.Ο κ. Βενιζέλος αναφέρθηκε αναλυτικά στην οικονομική κρίση και την προσπάθεια της Ελλάδας «να σταθεί στα πόδια της», εκδηλώνοντας το ενδιαφέρον της χώρας να εξετάσει από κοινού με την Κύπρο τους σχεδιασμούς των δύο χωρών για το τραπεζικό τους σύστημα. Σε κοινές δηλώσεις του με τον πρόεδρο της Βουλής Γ. Ομήρου, αναφέρθηκε άλλωστε και στους πρόσθετους δεσμούς της κοινοτικής αλληλεγγύης μεταξύ των δύο κρατών της ευρωζώνης, προσθέτοντας στις διακρατικές συζητήσεις τις παραμέτρους της δημοσιονομικής, χρηματοοικονομικής και ενεργειακής πολιτικής, ως «τρίπτυχο και για την εξωτερική πολιτική και για την κοινή πολιτική ασφάλειας και σταθερότητας που πρέπει να εφαρμόζουμε στον κοινό μας χώρο», όπως είπε.
Ο πρόεδρος του ΠΑΣΟΚ, που βρέθηκε στην Κύπρο συνοδευόμενος από τον υφυπουργό Ενέργειας Γ. Μανιάτη και τον κοινοβουλευτικό εκπρόσωπο του ΠΑΣΟΚ Π. Ευθυμίου, είχε ακόμα επαφές με τους αρχηγούς όλων των κοινοβουλευτικών κομμάτων, καθώς και με τον Αρχιεπίσκοπο Χρυσόστομο.
Μαριτίνα Ζαφειριάδου
Δεν υπάρχουν σχόλια:
Δημοσίευση σχολίου