Στο πλευρό της χώρας μας τάχθηκε ο πρωθυπουργός της Ιταλίας Μάριο Μόντι, καλώντας το ΔΝΤ να δείξει «μεγαλύτερη κατανόηση», καθώς, όπως είπε, εγγυμονεί το ενδεχόμενο μιας «μεγάλης έκρηξης στην Ελλάδα». Από την Ουάσινγκτον, όπου βρέθηκε για να συναντηθεί με τον Μπαράκ Ομπάμα, ο κ. Μόντι ζήτησε μεγαλύτερη διαλλακτικότητα από τους δανειστές μας στις διαπραγματεύσεις.
Μιλώντας στο Ινστιτούτο Πίτερσον λίγο πριν από τη συνάντησή του με τον Αμερικανό πρόεδρο, ο κ. Μόντι ζήτησε από τους δανειστές μας να αποδεσμεύσουν το δεύτερο πακέτο στήριξης προς την Ελλάδα ακόμη και εάν η Ελλάδα «συμμορφωθεί στο ελάχιστο δυνατό» με τις απαιτήσεις της τρόικας.
«Τώρα είναι η στιγμή να εξετάσουμε εάν υπάρχει μια ελάχιστη συμμόρφωση (της Ελλάδας) με τις απαιτήσεις. Είναι η στιγμή να γυρίσουμε σελίδα και να αποτρέψουμε αυτήν την πιθανή μεγάλη έκρηξη» είπε μεταξύ άλλων.
Σύμφωνα με τον Ιταλό πρωθυπουργό, το ΔΝΤ δεν πρέπει να είναι τόσο άκαμπτο όσον αφορά τις προϋποθέσεις που θέτει για να δανείσει χρήματα. «Η αυστηρή προσκόλληση σε ένα (αυστηρό) μοντέλο μπορεί να αποτρέψει (την εξεύρεση) πραγματιστικής λύσης στο πρόβλημα» ανέφερε.
Στο πλευρό της Ελλάδας τάχτηκε κι ο Γκαντ Λέρνερ, ένας από τους πιο γνωστούς δημοσιογράφους της Ιταλίας, ασκώντας δριμεία κριτική στις απαιτήσεις του ΔΝΤ αλλά και της Ε.Ε. «Πιστεύετε πραγματικά ότι η Ελλάδα θα σωθεί στραγγαλίζοντας, τσακίζοντας τα πλευρά της;» αναρωτήθηκε ο δημοσιογράφος σε παρέμβασή του στον ιταλικό τηλεοπτικό σταθμό La 7. «Αυτά που επιβάλλονται στον ελληνικό λαό από το ΔΝΤ, την Ε.Ε. και την ΕΚΤ είναι απλούστατα αίσχος. Δεν γίνεται βέβαια για να αποφευχθεί μία χρεοκοπία που είναι σε εξέλιξη, αλλά για να απομυζήσουν και τους τελευταίους πόρους από τη δυστυχισμένη αυτή χώρα προς όφελος των ξένων πιστωτών» είπε ακόμη ο Γκ. Λέρνερ, ο οποίος ετοιμάζει μία ολόκληρη εκπομπή, που θα προβληθεί στην Ιταλία τη Δευτέρα, για την ελληνική κρίση.
Και η εφημερίδα «The New York Times», όμως, υποστήριξε τη θέση του Ιταλού δημοσιογράφου, αναφέροντας ότι όλα γίνονται επί της ουσίας για τη διάσωση των τραπεζών. Στο ρεπορτάζ της, το οποίο καταγράφει τις τελευταίες εξελίξεις στη χώρα μας, η εφημερίδα αναφέρει χαρακτηριστικά: «Το μεγαλύτερο μέρος του νέου δανείου θα χρησιμοποιηθεί για να ξεχρεώσουν οι τράπεζες κι όχι για την ανάπτυξη της οικονομίας». Τέλος, χθες, σε κεντρικό της άρθρο, η βρετανική εφημερίδα «The Guardian» υποστήριξε ότι οι σχέσεις της Ελλάδας με την Ε.Ε., που έχουν πλέον δηλητηριαστεί από μία σειρά εξτρεμιστικών πολιτικών, δύσκολα θα επανέλθουν.
Δεν υπάρχουν σχόλια:
Δημοσίευση σχολίου