Πέμπτη 2 Φεβρουαρίου 2012

ΠΡΟΣ ΠΕΡΑΙΤΕΡΩ ΕΝΙΣΧΥΣΗ ΤΗΣ ΑΜΥΝΤΙΚΗΣ ΣΥΝΕΡΓΑΣΙΑΣ ΕΛΛΑΔΟΣ-ΚΥΠΡΟΥ-ΙΣΡΑΗΛ



Quantcast
Οι αναδυόμενοι στρατιωτικοί δεσμοί του Ισραήλ, τόσο με την Αθήνα όσο και με τη Λευκωσία, πηγάζουν έως ένα βαθμό (και) από τη ρήξη που επήλθε στη στρατηγική του συμμαχία με τη Τουρκία, ιστορικό εχθρό της Ελλάδας, η οποία κλιμακώθηκε τον Μάιο του 2010.
Η μεταβολή των σχέσεων αντανακλά επίσης το κοινό ενδιαφέρον που δείχνουν το Ισραήλ, η Κύπρος και η Ελλάδα στην εξερεύνηση και εκμετάλλευση των τεράστιων αποθεμάτων φυσικού αερίου που βρίσκονται κάτω από το μεσογειακό θαλάσσιο υπόστρωμα.
Κοιτάσματα τα οποία αναμένεται να μεταμορφώσουν τις οικονομίες τους τις επόμενες δεκαετίες.
Οι απειλές ωστόσο είναι πολλές. Ο Λίβανος ο οποίος επίσης αναζητά τρόπους να επωφεληθεί από τον υποθαλάσσιο ενεργειακό πλούτο, υποστηρίζει ότι το Ισραήλ παραβιάζει την εδαφική του ζώνη, η οποία δεν έχει οροθετηθεί από κάποια συνθήκη.
Η υποστηριζόμενη από το Ιράν Χεζμπολλάχ, προσφάτως διακήρυξε ότι δεν θα επιτρέψει ποτέ στο Ισραήλ να ”διαρπάξει” λιβανέζικους πόρους. Ο Ισραηλινός υπουργός Άμυνας Εχούντ Μπαράκ, έχει δεσμευθεί να αναβαθμίσει τους αμυντικούς δεσμούς της χώρας του με την Ελλάδα, και έχει υπογράψει σύμφωνο αμυντικής συνεργασίας με τη Λευκωσία, για να αντικρούσει τις τουρκικές απειλές που στρέφονται κατά των κοινών ερευνών για φυσικό αέριο στη ανατολική Μεσόγειο.
Το Ισραήλ έχει δεσμευθεί να χρησιμοποιήσει στρατιωτική δύναμη για να προστατεύσει τον ενεργειακό πλούτο που μόλις ανακάλυψε. Η εξέλιξη αυτή εξοργίζει την Τουρκία.
Οι δηλώσεις Μπαράκ, κατά την πρόσφατη επίσκεψή του στην Αθήνα, ήσαν δηλωτικές του νέου πλαισίου: “Οι σχέσεις μας με την Ελλάδα δεν έχουν υπάρξει ποτέ τόσο στενές”.
Οι δύο χώρες πρόσφατα, πραγματοποίησαν κοινές αεροπορικές ασκήσεις.Το Ισραήλ επιθυμεί σαφώς να οικοδομήσει μία περισσότερο στενή αμυντική σχέση με την μητροπολιτική Ελλάδα αλλά και με τους Ελληνοκυπρίους, ούτως ώστε να καταφέρει να προστατεύσει τις εξαγωγές του φυσικού αερίου, από τις οποίες θα μπορούσε να έχει κέρδη δισεκατομμυρίων δολαρίων στις επόμενες δύο ή τρεις δεκαετίες.
Η υπερχρεωμένη Ελλάδα, της οποίας οι σχέσεις με το Ισραήλ ήταν ψυχρές για δεκαετίες, είναι πολύ δύσκολο να εμπλακεί σε έναν πόλεμο με την Τουρκία.
Η Κύπρος από πλευράς της δεν διαθέτει ούτε αεροπορική ούτε ναυτική δύναμη, οπότε σαφώς επιθυμεί να αναλάβει το Ισραήλ αυτόν τον αποτρεπτικό ρόλο έναντι της Τουρκίας.
Οι στρατιωτικές δυνάμεις του ισραηλινού κράτους, με αιχμή την αεροπορία, θα μπορούσαν σε ενδεχόμενη κρίση να ”αναστατώσουν” τους Τούρκους, εν μέσω δραματικών αλλαγών στη Μέση Ανατολή.
Ελληνοκυπριακές πηγές διαρρέουν πως οι Ισραηλινοί έχουν ζητήσει να χρησιμοποιήσουν την αεροπορική βάση ”Ανδρέας Παπανδρέου” στην Πάφο, η οποία χρησιμοποιούνταν με επιτυχία από την ελληνική πολεμική αεροπορία στις αρχές της δεκαετίας του ’90. Δεν υπάρχουν βεβαίως επίσημες ανακοινώσεις, αλλά μια ”εγκατάσταση” της ισραηλινής αεροπορίας στην Πάφο είναι σίγουρο πως θα φέρει περαιτέρω αναστάτωση στους Τούρκους.

Η Άγκυρα, αντιδρώντας, φαίνεται πως θα προχωρήσει το δικό της ερευνητικό πρόγραμμα σε χωρικά ύδατα που βρίσκονται υπό την κατοχή της τουρκοκρατούμενης βόρειας Κύπρου.
Η Τουρκία δήλωσε πως ελπίζει να συνάψει συμφωνία ερευνών ανάμεσα στην ”TPAO” (κρατική πετρελαϊκή εταιρεία της Τουρκίας) και την ”Royal Dutch Shell” στην παραλιακή περιοχή έξω από την πόλη Αττάλεια.
Το πρόβλημα για τη Τουρκία είναι ότι το περίκλειστο και αποσπασμένο δια πολέμου κυπριακό έδαφος, γνωστό ως ”Τουρκική Δημοκρατία της Βορείου Κύπρου” δεν αναγνωρίζεται από κανέναν, εκτός από την ίδια. 
του Πολύκαρπου Τσέμπογλου

Δεν υπάρχουν σχόλια:

Δημοσίευση σχολίου