Πέμπτη 2 Φεβρουαρίου 2012

Νέο κύμα συγχωνεύσεων δημοτικών, γυμνασίων και λυκείων στον ορίζοντα

Ένα νέο κύμα συγχωνεύσεων σχολείων και πρωτοβάθμιας και δευτεροβάθμιας εκπαίδευσης προωθεί το υπουργείο Παιδείας. Προχθές έστειλε εγκύκλιο σε όλες τις διευθύνσεις εκπαίδευσης για να κάνουν προτάσεις συγχωνεύσεων με συγκεκριμένο χρονοδιάγραμμα. Στην περιοχή μας, όσον αφορά την πρωτοβάθμια, για συγχώνευση πάνε τα Δημοτικά Σχολεία Λυδίας και Πολύστυλου – Δάτου, καθώς η απόφαση ισχύει από πέρσι και απλώς είχε ανασταλεί η εφαρμογή της, ενώ αναμένεται και άλλα Δημοτικά σχολεία να καταργηθούν και να συγχωνευτούν. Όσον αφορά τη δευτεροβάθμια, κάποιες προτάσεις για καταργήσεις - συγχωνεύσεις που είχαν τεθεί πέρσι, όπως του 5ου Λυκείου και του 4ου ΕΠΑΛ και δεν έγιναν τελικά, επανέρχονται στο προσκήνιο και ίσως υπάρξουν και άλλες.



Συγκεκριμένα, με την εγκύκλιο 10112 /Δ4 με ημερομηνία 30 Ιανουαρίου που υπογράφει η υφυπουργός Εύη Χριστοφιλοπούλου, καλούνται οι διευθύνσεις πρωτοβάθμιας και δευτεροβάθμιας εκπαίδευσης των Νομών να υποβάλλουν προτάσεις συγχωνεύσεων – καταργήσεων, αλλά και ιδρύσεων σχολείων, μέχρι την Παρασκευή 10 Φεβρουαρίου. Οι προτάσεις θα υποβληθούν ηλεκτρονικά στο σύστημα καταγραφής Syrvey.



Παράλληλα θα καταθέσουν τις προτάσεις αυτές στα Δημοτικά Συμβούλια των δήμων όπου εντάσσονται τα προτεινόμενα σχολεία. Τα Δημοτικά Συμβούλια θα πρέπει να γνωμοδοτήσουν επί των προτάσεων και να καταθέσουν τις προτάσεις τους στους περιφερειακούς διευθυντές εκπαίδευσης μέχρι τις 24 Φεβρουαρίου. Οι τελευταίοι θα υποβάλλουν τις προτάσεις τους στο υπουργείο Παιδείας μέχρι τις 2 Μαρτίου.
Στην εγκύκλιο αναφέρονται και τα κριτήρια για τις συγχωνεύσεις. Όπως αναφέρεται συγκεκριμένα «τα κριτήρια συγχώνευσης είναι οι κτιριακές υποδομές – εγκαταστάσεις και οι δυνατότητες ανάπτυξης αιθουσών διδασκαλίας, βιβλιοθήκης και λοιπών βοηθητικών χώρων και εξοπλισμού στο σχολείο μετακίνησης. Επιπλέον εκτιμάται η χιλιομετρική απόσταση για το νέο σχολείο, λαμβάνοντας υπόψη τη συγκοινωνιακή κάλυψη της περιοχής, το οδικό δίκτυο, τις επικρατούσες καιρικές συνθήκες και τη διάρκεια κάλυψης της διαδρομής για την άφιξη στο νέο σχολείο, η οποία για τις δύσκολες και δυσπρόσιτες περιοχές δεν μπορεί να υπερβαίνει τη μισή ώρα για τα σχολεία της πρωτοβάθμιας και τα ¾ της ώρας για τα σχολεία της δευτεροβάθμιας εκπαίδευσης. Σχολικές μονάδες που λειτουργούν σε ενιαίο χώρο ως ξεχωριστές σχολικές μονάδες της ίδιας βαθμίδας ενοποιούνται σε μία σχολική μονάδα, τηρουμένων των παραπάνω κριτηρίων».



Τέλος στην εγκύκλιο επισημαίνεται ότι «θα είναι καλό να εξασφαλίζεται η συνεργασία όλων των εμπλεκόμενων φορέων για τη διατύπωση της καλύτερης δυνατής εκπαιδευτικής πρότασης προς όφελος των μαθητών και της εκπαίδευσης και την αποφυγή των εκ των υστέρων διαμαρτυριών».



Πρωτοβάθμια εκπαίδευση



Την περσινή σχολική χρονιά είχε δρομολογηθεί μετά από προτάσεις της διεύθυνσης πρωτοβάθμιας εκπαίδευσης η κατάργηση του διεδρικού Δημοτικού Σχολείου Πολύστυλου – Δάτου και του Δημοτικού Σχολείου Λυδίας. Οι μαθητές του πρώτου θα μετακινούνταν στο Δημοτικό Σχολείο Φιλίππων και οι μαθητές του Δεύτερου στο Δημοτικό Σχολείο Κρηνίδων.



Οι γονείς των δυο σχολείων είχαν αντιδράσει έντονα, έγιναν κινητοποιήσεις στις οποίες είχαν τη στήριξη και της δημοτικής αρχής, αλλά και βουλευτών. Τελικά η ισχύς της απόφασης αναστάλθηκε για μία σχολική χρονιά, αυτή που διανύουμε τώρα. Επίσης είχε καταργηθεί το Δημοτικό Σχολείο Μυρτοφύτου που παρά τις αντιδράσεις γονέων, υλοποιήθηκε η απόφαση και οι μαθητές μετακινήθηκαν στο Δημοτικό Σχολείο Ελαιοχωρίου.



Ο Νίκος Γεωργιάδης διευθυντής πρωτοβάθμιας είπε χθες ότι δεν τίθεται θέμα συζήτησης για τα σχολεία Πολύστυλου – Δάτου και Λυδίας, γιατί υπάρχει ήδη απόφαση για συγχώνευσή τους από πέρσι, που απλώς είχε ανασταλεί για ένα χρόνο.



Όπως είπε έχει σκέψεις και για άλλες προτάσεις. Θα γίνει σύσκεψη με τους σχολικούς συμβούλους και θα γίνει επεξεργασία και ολοκλήρωση των προτάσεων, τις οποίες την άλλη Παρασκευή 10 Φεβρουαρίου, θα καταθέσει στο ηλεκτρονικό σύστημα του υπουργείου Παιδείας.



Δευτεροβάθμια εκπαίδευση



Όσον αφορά τα Γυμνάσια και τα Λύκεια, πέρσι είχε προταθεί από τη διεύθυνση δευτεροβάθμιας εκπαίδευσης να καταργηθεί το 5ο Λύκειο Καβάλας και ένας αριθμός μαθητών του να μετακινηθεί στο 3ο Λύκειο και ένας άλλος αριθμός με γεωγραφικά κριτήρια να μετακινηθεί στο 2ο Λύκειο Καβάλας και στο 6ο Λύκειο Καβάλας. Επίσης να καταργηθεί το 4ο ΕΠΑΛ και οι μαθητές του να μετακινηθούν στο ΕΠΑΛ στο Περιγιάλι, όπου υπάρχουν και όλα τα εργαστήρια.



Μετά τις κινητοποιήσεις και διαμαρτυρίες γονέων και μαθητών, αλλά και μετά την υπόσχεση πως θα στηριχθούν τα σχολεία, οι παραπάνω προτάσεις πάρθηκαν πίσω από τον διευθυντή δευτεροβάθμιας εκπαίδευσης Γιώργο Χεριστανίδη. Όπως όμως σημείωσε δεν τηρήθηκαν οι υποσχέσεις για στήριξη.



Πέρσι είχαν συγχωνευτεί και το 1ο και 4ο Λύκειο που βρίσκονταν στο ίδιο κτίριο και όπως είπε ο κ. Χεριστανίδης η συγχώνευση ήταν πετυχημένη.



Όσον αφορά τη νέα εγκύκλιο του υπουργείου και τις κατευθύνσεις που δίνει, ο κ. Χεριστανίδης δήλωσε πως θα γίνει επεξεργασία προτάσεων από μηδενική βάση. Θα προγραμματίσει συνάντηση με τους σχολικούς συμβούλους, την ΕΛΜΕ, την Ένωση Γονέων, τη δημοτική αρχή, θα βάλουν όλα τα στοιχεία στο τραπέζι, τα αριθμητικά δεδομένα κλπ, και θα αποφασίσουν ποια πρόταση θα κατατεθεί στο υπουργείο Παιδείας. Η πρόταση της διεύθυνσης πρέπει να κατατεθεί μέχρι τις 10 Φεβρουαρίου και ο κ. Χεριστανίδης επισήμανε πως επιδίωξή του είναι να υπάρξει συνεργασία και συνεννόηση με όλους τους εμπλεκόμενους, καθώς δεν επιθυμεί να αντιμετωπίζεται ως «μαύρο πρόβατο»…

Ντίνα ΝΤΑΒΟΥ

Δεν υπάρχουν σχόλια:

Δημοσίευση σχολίου