Ξεχειλίζει στην ελληνική κοινωνία η οργή και η αγανάκτηση κατά της Γερμανίας, με μεγάλη μερίδα πολιτών να τη συνδέει αυθόρμητα με τις ημέρες του ναζισμού και του Γ΄ Ράιχ. Μόλις ένας στους 100 Ελληνες τρέφει θετικά συναισθήματα προς τη Γερμανία και μόνο το 10% έχει θετική άποψη για την Ανγκελα Μέρκελ. Η Γερμανίδα καγκελάριος, ο υπουργός Οικονομικών Β. Σόιμπλε και οι υπόλοιποι κυβερνητικοί αξιωματούχοι έχουν καταφέρει με την αυταρχική και αλαζονική συμπεριφορά τους και με την αδιάλλακτη στάση τους απέναντι στη χώρα μας να στρέψουν έναν ολόκληρο λαό εναντίον τους. Με τις απαντήσεις τους, οι πολίτες δικαιώνουν απόλυτα τη «δημοκρατία» που καυτηριάζει εδώ και καιρό την πολιτική της κυρίας Μέρκελ, γνωρίζοντας διαρκείς επιθέσεις από τον γερμανικό Τύπο γι’ αυτό.
Σύμφωνα με τη δημοσκόπηση της εταιρίας VPRC που δημοσιεύτηκε χθες στο περιοδικό «Επίκαιρα»,
ο θυμός, η αγανάκτηση και η οργή (41%) είναι τα κυρίαρχα συναισθήματα που κυριαρχούν στην ελληνική κοινωνία απέναντι στη Γερμανία. Απαντώντας δε στο ερώτημα «Σκεπτόμενοι/ες τη Γερμανία ως χώρα, ποια λέξη ή ιδέα έρχεται στον νου σας;», το 32,4% των ερωτηθέντων απάντησε τον Χίτλερ, τον ναζισμό και το Γ΄ Ράιχ.Η αρνητική εικόνα της Γερμανίας επεκτείνεται και στο πεδίο της Ευρώπης. Το 79% της ελληνικής κοινής γνώμης πιστεύει ότι ο ρόλος της Γερμανίας στην Ευρώπη είναι αρνητικός. Το 81% θεωρεί ότι με τη σημερινή πολιτική της η Γερμανία επιχειρεί να κυριαρχήσει οικονομικά στην Ευρώπη, ενώ το 77% πιστεύει ότι οι πολιτικές που ασκεί τείνουν στη συγκρότηση ενός ισχυρού και απολυταρχικού Δ΄ Ράιχ.
Η Γερμανία θεωρείται από την ελληνική κοινή γνώμη «περισσότερο εχθρική» απέναντι στην Ελλάδα (76%), ενώ ως συνέπεια των εξελίξεων αυτών είναι ότι η δημοτικότητα της Ανγκελα Μέρκελ στην Ελλάδα είναι αρνητική σε ποσοστό 81%.
Στο ζήτημα του χρέους της Γερμανίας απέναντι στη χώρα μας, οι πολίτες απαντούν σχεδόν με μια φωνή: Το 91% θεωρεί ότι η Ελλάδα πρέπει να διεκδικήσει με όλους τους δυνατούς τρόπους τις πολεμικές αποζημιώσεις που οφείλει η Γερμανία από την περίοδο της Κατοχής, ενώ το 87% πιστεύει ότι θα πρέπει να διεκδικήσει την αποπληρωμή του κατοχικού δανείου που είχε επιβάλει το Γ΄ Ράιχ την ίδια περίοδο.
Κώστας Παπαχλιμίντζος
Μπούμερανγκ η λιτότητα για τις γερμανικές εξαγωγές προς τη χώρα μας, που έπεσαν κατά 13%
Οι Γερμανοί μπορεί να πιέζουν ασφυκτικά την Ελλάδα για όλο και πιο επώδυνα μέτρα, αλλά την ίδια στιγμή αισθάνονται έντονα το «δάγκωμα» που προκαλεί η βαθιά ύφεση στην οποία έχει πέσει η χώρα. Κατά 13% υποχώρησαν οι εξαγωγές γερμανικών προϊόντων προς την Ελλάδα το 2011, φτάνοντας τα 5,1 δισ. ευρώ. Οπως έγινε γνωστό από τον επικεφαλής εξωτερικού εμπορίου του γερμανικού εμπορικού και βιομηχανικού επιμελητηρίου Φόλκερ Τράιερ, η μείωση αυτή εξηγείται πλήρως από την επώδυνη διαδικασία προσαρμογής που βιώνει η Ελλάδα. Τη μικρότερη ζήτηση από τα γερμανικά προϊόντα που εισάγονται στην Ελλάδα παρουσίασαν τα αυτοκίνητα και οι μηχανές. Οπως προκύπτει από στοιχεία της Ομοσπονδιακής Στατιστικής Υπηρεσίας, έχουν υποχωρήσει στα επίπεδα του 2002 οι εξαγωγές της Γερμανίας προς την Ελλάδα.
Το τίμημα που πληρώνει η «ατμομηχανή» της Ευρώπης σχετικά με την κρίση που έχουν όλες οι χώρες του Νότου είναι βαρύ. Ηδη από τον περασμένο Οκτώβριο τα στοιχεία για τις συνολικές εξαγωγές της Γερμανίας δείχνουν μια πτώση της τάξης του 3,6%. Σε αρνητικό πρόσημο, όμως, κινούνται και οι εισαγωγές που για το ίδιο διάστημα παρουσίασαν κάμψη 1%. Συνολικά το εποχικά προσαρμοσμένο εμπορικό πλεόνασμα την αντίστοιχη περίοδο παρουσίασε κάμψη στα 12,6 δισ. ευρώ, από 15,1 δισ. ευρώ που ήταν τον περασμένο Σεπτέμβριο.
Δεν υπάρχουν σχόλια:
Δημοσίευση σχολίου